don't even ask

don't even ask

spot_img

Ο πρότερος “σύννομος” βίος (δίκη Folli Follie), το μήνυμα Στουρνάρα, η παράταση για IRIS, η χθεσινή μαρκέτα, “βλέπει” εξωτερικό ο Περιστέρης, ο μοιραίος καγκελάριος και…άλματα λογικής (Politico)

*Σήμερα-αύριο η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των πολιτικών αρχηγών. Δύο-τρία τινά από τον ξένο Τύπο για οδηγό μας: Συνέντευξη του Olaf Scholz στο Der Spiegel. Ο μοιραίος- για το SPD και την Γερμανία- καγκελάριος ερωτηθείς σχετικά με την στάση του στο Ουκρανικό, ξεκαθάρισε πως απλά δεν σκοπεύει να αλλάξει πορεία. “Η Γερμανία θα εξακολουθήσει στην πολιτική της σύνεσης ( ! )…” είπε μόλις λίγους μήνες πριν τις φθινοπωρινές εκλογές σε κρατίδια της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, εκεί όπου η AfD είναι μακράν πρώτη και με διαφορά.

*Σε ένα- λίγο περίεργο είναι αλήθεια- πολιτικό ( ; ) μυθιστόρημα το Politico “βλέπει” Σεπτέμβριο 2024 την Christine Lagarde να αναλαμβάνει εσπευσμένα την πρωθυπουργία στα Ηλύσια Πεδία, σε…deja vu της ανάληψης ανάλογης θέσης από τον Mario Draghi προ ετών στην Ιταλία. Ευρώπη είμαστε και όλα μπορούν να τα…καταφέρουν οι επιτελείς στις Βρυξέλλες, αλλά κάνει…άλματα λογικής το Politico, ή μήπως όχι. Πάντως και με την τελευταία δημοσκόπηση η Marine Le Pen διευρύνει κι άλλο την διαφορά. Την άνετη επικράτηση αυτής της ακροδεξιάς πολιτικού ξορκίζουν- δεξιοί-κεντρώοι-σοσιαλδημοκράτες- την ώρα που εξετάζουν τα ανταλλάγματα που θα προσφέρουν στην άλλη ακροδεξιά- Giorgia Meloni- προκειμένου να προσεταιριστούν τα ψηφαλάκια της. Εν τέλει, είχε και για την Ρώμη ο καιρός γυρίσματα. Τώρα διεκδικεί ανθρώπους της σε 2-3 θέσεις κλειδιά.

*Στα καθ’ ημάς, απ’ ότι έμαθα δεν ήταν και τόσο περίπατος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η χθεσινή ΚΟ της ΝΔ. Αν και θέμα- επί της ουσίας δεν υφίσταται- θα έχει ενδιαφέρον η συγκρότηση “στρατοπέδων” ενόψει “μαχών” λ.χ εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

*Θα ξεκινήσω τα της αγοράς, λίγο από το τέλος: συγκεκριμένα από την πολύκροτη υπόθεση-σκάνδαλο Folli Follie. Ένοχος για ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση, χειραγώγηση της αγοράς, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική πράξη από κοινού και κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα και κατάχρηση προνομιακής πληροφορίας, κρίθηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο επικεφαλής της Folli Follie Δημήτρης Κουτσολιούτσος. Ο ίδιος κηρύχθηκε αθώος για συγκρότηση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Η Καίτη Κουτσολιούτσου κηρύχθηκε αθώα για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, αλλά ένοχη κατ’ επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας για συνέργεια σε απάτη από κοινού, χειραγώγηση της αγοράς από κοινού, νομιμοποίηση εσόδων. Ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος κηρύχθηκε αθώος για την κατηγορία της συγκρότησης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης και ηθικής αυτουργίας σε πλαστογραφία. Ωστόσο, κρίθηκε ένοχος απάτης από κοινού, χειραγώγησης αγοράς από κοινού και νομιμοποίησης εσόδων. Θα σταθώ σε συγκεκριμένες 2 παρατηρήσεις έγκριτης συναδέλφου του σχετικού ρεπορτάζ, την οποία εμπιστεύομαι απόλυτα. Αναγνώριση “ελαφρυντικού πρότερου σύννομου βίου”, γιατί; Επειδή εξαπατούσαν για χρόνια τους επενδυτές; Και δεύτερο ελαφρυντικό “της άρσης των συνεπειών της πράξης του”, γιατί; Μήπως αποζημιώθηκαν οι μικρομέτοχοι. Ομολογιούχοι, τουλάχιστον ας φροντίσουν οι της κυβέρνησης να τελεσιδικήσει- οριστικά- η υπόθεση που αφορά τα περιουσιακά στοιχεία που παραμένουν σε…εκκρεμότητα και δεν μπορεί να αξιοποιήσει η νέα διοίκηση της πολύπαθης εταιρείας, για να σταθεί στα πόδια της. Μόλις προχθές θεσμικοί (και άλλοι) ομολογιούχοι απευθύνθηκαν μέχρι τον πρωθυπουργό, ας φροντίσει να δοθεί λύση. Ο ίδιος δεν έχει λόγο να συντηρείται άλλο αυτή η κωλυσιεργία. Άλλοι όμως, μήπως έχουν;

*Η αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια, εκτιμά η Τράπεζα της Ελλάδος στην ετήσια έκθεσή της. Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να διαμορφωθεί σε 2,2% το 2024, να επιταχυνθεί σε 2,5% το 2025. Βασικές κινητήριες δυνάμεις της οικονομικής δραστηριότητας τα επόμενα έτη θα συνεχίσουν να είναι οι επενδύσεις, η ιδιωτική κατανάλωση και οι εξαγωγές, ενώ η συμβολή της δημόσιας κατανάλωσης αναμένεται οριακά αρνητική. Και το βασικό μήνυμα του κεντρικού: Δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού.

*Νέα παράταση- στην τελευταία προθεσμία- μέχρι την επόμενη. Με έναν στους δύο επαγγελματίες να μένει εκτός συστήματος άμεσων πληρωμών IRIS η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας προχωρεί στην παράταση της προθεσμίας που κανονικά έληγε στις 30 Ιουνίου. Του Πέτρου και Παύλου. Χαρακτηριστικό από τους 650.000 υπόχρεους έχουν προχωρήσει στη διασύνδεση οι 360.000 (περίπου το 55%), εξέλιξη που αναπόφευκτα οδηγεί σε αλλαγή το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Η ακριβής διάρκεια θα ανακοινωθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα, αφού αξιολογηθούν τα στοιχεία που θα προκύψουν έως το τέλος Ιουνίου, οπότε «κλείνει» και το θέμα της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS. Συνεπώς, δεν ισχύει για τους υπόχρεους η ημερομηνία της 1ης Ιουλίου για την επιβολή κυρώσεων από τη μη ενεργοποίηση του IRIS. Όσον αφορά στα πρόστιμα, το (αυτοτελές) έχει ορισθεί σε 1.500 ευρώ, ενώ όσοι δεν προχωρήσουν στη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) απειλούνται με επιπλέον διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ. Στον “πάγο” προσώρας, τον σηκώνουν (τον πάγο) και οι ζέστες που έχουν σφίξει, για τα καλά.

*ΚΕΠΕ vs ΤτΕ : Στο 1,9% «βλέπει» την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας για το 2024 το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για επίδοση +2,2%. Σύμφωνα με την έκθεση του ΚΕΠΕ, σε 3μηνιαία βάση οι προβλέψεις παραπέμπουν σε μία ομαλή προοπτική ανάπτυξης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους (1,6% στο δεύτερο 3μηνο, 1,9% στο τρίτο 3μηνο και 2,0% στο τέταρτο.)

*Άκουσα τον Κωστή Χατζηδάκη- στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών- είναι αλήθεια πως πολύ κομψά το έθεσε το θέμα των προμηθειών, πιστωτικής επέκτασης στους τραπεζίτες. Κράτησα δε την εξής αποστροφή του “… οι τράπεζες έχουν ανοίξει πανιά για καινούργιους προορισμούς. Και δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε τεχνητά εμπόδια στην πορεία τους γιατί γνωρίζουμε ότι αν το κάνουμε, δεν μπορούμε να προσελκύσουμε επενδυτές…”. Υποθέτω ότι τεχνητά εμπόδια θα μπορούσε να είναι λ.χ αιφνιδιαστική επιβολή έκτακτης εισφοράς στα κέρδη; Καλά το ενδεχόμενο δεν θα έπαιζε ούτε με ηπιότερο βάρος λόγω DTC, αλλά μία υπόθεση κάνω. Πάντως, σχετική φήμη ξανά κυκλοφόρησε χθες σε ορισμένα γραφεία, κατά τις 14.15′ και σχεδόν άμεσα βγήκαν πωλήσεις από 4-5 Έλληνες θεσμικάριους. Είχαν να “κλείσουν” μήνα και πρώτο 6μηνο, τους καταλαβαίνω ξε-πούλησαν Εθνική, Eurobank- έχουν τη μεγαλύτερη απόδοση 6μηνου- αλλά και Πειραιώς, Alpha Bank. Σε χαμηλά Σεπτεμβρίου 2023 η τελευταία. Προφανώς και θέμα έκτακτης φορολόγησης των κερδών των τραπεζών δεν υφίσταται, ούτε 1 στις 1.000. Όμως πιθανότατα οι τραπεζίτες θα κάνουν πίσω σε ζητήματα που αφορούν λ.χ. προμήθειες (για μικρά ποσά; ). Και δεν είναι αμελητέα τα έσοδα από αυτή την πηγή, αντιθέτως.

*Η αποκοπή μερίσματος “πλήγωσε” Motor Oil (-5,25%) και Metlen (-3,42%). Από 1,40/μτχ και 1,50/μτχ αντίστοιχα. Προς το τέλος της συνεδρίασης (δημοπρασίες) “επιστρατεύθηκαν” ΟΠΑΠ (14,90) και ΤΙΤΑΝ (29,55).

*Για πρώτη φορά μετά από μήνες χαμηλότερα του 1 δισ η αποτίμηση της AEGEAN, στα 993,6 εκατ. για την ακρίβεια.

*Η πρόσφατη ανώμαλη προσγείωση της μετοχής της Airbus εκλήφθηκε ως σήμα πωλήσεων σε μετοχές ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών. Με διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις, στη συνέχεια, πιθανόν το “κλείδωμα” θέσεων να συνεχιστεί και σήμερα-αύριο.

*Θυμίζω, Κυριακή 30 Ιουνίου, πρώτος γύρος στην Γαλλία- την Πέμπτη 4 Ιουλίου εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο και Κυριακή 7 Ιουλίου, δεύτερος γύρος στην Γαλλία. Για αυτό και η κατάσταση μίνι sell off προς το τέλος της συνεδρίασης, τζίρος 166,9 εκατ., τα 20,6 εκατ. μέσω προσυμφωνημένων εντολών.

*Το καλό για το τέλος, καθώς μας πήρε η ώρα στην γ.σ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Πυκνές εξελίξεις είχε ο τελευταίος χρόνος για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με κορυφαία βεβαίως τη συμφωνία για την πώληση της συμμετοχής μας στην Τέρνα Ενεργειακή, υπογράμμισε ο Γιώργος Περιστέρης, μιλώντας στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση της εισηγμένης. Τι κράτησα, από τις δηλώσεις του προέδρου και ceo της εισηγμένης:  “…στο διάστημα αυτό «μειώσαμε δανεισμό και απελευθερώσαμε ρευστότητα. Οφείλουμε να αναπληρώσουμε βεβαίως τα έσοδα που δεν θα ενοποιούμε μετά το πέρας της συναλλαγής. Ωστόσο κινούμαστε βάσει σχεδίου για νέες επενδύσεις που θα συνεχίσουν να παράγουν αξία και κέρδη…” και “…Είμαστε ο μεγαλύτερος επενδυτής στη χώρα με πολύ νεαρό χαρτοφυλάκιο έργων Παραχώρησης. Εκτιμούμε ότι υπάρχει χώρος για αντίστοιχες επενδύσεις και στο εξωτερικό…”. Στο εξωτερικό, το κρατώ.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask