Πέμπτη, Ιανουάριος 16, 2025
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΟ πληθωρισμός σκοτώνει το δημόσιο χρέος αλλά και το… νοικοκυριό

Ο πληθωρισμός σκοτώνει το δημόσιο χρέος αλλά και το… νοικοκυριό

Μεγάλη μείωση στην αναλογία του χρέους ως προς το ΑΕΠ θα «γράψει» φέτος στον ετήσιο απολογισμό του ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους με τις αναθεωρημένες προς το καλύτερο εκτιμήσεις για φέτος να αποτυπώνονται για πρώτη φορά στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατίθεται την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου στη Βουλή.

Μετά τα στοιχεία του α’ εξαμήνου αλλά και την εκτόξευση του ονομαστικού ΑΕΠ, το ΑΕΠ σε ονομαστικούς όρους εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει φέτος τα 205-207 δις. ευρώ κάτι που σημαίνει ότι η αποκλιμάκωση της αναλογίας Χρέους/ ΑΕΠ θα είναι εντυπωσιακή: μπορεί να βρεθούμε ακόμη και κάτω από το 170% όταν το 2020 η αναλογία είχε εκτοξευτεί στο 205%.

Τα καλά νέα σταματούν εδώ. Η εκτόξευση του πληθωρισμού μπορεί να κάνει… καλό στο δημόσιο χρέος (το… καίει όπως λέγεται χαρακτηριστικά) καίει όμως και τις τσέπες των νοικοκυριών. Νοικοκυριών που μέχρι τώρα έβλεπαν τη μια διάσταση του προβλήματος: την αύξηση των τιμών στο supermarket, την υψηλή τιμή των καυσίμων στην αντλία, την πανάκριβη ηλεκτρική ενέργεια και τις συνεχείς ανατιμήσεις στα… πάντα όλα από τη στιγμή που ξεκίνησε να γενικεύεται το πληθωριστικό κύμα. Από χθες, εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά θα αρχίσουν να αισθάνονται τις συνέπειες μιας ακόμη πτυχής.

Η ΕΚΤ αποφάσισε να μπει επιθετικά στη μάχη αντιμετώπισης του πληθωρισμού κάνοντας μεν αυτό που ορίζει το καταστατικό της (είναι υποχρεωμένη να λάβει κάθε απαραίτητο μέτρο ώστε να συγκρατήσει τον πληθωρισμό στο 2%), αλλά με αβέβαιο αποτέλεσμα καθώς οι απόψεις για το αν αυτός ο πληθωρισμός προέρχεται από το σκέλος της προσφοράς ή της ζήτησης, διίστανται. Αυξάνει λοιπόν τα επιτόκια και μαζί με αυτά αυξάνει και τις δόσεις των δανείων εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών.

Θα πονέσει η αύξηση; Ναι είναι η απάντηση. Ειδικά τα νοικοκυριά που αν και είχαν πολύ χαμηλό επιτόκιο, είχαν υποχρεωθεί λόγω της πολυετούς οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα να αυξήσουν τις διάρκειες αποπληρωμής. Με κυμαινόμενο επιτόκιο, μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής και υψηλό υπόλοιπο, το νέο χτύπημα στον οικογενειακό προϋπολογισμό θα είναι σημαντικό. Το δάνειο των 150.000 ευρώ που έχει ακόμη 26 χρόνια για να αποπληρωθεί, θα επιβαρυνθεί συνολικά με περισσότερα από 100 ευρώ τον μήνα μέχρι το τέλος του έτους.

Άλλο ένα… κακό μας βρήκε το οποίο προστίθεται στην ενέργεια και στο τρόφιμο. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ