Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΟ Πούτιν κάλεσε τους Ουκρανούς να ανατρέψουν τον Ζελένσκι

Ο Πούτιν κάλεσε τους Ουκρανούς να ανατρέψουν τον Ζελένσκι

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε την Παρασκευή τον ουκρανικό στρατό να ανατρέψει την κυβέρνηση, τους ηγέτες της οποίας περιέγραψε ως «τρομοκράτες» και «μια συμμορία τοξικομανών και νεοναζί», μια μέρα μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν κατηγόρησε επίσης τους «Ουκρανούς εθνικιστές» ότι ανέπτυξαν βαρέα όπλα σε κατοικημένες περιοχές μεγάλων πόλεων για να προκαλέσουν τον ρωσικό στρατό, ένας ισχυρισμός που θα μπορούσε να πυροδοτήσει φόβους ότι η Μόσχα δημιουργεί προσχήματα για να δικαιολογήσει απώλειες αμάχων.

Απευθυνόμενος στον ουκρανικό στρατό σε τηλεοπτικό διάγγελμα, τους προέτρεψε να «πάρουν την εξουσία στα χέρια τους. Φαίνεται ότι θα είναι πιο εύκολο για εμάς να συμφωνήσουμε μαζί σας παρά με αυτή τη συμμορία τοξικομανών και νεοναζί», είπε, αναφερόμενος στην ηγεσία στο Κίεβο με επικεφαλής τον πρόεδρο Ζελένσκι, ο οποίος είναι Εβραίος.

Ο Πούτιν, ο οποίος διέταξε την Πέμπτη τα ρωσικά στρατεύματα να εισβάλουν στην Ουκρανία, ισχυρίστηκε ότι Ουκρανοί «εθνικιστές» ετοιμάζονταν να αναπτύξουν πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών σε κατοικημένες περιοχές των ουκρανικών πόλεων, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου και της βορειοανατολικής πόλης Χάρκοβο.

Η ηγεσία της Ουκρανίας «ενεργεί σαν τρομοκράτης σε όλο τον κόσμο: κρύβονται πίσω από ανθρώπους με την ελπίδα να κατηγορήσουν στη συνέχεια τη Ρωσία για απώλειες αμάχων». «Είναι γνωστό ότι αυτό συμβαίνει μετά από σύσταση ξένων συμβούλων, κυρίως Αμερικανών συμβούλων», είπε ο Πούτιν.

Αποδέχθηκε την πρόταση ο Πούτιν

Παράλληλα, σημειώνεται πως ο Πούτιν, ανταποκρινόμενος στην πρόταση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είναι έτοιμος να στείλει αντιπροσωπεία στο Μίνσκ για συνομιλίες με την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Σε απάντηση της πρότασης (του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ) Ζελένσκι, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι έτοιμος να στείλει στο Μίνσκ ρωσική αντιπροσωπεία σε επίπεδο εκπροσώπων του υπουργείου Άμυνας , του υπουργείου Εξωτερικών και της διεύθυνσης της προεδρίας για συνομιλίες με την ουκρανική αντιπροσωπεία» δήλωσε ο Πεσκόφ.

«Όπως είναι γνωστό, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συζητήσει το καθεστώς ουδετερότητας της Ουκρανίας. Ευθύς εξαρχής ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έλεγε ότι στόχος της επιχείρησης είναι να βοηθηθούν οι Λαϊκές Δημοκρατίες του Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ και μέσω της αποστρατιωτικοποίησης και αποναζιστικοποίησης. Και αυτό στην πραγματικότητα είναι το αναπόσπαστο συστατικό του καθεστώτος ουδετερότητας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, ο Λουκασένκο σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον ρώσο πρόεδρο τον διαβεβαίωσε ότι το Μινσκ θα είναι έτοιμο να δημιουργήσει όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις για τις συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Πυραυλικές επιθέσεις σε Κίεβο και Ζαπορίζια

Τουλάχιστον δύο ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στο κέντρο του Κιέβου, την επομένη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, διαπίστωσε μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.Μάχες μαίνονται βόρεια του Κιέβου, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό

Μέσω Facebook, ο ουκρανικός στρατός ξηράς έκανε λόγο για «πυραυλικές επιθέσεις» εναντίον της ουκρανικής πρωτεύουσας και διαβεβαίωσε ότι αναχαιτίστηκαν και καταρρίφθηκαν δύο από τους πυραύλους. Κρεμλίνο: Η Μόσχα είναι έτοιμη να στείλει αντιπροσωπεία στο Μίνσκ για συνομιλίες με την Ουκρανία

Μεταφόρτωσε εξάλλου σύντομο ερασιτεχνικό βίντεο που δείχνει πολυκατοικία στις φλόγες.Ο ουκρανικός στρατός βρίσκεται αντιμέτωπος με αντίπαλο που υπερτερεί αριθμητικά, σε υλικό και σε εμπειρία (αναλυτές)

Ο δήμαρχος Κιέβου, ο Βιτάλι Κλίτσκο, ανέφερε από τη δική του πλευρά ότι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, ο ένας βαριά, από θραύσματα πυραύλων που έπεσαν σε συνοικία της πρωτεύουσας. Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στο Χάρκοβο 

Σε φωτογραφία που μεταφόρτωσε ο κ. Κλίτσκο εικονίζονται πυροσβέστες επί τω έργω μπροστά σε κτίριο που έχει υποστεί ζημιά και βγάζει καπνό.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα «ρωσικό αεροσκάφος» στο Κίεβο, που κατέπεσε σε εννιαώροφη πολυκατοικία προκαλώντας πυρκαγιά, έκανε από την πλευρά του γνωστό ο Αντόν Γκεραστσένκο, ο ουκρανός υφυπουργός Εσωτερικών. Δεν είναι σαφές εάν επρόκειτο για μαχητικό ή τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV), ούτε εάν αναφερόταν στους πυραύλους για τους οποίους έκανε λόγο ο στρατός.

Η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων κάνει πολλούς να φοβούνται πως το Κίεβο θα υποστεί επίθεση σύντομα και ότι θα πολλαπλασιαστούν οι επιθέσεις σε στρατηγικές και κυβερνητικές εγκαταστάσεις της πρωτεύουσας.

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα έκανε λόγο για «φρικιαστικά πλήγματα» στο Κίεβο από τη Ρωσία, που παρομοίασε με εκείνα της ναζιστικής Γερμανίας. «Η τελευταία φορά που η πρωτεύουσά μας είχε ζήσει κάτι τέτοιο ήταν το 1941, όταν είχε δεχθεί επίθεση από τη Ναζιστική Γερμανία. Η Ουκρανία νίκησε εκείνο το κακό και θα νικήσει κι αυτό», ανέφερε. Κάλεσε να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία και στον πρόεδρό της Βλαντίμιρ Πούτιν και όλες τις χώρες να διακόψουν τις σχέσεις τους με τη Μόσχα και «να διώξουν τους Ρώσους με τις κλωτσιές από παντού». «Σταματήστε τον Πούτιν. Απομονώστε τη Ρωσία», αξίωσε.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ