don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Ο ΟΤΕ στη θέση του οδηγού, οι Κινέζοι και ο Κοπελούζος, τι εστί Orsted, ο Μιχάλης Στασινόπουλος, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και EDP Renewables, προς “τεχνικάριους” και το turnaround story της ΣΙΔΜΑ

*Σε ρόλο οδηγού ο ΟΤΕ, στην χθεσινή συνεδρίαση. Με αυξημένες συναλλαγές συνέβαλε στο να έρθουν τα κάτω (της Δευτέρας) πάνω (της Τρίτης). Για τον καθοριστικό ρόλο Τσαμάζ, μην τα ξαναλέμε, όπως και για την πλήρη εμπιστοσύνη των μεγαλομετόχων της Deutsche Telekom. Και για να εμπιστευτούν, ειδικά σε τέτοια ζητήματα, οι Γερμανοί και μάλιστα να ανανεώνουν την θητεία του παμψηφεί, δεν το συζητώ.

*Ενίσταται η State Grid ως προς τον σχεδιασμό του ΑΔΜΗΕ. Οι Κινέζοι ελέγχουν το 24% του μ.κ, και μόνο “χθεσινοί” δεν είναι. Εστιάζουν στην κατασκευή 2 υπέρ σύγχρονων κέντρων υπερυψηλής τάσης (σε Αττική και Κρήτη, κυρίως στον Σταθμό Μετατροπής στη Δαμάστα Ηρακλείου), που αποτελούν και τη μεγαλύτερη υπεργολαβία (προϋπολογισμού 380 εκατ.). Το project προορίζονταν να ξεκινά τέλος του έτους, αλλά… Για την State Grid οι αιτιάσεις αφορούν στις αποκλίσεις τεχνικών προδιαγραφών, ενώ δεν διευκολύνεται η προοπτική μελλοντικής διασύνδεσης με την Κύπρο. Ωστόσο, εκτίμηση παραγόντων του κλάδου, με γνώση του παρασκηνίου αποδίδουν την παρελκυστική τακτική των Κινέζων στην πρόθεση του Ομίλου Κοπελούζου να επαναφέρει το σχέδιο για ανάπτυξη αιολικών πάρκων στην Κρήτη. Και θυμίζουν, πως πρόκειται για 4 πάρκα στους ισάριθμους νομούς της Κρήτης, με ισχύ συνολικά 388,7 MW.

*Για την επικείμενη συμφωνία Cenergy Holdings- Orsted, λίγο ως πολύ τα διαβάζετε. Σε 1-2 λεπτομέρειες θα σταθώ, ο δανέζικος κολοσσός έχει ηγετική θέση στην αγορά των ΗΠΑ, με ισχύ των θαλάσσιων αιολικών πάρκων 5GW. Το 2018 η αθροιστική ισχύς αυτών των προγραμμάτων, διεθνώς, ήταν 23GW με πρόβλεψη για 77GW το 2025. Για τέτοιο κολοσσό μιλάμε, όταν αναφερόμαστε στην Orsted. Και μία τάξη μεγέθους, η αποτίμηση της (σε ευρώ) είναι 46 δισ. όταν η αποτίμηση των Eurobank, Alpha Bank, Εθνικής και Πειραιώς μετά βίας φθάνει στο 1/4. Για να ξέρουμε γιατί μιλάμε και με ποιους πρόκειται να συνεργαστεί στρατηγικά η ελληνική εταιρεία.

*Και μιας ο λόγος για την Cenergy Holdings, ήταν ο Αλέξης Αλεξίου (CEO), ο οποίος εν μέσω μνημονιακής λαίλαπας επέμενε να αποκτηθεί η Fulgor. Έβλεπε μπροστά-πολύ μπροστά (ο από το 1996 στον Όμιλο Viohalco) ειδικότερα όσον αφορά στην τεράστια ανάπτυξη του κλάδου καλωδίων.

*Κατά 54% εκτινάχθηκε το κόστος ενέργειας σε μόλις 48ώρες. Που; μα που αλλού, στην ελληνική αγορά. Μετά έχει άδικο λ.χ ο Μιχάλης Στασινόπουλος- της Ελληνικής Παραγωγής- που ζητά την λήψη μέτρων… χθες, μέτρων ανάλογων αυτών που εφαρμόζουν ήδη άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το θέμα είναι εάν ακούει κανείς.

*Ακόμη μία κίνηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, με σημασία και μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση. Με την Ευβοϊκός Βορέας η στρατηγικής σημασίας ανάπτυξη αιολικών πάρκων, από κοινού με την EDP Renewables. Σημειωτέον, πως η Ευβοϊκός Βορέας είναι η μετεξέλιξη της Enercoplan Energy EPC & Investment.

*ΣΙΔΜΑ: Δεν υπάρχει τέτοιο turn around story. Σε διάστημα 9 μηνών από αρνητικά ίδια κεφάλαια 68 εκατ. τα “γύρισε” σε 16 θετικά. Δηλαδή σε τρία 3μηνα δημιούργησε κεφάλαια 84 εκατ.

*Το σημειώναμε χθες πως το 2022 είναι Επετειακό Έτος για την Intralot, καθώς συμπληρώνει 30ετία λειτουργίας. Μετά είδα και το 7,69% στα 0,77 ευρώ για τη μετοχή και σκέφτηκα, πως δεν είναι δυνατόν να αφήσει ο Σωκράτης Κόκκαλης μία τέτοια ευκαιρία χωρίς να προχωρήσει σε κάτι μεγάλο. Για τους “τεχνικάριους” ετούτο έχω να πω: τα 0,87 είναι υψηλό 52 εβδομάδων, εάν το υπερβεί ας υπολογίσουν Χ2. Έγινε και ένα πακέτο, για 598.000 μτχ στα 0,75=449.000 ευρώ.

*Της Entersoft με προσυμφωνημένες συναλλαγές κατά ριπάς, στην χθεσινή συνεδρίαση. Για συνολικά 220.000 μτχ όλα τα πακέτα στα 5,10 ευρώ.

*Και 2 στην Τέρνα Ενεργειακή για: 30.000 μτχ στα 12,96 ευρώ (στις 15.35′) και άλλα 20.000 επίσης στα 12,96 (στις 16.38′ ). 

*ΑΝΕΚ: με 5,88% στα 0,09 ευρώ. Εγώ τα είπα, πως για να “σβηστούν” οι υποαξίες (λόγω ΓιαννόΣηφου) θα πρέπει οι της Πειραιώς να δουν τις αποτιμήσεις. Και της κρητικής ακτοπλοϊκής και της Attica Συμμετοχών. Μεγάλο Σχολείο και Ισχυρό Εργαλείο το Χρηματιστήριο με την ευκολία μόχλευσης, ας τα αξιοποιήσουν. Εάν δεν γνωρίζουν πως, η στήλη διαθέτει και know how και χρόνο.

*FITCH: Στήριξη στην βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους από την ΕΚΤ. Εικόνα στην Christine Lagarde, πρέπει να έχουν στο Μαξίμου. Σαν την Jean d’ Arc… όπως οι σύμμαχοι Γάλλοι. Καλά για τον Mario Draghi, ας μην το συζητήσω. Στα συν οι φιλικές σχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ιταλό.

*Α! θα το ξεχνούσα: η AustriaCard ενώνει τις δυνάμεις της με την NiteCrest. Ποιους αφορά; όσους έχουν μετοχές της Inform Lykos.

*Και κάτι τελευταίο, για όσους είναι στην Yalco, “πράσινο φως” στην πώληση ακινήτων σε Οινόφυτα και Καλοχώρι.   

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask