Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Ο «μαγικός» διακόπτης και τα νέα «όπλα» στη φαρέτρα

Ο «μαγικός» διακόπτης και τα νέα «όπλα» στη φαρέτρα

Η «πολιορκία» της χώρας μας (αλλά και του πλανήτη ολόκληρου) από την πανδημία COVID-19 συνεχίζεται. Ο κορωνοϊός με τα στελέχη του (Δέλτα, Όμικρον κτλ) συνεχίζει να πονοκεφαλιάζει κυβέρνηση, ειδικούς, αλλά και την ίδια την κοινωνία.

Με περισσότερα από 140.000 ενεργά κρούσματα, δηλαδή με 140.000 άτομα με ενεργή λοίμωξη, ασυμπτωματική ή όχι, και με περίπου 4.700 νοσηλευόμενους, εκ των οποίων οι 1.000 στις ειδικές Μονάδες, η αποδρομή του κύματος φαίνεται πως θα είναι αργή και επώδυνη για το σύστημα υγείας και την κοινωνία.

«Οι σκληροί δείκτες δεν θα υποχωρήσουν εύκολα, κάτι που για μας είναι αναμενόμενο και φυσιολογικό. Πρώτον γιατί μέχρι και πριν από δύο εβδομάδες, οι εισαγωγές αφορούσαν περιστατικά Δέλτα, που έχουν μακρύ χρόνο νοσηλείας. Δεύτερον, γιατί οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 χρόνων έχουν μεγάλες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά, να εισαχθούν σε νοσοκομείο και να μπουν σε ΜΕΘ. Με αυτούς τους δύο παράγοντες, δεν περιμένουμε πως ένας μαγικός διακόπτης θα αδειάσει τα νοσοκομεία» είπε χαρακτηριστικά κατά την τακτική ενημέρωση για την επιδημία στο Υπουργείο Υγείας, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου.

Μαγικός… διακόπτης σίγουρα δεν υπάρχει για να αντιστρέψει την κατάσταση, ωστόσο ενισχύεται και η φαρμακευτική με αντιικά χάπια αλλά και με δύο νέα εμβόλια για την αντιμετώπιση του ιού.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργός υγείας Μίνα Γκάγκα, για ανεμβολίαστους, όπως και για εμβολιασμένους που διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά εάν μολυνθούν, υπάρχει πλέον η επιλογή με τα αντιικά φάρμακα. «Προς το παρόν στην Ελλάδα διατίθενται τα αντιικά χάπια της εταιρίας Merck (MSD στην Ελλάδα) και τον Μάρτιο αναμένονται και τα αντιικά χάπια της Pfizer», όπως ανέφερε, προσθέτοντας πως «τα φάρμακα εγκρίνονται σε 24 ώρες και σε 48 ώρες το αργότερο, παραδίδονται σε αυτούς που τα χρειάζονται, όσους δηλαδή βρίσκονται στην αρχή της λοίμωξης, στο σπίτι τους».

Σύμφωνα με την κα Γκάγκα, το πρωτεϊνικό εμβόλιο της Novavax έρχεται στις 21 Φεβρουαρίου και στην Ελλάδα και εκτιμάται ότι τον Μάρτιο θα έχουν παραδοθεί 474.000 δόσεις. Επίσης τον Απρίλιο φτάνει στη χώρα μας το εμβόλιο της εταιρείας Sanofi, ενώ τα φάρμακα που αφορούν την προφυλακτική αγωγή ξεκίνησαν μέσα στην εβδομάδα να χορηγούνται.

«Να κάνουμε αυτά που πρέπει μέχρι η Ο γίνει σαν ένα κοινό κρυολόγημα, προσέθεσε και επανέλαβε πως είναι λάθος να πιστεύουμε ότι η παραλλαγή αυτή δεν μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο», όπως τονίστηκε στην ενημέρωση.

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ