Πέμπτη, Ιανουάριος 23, 2025
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΟ προϋπολογισμός του 2023 είναι εδώ και είναι γεμάτος παγίδες

Ο προϋπολογισμός του 2023 είναι εδώ και είναι γεμάτος παγίδες

Ένα είναι βέβαιο: τον προϋπολογισμό του 2023 θα τον συντάξει η σημερινή κυβέρνηση (τουλάχιστον σε επίπεδο προσχεδίου) αλλά θα τον εκτελέσει η επόμενη. Όποτε και αν γίνουν εκλογές, όποιο και αν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα. Και επειδή τα βασικά τμήματα του προϋπολογισμού του 2023 πρέπει να μπουν στη θέση τους από τώρα, οι επόμενες οκτώ εβδομάδες θα είναι πολύ δύσκολες για το οικονομικό επιτελείο.

Τη στιγμή που ακόμη δεν έχει πλήρη εικόνα για το πώς θα κλείσει ο φετινός προϋπολογισμός, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να κατεβάσει ιδέες για το πώς θα «χωρέσουν» στον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς όλα τα «πρέπει» που πηγάζουν από τις σχέσεις μας με την Ευρώπη και τις διεθνείς αγορές, αλλά και τα «θέλω» που προκύπτουν από το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Διότι πρέπει το 2023 να γυρίσουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα (σ.σ αυτό σημαίνει αυτομάτως δημοσιονομική προσαρμογή της τάξεως του 3% μέσα σε συνθήκες διεθνούς θύελλας) γιατί οι αγορές περιμένουν τα κατάλληλα μηνύματα για να μας δώσουν την επενδυτική βαθμίδα.

Από την άλλη όμως, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θα θέλουν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ειδικά αν μέχρι τότε έχουν προκηρυχθεί εκλογές) να απευθυνθούν στους συνταξιούχους που έχασαν τα αναδρομικά, στους καταναλωτές που θα έχουν διαπιστώσει ότι το ρεύμα είναι απλησίαστο χωρίς την κρατική στήριξη ή ακόμη και στους δημοσίους υπαλλήλους που θα περιμένουν μια αύξηση ύστερα από 12 χρόνια μειώσεων. Διότι δεν είναι εύκολο ως κυβέρνηση να ζητάς από τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα να βάλουν «πλάτη» για να αντιμετωπιστεί ο υψηλός πληθωρισμός και εσύ ως κυβέρνηση που έχεις την ευθύνη για την μισθοδοσία περίπου 800.000 εργαζομένων να σφυρίζεις αδιάφορα.

Όλα αυτά όμως θέλουν δημοσιονομικό χώρο. Πολύ δημοσιονομικό χώρο καθώς για να γίνει η δημοσιονομική προσαρμογή και να χρηματοδοτηθούν και όλα αυτά τα μέτρα, θα απαιτηθούν ενδεχομένως και πάνω από 8-9 δις. ευρώ. Υπάρχουν; Εξαρτάται είναι η απάντηση. Από την πορεία των τιμών, από τα αν φουντώσει και πάλι η πανδημία, από τις εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου, από την πορεία του τουρισμού, από τις σχέσεις με την Τουρκία από τις αντοχές των πολιτών απέναντι στην πληθωριστική κρίση. Με όλα αυτά δεν χρειάζεται να ειπωθούν περισσότερο για το βαθμό δυσκολίας που θα έχει η σύνταξη του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς. Αλλά και ο βαθμός δυσκολίας που θα έχει η εκτέλεσή του…  

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ