Στην «αναβαθμισμένη» Επιτροπή για τη Δημόσια Υγείας (SANT) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία θα έχει «πλήρη αρμοδιότητα για θέματα υγείας στην ΕΕ», συμμετέχει ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Παπανδρέου.
Ο κ. Παπανδρέου συμμετείχε ως μέλος στη SANT και όταν λειτουργούσε ως υποεπιτροπή και «πλέον αναλαμβάνει πιο ενεργό δράση με πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης τόσο οργανισμών εντός της ΕΕ όσο και των πολιτών», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Την ίδια ανακοίνωση, περιγράφεται το έργο και οι στόχοι της Επιτροπής. Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι, τελευταία χρόνια, η ΕΕ υλοποιεί το πρόγραμμα Europe’s Beating Cancer Plan, «που αποτελεί την πρώτη ολιστική στρατηγική της Ευρώπης με στόχο την αντιμετώπιση πολλών μορφών καρκίνου, την όσο το δυνατόν καλύτερη ιατρική και φαρμακευτική κάλυψη των ασθενών, αλλά και την υποστήριξη των οικογενειών τους». Στόχος της Επιτροπής SANT είναι το ίδιο να συμβεί και για ασθενείς με καρδιαγγειακές παθήσεις, αλλά και για παιδιά που πάσχουν από σπάνιες ασθένειες.
Παράλληλα, στις προτεραιότητες της Επιτροπής είναι η «Brain Health Strategy», η οποία «θα συνδυάζει την αντιμετώπιση νευροεκφυλιστικών ασθενειών και θα βελτιώνει τις συνθήκες εν γένει στον τομέα της ψυχικής υγείας». Η Επιτροπή SANT στοχεύει «στην απόκτηση μεγαλύτερης αυτονομίας στα φάρμακα και άλλους τομείς της υγείας, και στην ταχύτερη ανίχνευση και προετοιμασία για μελλοντικές υγειονομικές κρίσεις».
«Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι η καταπολέμηση των ανισοτήτων τόσο εντός των κρατών–μελών της ΕΕ, όσο και μεταξύ των αστικών και αγροτικών ή απομακρυσμένων περιοχών», υπογραμμίζει ο κ. Παπανδρέου και προσθέτει ότι στόχος είναι «η επίτευξη του σχεδίου “One Health”».
Παράλληλα, τονίζει, «πρέπει να διασφαλίσουμε την ηγετική θέση της ΕΕ στην καινοτομία σε θέματα υγείας προς όφελος τόσο των ασθενών όσο και της ανταγωνιστικότητας της Ένωσης, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να ενθαρρύνουμε και τις διεθνείς συνεργασίας με μεγάλα ερευνητικά κέντρα τρίτων χωρών».
«Η SANT καλείται με ταχύ και αποτελεσματικό τρόπο να δώσει αξιόπιστες και μόνιμες λύσεις σε προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες της Ένωσης», συμπληρώνει.
«Η υγεία ως υπέρτατο αγαθό για κάθε άνθρωπο πρέπει να συγκεντρώσει όλη τη φροντίδα και την εγρήγορση της ΕΕ. Οι ευρωβουλευτές που μετέχουν στην Επιτροπή SANT έχουν πλήρη επίγνωση της αποστολής τους, αλλά και των προσδοκιών που έχουν οι Ευρωπαίοι πολίτες», καταλήγει η ανακοίνωση.