Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΝΑΥΤΙΛΙΑΟ ναυτιλιακός τομέας υφίσταται μια σημαντική εξέλιξη από την έξυπνη ναυτιλία στην...

Ο ναυτιλιακός τομέας υφίσταται μια σημαντική εξέλιξη από την έξυπνη ναυτιλία στην πράσινη ναυτιλία για ένα βιώσιμο μέλλον

Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο (AmChamGR) και η Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος της Βόρειας Αμερικής (NAMEPA) διοργάνωσαν την Πέμπτη 6 Ιουνίου, 2024 το 4ο Σεμινάριο TRADING IN U.S. WATERS: Future Trends and Innovations in the Maritime Sector, στο Metropolitan Expo Center, κατά τη διάρκεια της  Διεθνούς Ναυτιλιακής Έκθεσης POSIDONIA 2024. Περισσότεροι από 300 εκπρόσωποι της ελληνικής και διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας παρακολούθησαν τις ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις και συζητήσεις πάνω σε επίκαιρα θέματα που απασχολούν τη ναυτιλιακή κοινότητα σήμερα.

Το σεμινάριο Trading in U.S. Watersδιοργανώθηκε σε συνεργασία με την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα και την υποστήριξη του Int’l Propeller Club καθώς και του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος – Maritimehellasnavigate the Greek cluster.

Ο ναυτιλιακός τομέας υφίσταται μια σημαντική εξέλιξη, η οποία διαμορφώνεται από τις τεχνολογικές εξελίξεις, τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις και το μεταβαλλόμενο οικονομικό τοπίο. Από τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την έξυπνη ναυτιλία, στην πράσινη ναυτιλία και την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές, και από την ενσωμάτωση βιώσιμων πρακτικών και κυκλικής οικονομίας σε τεχνολογίες που θα ενισχύσουν την ασφάλεια στη θάλασσα, οι τάσεις αυτές είναι έτοιμες να επαναπροσδιορίσουν τον κλάδο και να χαράξουν πορεία για ένα βιώσιμο μέλλον, δήλωσε ο Νικόλαος Μπακατσέλος, Πρόεδρος στο Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Εκπληκτικό φαινόμενο χαρακτήρισε την ελληνική ναυτιλία ο Joe Hughes, Πρόεδρος της NAMEPA και Πρόεδρος του American P & IClub. 

Στο πλαίσιο το σεμιναρίου, νεοσύστατες αμερικανικές επιχειρήσεις παρουσίασαν νέες τεχνολογίες , εντυπωσιάζοντας το παγκόσμιο κοινό των Ποσειδωνίων. Το πάνελ κριτών των καινοτόμων τεχνολογιών αποτελείτο από εξέχοντα στελέχη της ναυτιλίας και της επιχειρηματικότητας της χώρας της Ελλάδας και των ΗΠΑ: Erik HolmgrenActing DeputyChief of Mission, Embassy of the United Statesof America, Νικόλαος Μπακατσέλος, Πρόεδρος Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Κωστής Φραγκούλης, Πρόεδρος του International Propeller Club, Portof Piraeus & CEO, Franman, Γιώργος Αλεξανδράτος, Αντιπρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Πάνος Ξενοκώστας, Πρόεδρος, ONEX Shipyards & TechnologiesGroup και Πρόεδρος, Hellenic ShipyardsAssociation, Μαρίνος Γιαννόπουλος, Πρόεδρος του Enterprise Greece,  Σεμίραμις Παλιού, Πρόεδρος, Diana Shipping και Πρόεδρος ΕΛΜΕΠΑ και INTERMEPA και StephenSchuelerChairman of Green Transition, Managing Director, and COO, EuropeanMaritime Finance και Chairman InerFuel, Carbon Advisors and Vikand.

Το βραβείο καινοτομίας έλαβε η εταιρία Calcarea www.calcarea.com η οποία παρουσίασε αντιδραστήρες που βασίζονται σε ασβεστόλιθο και οι οποίοι τοποθετούνται στα πλοία για την απανθρακοποίηση των καυσαερίων τους με ασφάλεια. Η διαδικασία παρέχει στη ναυτιλιακή βιομηχανία περισσότερες επιλογές αποθήκευσης CO2 χωρίς επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον

Μιλώντας στην ενότητα που αφορούσε την ασφάλεια και τις γεωπολιτικές εξελίξεις που επηρεάζουν την παγκόσμια ναυτιλία, ο Πρέσβης της Ιαπωνίας στην Ελλάδα Koichi Ito είπε ότι όλα τα έθνη έχουν ειρηνικές προθέσεις και ότι η συνεργασία στον κόσμο μας είναι ζωτικής σημασίας. 

Εκπρόσωποι από ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τον δημόσιο τομέα εξέτασαν τις τρέχουσες τάσεις στην απασχόληση και τα πλεονεκτήματα που έχει να προσφέρει ο ναυτιλιακός τομέας ενώ εξαιρετικά ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις ακούστηκαν επίσης στις ενότητες ψηφιοποίησης και της απανθρακοποίησης. Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής οι κ. Χρήστος Στυλιανίδης μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στην πράσινη μετάβαση, το «στοίχημα της ναυτιλίας» επισημαίνοντας παράλληλα ότι είναι κοστοβόρο. Μεταξύ των διακεκριμένωνομιλητών ήταν ο RDML Wayne R. Arguin Jr., Assistant Commandant for Prevention Policy, U.S. Coast Guard, καθώς και ο Christopher WiernickiChairman and CEO, American Bureau of Shipping (ABS) and Chairman of ABS’ Affiliated Companies.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ