Παρασκευή, 9 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΟ Πρέσβυς Cuculi εγκαινιάζει τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Η Ιταλία τιμώμενη...

Ο Πρέσβυς Cuculi εγκαινιάζει τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Η Ιταλία τιμώμενη χώρα

Ο Πρέσβυς της Ιταλίας στην Αθήνα, Paolo Cuculi, μαζί με τον Υφυπουργό Πολιτισμού της Ελλάδας, Ιάσονα Φωτήλα, εγκαινίασαν την 21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, τη σημαντικότερη εκδοτική έκθεση στην Ελλάδα, στην οποία η Ιταλία είναι για πρώτη φορά τιμώμενη χώρα.

Στην τελετή παρέστησαν επίσης ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιταλών Εκδοτών, Innocenzo Cipolletta, καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και του κόσμου της εκδοτικής βιομηχανίας της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Η Ιταλία συμμετέχει στη Θεσσαλονίκη με πάνω από 50 ομιλητές, 16 εκδότες και 3 εκθέσεις, το εκθεσιακό περίπτερο που δημιούργησε το Ιταλικό Ινστιτούτο Εξωτερικού Εμπορίου – ICE και ένα πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα με τον εντυπωσιακό τίτλο “Orizzonti vicini” (Κοντινοί ορίζοντες), που αναδεικνύει τη βαθιά πολιτιστική σχέση που ενώνει τις δύο μεσογειακές χώρες.

Για τον Πρέσβυ Cuculi, «η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία να γιορτάσουμε την Ιταλία και τον εκδοτικό της κόσμο, μέσα από την εντυπωσιακή συμμετοχή συγγραφέων και εκδοτικών οίκων, που μαρτυρά το ισχυρό και αμοιβαίο ενδιαφέρον για έναν τομέα που ενώνει την Ιταλία με την Ελλάδα και αντανακλά τη διαχρονική επιρροή που ασκεί η ιταλική κουλτούρα παγκοσμίως».

Η συμμετοχή των Ιταλών συγγραφέων που προγραμματίζεται είναι υψηλού επιπέδου και περιλαμβάνει τους: Beatrice Bandiera, Marta Barone, Roberto Camurri, Vinicio Capossela, Silvia Ferrara, Andrea Franzoso, Luigi Guarnieri, Antonio Manzini, Andrea Marcolongo, Melania Mazzucco, Matteo Nucci, Aurelio Picca, Marco Steiner, Matteo Strukul και Stefano Sturloni. Οι ιταλικοί εκδοτικοί οίκοι που συμμετέχουν στη Θεσσαλονίκη είναι οι εξής: Acoma Book, Agenzia Alferj, Besa Muci, Camelozampa, Claudio Grenzi Editore, Erickson, Feltrinelli/Crocetti, Garzanti, Giulio Einaudi Editore, Giunti Editore, Il Castoro, Ischirè, IT Publishing, Kurumuny, Les Flaneurs Edizioni, Mondadori Libri, Reggio Children, Sfera Edizioni, Tomolo EdiGio’ Edizioni.

Η παρουσία του Sistema Italia στην Ελλάδα είναι ισχυρή και στηρίζεται στην άριστη συνεργασία ανάμεσα στο Υπουργείο Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας, την Πρεσβείας της Ιταλίας στην Αθήνα, το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο της Αθήνας, το Κέντρο Βιβλίου και Ανάγνωσης του Υπουργείου Πολιτισμού της Ιταλίας, το Ιταλικό Ινστιτούτο Εξωτερικού Εμπορίου – ICE, και την Ένωση Ιταλών Εκδοτών. Εξίσου υποδειγματική είναι η συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, πρωτίστως με το Υπουργείο Πολιτισμού και το Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού.

LIDL
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ