*Καλημέρα και δύναμη για μία εβδομάδα που χρειάζεται ψυχρή λογική, καθαρό μυαλό και γερό στομάχι. Σήμερα, ειδικά σήμερα, η DeA θα περιοριστεί στην προσέγγιση/εξήγηση όσων έχουν συμβεί τα τελευταία 24ωρα και δεν θα αναφερθεί σε επιχειρηματικά, επενδυτικά, χρηματιστηριακά. Αν και ως team της DeA δεν είμαστε τόσο ξαφνιασμένοι από τις εξελίξεις-όσο άλλοι οι οποίοι δεν έμπαιναν στον κόπο να ερμηνεύσουν όσα διαδραματίζονταν εδώ και καιρό. Από τις εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, κυρίως όμως με την ορκωμοσία Τραμπ και με την ανάθεση των καίριων θέσεων σε βαθύτατους γνώστες του οικονομικού παιχνιδιού, η στήλη-αν μη τι άλλο- προτιμούσε να καταγράφει όσα αντιλαμβάνονταν να μακρηγορεί, να υπεραναλύει- παρά να “χαϊδεύει αυτιά”. Εισαγωγή σύντομη αλλά απαραίτητη σε περιόδους που απαιτούν σοβαρότητα (από εμάς) και ευθυκρισία (από εσάς).
*Διαβάζω ότι, “εξαερώθηκαν” τόσα τρισ$ από το χρηματιστήριο, μόνο από τις Magnificent 7 χάθηκαν 1,7 τρισ$, σχεδόν 7 φορές το ΑΕΠ της Ελλάδας. Λένε, πως οι CEO των big tech και των ΑΙ επισκέφθηκαν τον πρόεδρο στην έδρα του- το Μαρ-Ελ-Λάγκο- για να τον πείσουν να αποσύρει τους δασμούς και άλλα τέτοια γλαφυρά. Αρέσουν στο πόπολο, για αυτό και προτάσσονται. Πράγματι χάνεται χρηματιστηριακή αξία τρισ. πλην όμως οι επικεφαλής των hyper techs e.t.c ήταν ενήμεροι, γνώριζαν το σχέδιο Μπέσεντ-Μιράν και των συν αυτώ. Αρκεί μία ματιά να μετρήσει κάποιος τα δισ $ που πήγαν στα US bonds, από κάθε γωνιά του πλανήτη εισέρευσε χρήμα στα θεωρούμενα ασφαλή ομόλογα των ΗΠΑ. Αλλά και στον χρυσό που η τιμή του σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Έχει αναφερθεί η στήλη στο colpo grosso της τιμολόγησης των αποθεμάτων χρυσού που έχουν συγκεντρώσει οι ΗΠΑ σε τρέχουσες τιμές σε σχέση με τις τιμές πρώτης εγγραφής. Όπως και στο γεγονός της μείωσης της απόδοσης του US10Y στο 3,95% από τα 4,615% πριν δύο μήνες και τι σημαίνει σε όρους “καψίματος” χρέους. Για να μην πάμε και στην ισοτιμία δολαρίου/ευρώ, που καθιστά τα εξαγωγικά προϊόντα των ΗΠΑ πιο ανταγωνιστικά. Γιατί τα αναφέρουμε αυτά; επειδή όπως-εύστοχα- είπε φίλος και βαθύς γνώστης της κατάστασης, ακόμη είμαστε στα πρώτα χιλιόμετρα του Μαραθωνίου.
*Ποιος μπορεί να νοιώθει απολύτως χαλαρός (και δικαιωμένος) αυτή την περίοδο; Ο Γουόρεν Μπάφφετ, σίγουρα αυτός καθώς για 12-14 μήνες μείωνε σταδιακά θέσεις του σε τραπεζικές, σε big techs, σε ΑΙ. Τι έκανε; αγόραζε χρέος, ETFs στον χρυσό και κράταγε ρευστό. Cash is the King. Όσοι νομίζουν πως το ίδιο διάστημα- ή συντομότερο- πωλητής από τους billionaires ήταν μόνο (και μόνος του) ο Σοφός της Ομάχα, sorry είναι αφελής.
*You Don’t Catch the Knife When it’s Falling, από τους βασικούς χρηματιστηριακούς κανόνες. Για αυτό και θα φανεί σήμερα-αύριο εάν αξίζει να τοποθετηθεί κάποιος ή όχι. Το Πεκίνο έχει δώσει στην Ουάσιγκτον διορία, έως την Πέμπτη (10 Απριλίου) και ανάλογα θα προχωρήσει σε ενεργοποίηση αντιμέτρων-δασμών. Θα σταθώ λίγο παραπάνω σε αυτό, θα καταλάβετε γιατί. Εάν διαφανεί πως η πλευρά Τραμπ “ανοίξει παράθυρο” στην προοπτική διαπραγμάτευσης με την πλευρά Σι, τότε στις αγορές θα εξελιχθεί ένα pivot τεραστίων διαστάσεων, ακόμη και στο μισό της διόρθωσης. Εκτίμηση του φίλου και βαθύ γνώστη των αγορών, πως αυτή η ανοδική διόρθωση θα είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να πουληθούν θέσεις που αγοράστηκαν χαμηλότερα ή και να απεγκλωβιστούν αγορασμένοι ακριβότερα. Γιατί, πάντα κατά την εκτίμηση του, το επόμενο sell off θα είναι ακόμη μεγαλύτερων διαστάσεων από το τελευταίο. Μεγέθους Covid-19, Μάρτιος 2020. Θα την επαναλαμβάνουμε συχνά-πυκνά αυτή την εκτίμηση και θα σημάνουμε ALERT όταν αντιληφθούμε πως επίκειται. Για αυτό, το νου σας.
*Θα μπορούσε όλο αυτό που συμβαίνει διεθνώς, να έχει και ένα θετικό αποτέλεσμα για την Ευρώπη; και δη τις οικονομικά πιο ευάλωτες χώρες; Στην περίπτωση που στις Βρυξέλλες συνειδητοποιήσουν τι διακυβεύεται (και κοινωνικά) και αναστείλουν για το 2025, για όσο χρειαστεί τις αστειότητες με τα Σύμφωνα Σταθερότητας, τους δημοσιονομικούς “κορσέδες” και τους κάθε λογής ερασιτεχνισμούς των “ειδικών”.
*Θα μπορούσε να έχει ευνοϊκή εξέλιξη για την Ελλάδα; Ποια είναι μία πολύ πιθανή συνέπεια; η αύξηση του πληθωρισμού, δηλαδή να μεγαλώσει ο παρονομαστής (του λόγου χρέους προς ΑΕΠ), που θα σήμαινε μείωση του δημοσίου χρέους. Με τον ΟΔΔΗΧ να έχει καλύψει (νωρίς-νωρίς) το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της χώρας, μία σκέψη στην περίπτωση να αυξηθεί το κόστος νέου δανεισμού είναι η αντιστάθμιση μέσω swaps. Ποιο είναι το σκεπτικό των επιτελών του Οργανισμού; όσο καταρρέουν οι αγορές μετοχών το χρήμα θα στρέφεται προς ασφαλέστερες τοποθετήσεις λ.χ. χρυσό, κρατικά ομόλογα κ.α. αυτό εξηγεί και γιατί ανεβαίνουν οι τιμές (των ομολόγων). Στο πιθανό ενδεχόμενο στασιμοπληθωρισμού ή και ύφεσης; σε μία τέτοια περίπτωση θα υποφέρουμε λιγότερο από άλλους είναι η απάντηση.