«Μετά την κατάρρευση των ψευδών δικαιολογιών για την δήθεν έμμεση παρακολούθησή μου την περίοδο που διετέλεσα Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ σήμερα ο κύριος Ρουμπάτης -σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται στα ΜΜΕ-παραδέχτηκε για πρώτη φορά ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής την άμεση παρακολούθηση μου και χρησιμοποιώντας ασύστολα ψεύδη προέβη σε μια άθλια επιχείρηση σπίλωσης και ηθικής μου εξόντωσης» αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Στέργιος Πιτσιόρλας.
Επίσης, ενημερώνει: «Έχω δώσει ήδη εντολή στον δικηγόρο μου να προχωρήσει σε όλα τα νόμιμα μέσα ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης ώστε να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθούν όπου πρέπει οι ευθύνες για αυτήν την απίστευτη ιστορία».
Κατάθεση Ρουμπάτη
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ρουμπάτης δεν επικαλέστηκε το απόρρητο και φέρεται να υποστήριξε ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε άμεσα και όχι έμμεσα -όπως είχε πει στην επιτροπή Θεσμών και διαφάνειας- τον τότε επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιο Πιτσιόρλα. Σύμφωνα με πληροφορίες, που επιβεβαιώνονται και από κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, είχε ενημερώσει τον Αλέξη Τσίπρα για την παρακολούθηση τεχνοκράτη, με τον πρώην πρωθυπουργό να του απαντά: πράξε τα νόμιμα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η παρακολούθηση συνεχίστηκε και αφού δεν προέκυψαν στοιχεία ολοκληρώθηκε πριν την υπουργοποίησή του ως Υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Ο Γιάννης Ρουμπάτης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σημείωσε ότι για όλα τα σημαντικά ζητήματα ενήμερωνε τον τότε Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, άλλοτε προφορικά και άλλοτε με σημείωμα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Γιάννης Ρουμπάτης αιτιολόγησε την παρακολούθηση, καθώς ο κ. Πιτσιόρλας διαπραγματευόταν την πώληση εθνικού εδάφους σε οικογένεια σχετιζόμενη με τις μυστικές υπηρεσίες της Συρίας και την οικογένεια Άσαντ. Μάλιστα έδειξε και σχετικούς χάρτες στα μέλη της Εξεταστικής.