Δεν το φωνάζουν ιδιαίτερα στο οικονομικό επιτελείο, καθώς η μεγάλη αγωνία που διακατέχει τα νοικοκυριά για την εξέλιξη των τιμών -ειδικά στην ενέργεια και στα τρόφιμα- δεν αφήνει πολλά περιθώρια για τέτοιου είδους αναλύσεις. Είναι όμως γεγονός. Ο πληθωρισμός -άγνωστος τα τελευταία 10 χρόνια στην Ελλάδα- «φουσκώνει» τα φορολογικά έσοδα διευκολύνοντας την κυβέρνηση στο να χρηματοδοτήσει τα επόμενα μέτρα στήριξης. Μάλιστα, με τα σημερινά δεδομένα φαίνεται ότι η ανοδική τάση θα έχει διάρκεια. Ο λόγος αύξησης δεν είναι μόνο ο προφανής δηλαδή ότι ανεβαίνουν οι τιμές άρα με τη διατήρηση του ΦΠΑ στα ίδια επίπεδα ο φόρος προστιθέμενης αξίας αποδίδει περισσότερο. Είναι και άλλοι παράγοντες οι κυριότεροι εκ των οποίων είναι οι εξής:
1. Η πανδημία εκτός από μια τεράστια αποταμίευση που τώρα εξακολουθεί να τροφοδοτεί την κατανάλωση παρά τις πολύ υψηλές τιμές -υπό διαφορετικές συνθήκες η μείωση στην κατανάλωση της αμόλυβδης θα ήταν πολύ μεγαλύτερη- μας άφησε και τη συνήθεια του να πληρώνουμε με κάρτα. Το 2022 θα κλείσει με νέο ρεκόρ ηλεκτρονικών πληρωμών. Όσες ταμειακές «μαϊμού» και αν λειτουργούν, όσο και αν προσπαθούν επιχειρήσεις εστίασης να γλιτώσουν τον ΦΠΑ δίνοντας στον πελάτη το δελτίο παραγγελίας αντί για την απόδειξη, γεγονός είναι ότι οι ηλεκτρονικές πληρωμές πιέζουν προς τα πάνω τα φορολογικά έσοδα.
2. Τον Μάιο, με την αύξηση του κατώτατου μισθού προστέθηκε φορολογητέα ύλη στη βάση της εφορίας. Η αύξηση του κατώτατου κατά 10% έγινε ακριβώς διότι ήταν πολύ υψηλός ο πληθωρισμός. Και θα ακολουθήσουν και άλλες αυξήσεις πέραν του κατώτατου μισθού. Από τη στιγμή όμως που η φορολογική κλίμακα δεν τιμαριθμοποιείται, το πρόσθετο αυτό εισόδημα που θα εμφανιστεί, θα φορολογείται με ολοένα και υψηλότερο φορολογικό συντελεστή. Έτσι, αναμένουμε αύξηση και από το μέτωπο του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.
3. Όσο για τις επιχειρήσεις, και φέτος εμφανίζουν σημαντική αύξηση πωλήσεων σε σχέση με πέρυσι καθώς αρχίζουν πλέον σταδιακά να ξεπερνιούνται οι επιπτώσεις της πανδημίας. Ως εκ τούτου, να περιμένουμε υπερβάσεις και από τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων παρά την μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 24% στο 22%.