Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΟ Ρώσος ολιγάρχης που αποφεύγει τις κυρώσεις

Ο Ρώσος ολιγάρχης που αποφεύγει τις κυρώσεις

Ο Βλαντίμιρ Ποτάνιν, 61 χρονών, από τους αρχικούς Ρώσους ολιγάρχες και ο πλουσιότερος, σήμερα, άνθρωπος της Ρωσίας με περιουσία αξίας 15 δις. δολαρίων (η περιουσία του ανερχόταν στα 32 δις. δολάρια πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία), έχει κατά περίεργο τρόπο… ξεφύγει από τις κυρώσεις της Δύσης, πάρα το γεγονός ότι βρίσκεται «κοντά» στον Ρώσο Προέδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν. Την συγκεκριμένη αποκάλυψη έκανε η έγκυρη βρετανική εφημερίδα “Times”, επιδιώκοντας παράλληλα να λάβει κάποια εξήγηση από το Φόρεϊν Όφις, αλλά η απάντηση που έλαβε ήταν: «Δεν σχολιάζουμε μελλοντικές ενέργειές μας».

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, ο Ποτάνιν είναι ένας οικονομικός κολοσσός, που επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία, προμηθεύοντας τον πλανήτη με τεράστιες ποσότητες νικελίου, λευκόχρυσου και παλλάδιου. Εάν, λοιπόν, η Δύση του επιβάλει κυρώσεις θα προκληθεί μεγάλη «εκτίναξη» στις τιμές αυτών των μετάλλων. Ακόμα, αξιοσημείωτο είναι πως τα τελευταία χρόνια ο Ποτάνιν έχει δημιουργήσει ισχυρές διασυνδέσεις σε Αμερική και Βρετάνια κάνοντας δωρεές και φιλανθρωπίες. Πιο συγκεκριμένα, συνεργάσθηκε με τους Μπιλ Γκέιτς και Γουόρεν Μπάφετ στα προγράμματα τους ως προς τη βοήθεια φτωχών πληθυσμών, έχει δωρίσει 42 εκατ. λίρες στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και 4 εκατ. δολάρια στο «Κέντρο Κένεντι», ενώ είναι και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του μουσείου «Γκούγκενχαϊμ» στην Νέα Υόρκη.

Οι διεθνείς οικονομικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν τον Ποτάνιν ως άνθρωπο που εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες, πρώτα με τη βοήθεια του Μπόρις Γέλτσιν, αλλά και χάρη στον Πούτιν, με τον οποίο έπαιζαν μαζί χόκεϊ. Υπενθυμίζεται πως ο Ποτάνιν κατασκεύασε το χιονοδρομικό Κέντρο στο Σότσι, όπου διεξήχθησαν οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες το 2014, με κόστος δυο δις. δολαρίων.

Εκτός από το εμπόριο μετάλλων ο Ποτάνιν έκανε και δυο σημαντικές αγορές σε τιμή ευκαιρίας. Προχώρησε στην απόκτηση της τράπεζα Rosbank από την Γαλλική Societe Generale, η οποία είχε παθητικό δυο δις. δολαρίων και της United Card Services από έναν αμερικανικό χρηματοοικονομικό όμιλο. Παράλληλα, απέκτησε ένα μεγάλο ποσοστό της τράπεζας Tinkoff, όταν ο ιδρυτής της Όλεγκ Τινκόφ υποχρεώθηκε να πουλήσει τις μετοχές του μετά από κριτική που άσκησε στον Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αυτή την περίοδο ο Ποτάνιν έχει μια πολύ μεγάλη δικαστική περιπέτεια στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου, όπου εκδικάζεται η αγωγή της πρώην συζύγου του, η οποία απαιτεί πέντε δις. δολάρια. Πρόκειται για το πιο ακριβό διαζύγιο που έχει εκδικασθεί ποτέ στην Αγγλία.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ