don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Ο Λάκων… σφάζει με το γάντι, Πειραιώς και HelleniQ Energy για τον μεγάλο δείκτη, η Ελλάδα “πουλάει”, η ισχυρή τάση της Alpha Bank, up για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΤΕΝΕΡΓ, νέες επαφές ΕΛΛΑΚΤΩΡ-WADE και ιστορική κερδοφορία για Jumbo

*Όταν μιλά ο Λάκων οι αγορές αφουγκράζονται. “Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει χάσει λίγο τον έλεγχο (sic) του πληθωρισμού…”, απεφάνθη ο Jamie Dimon για να συμπληρώσει πως, “τρέφει σεβασμό για τον πρόεδρο (σ.σ. Τζερόμ Πάουελ), αλλά είναι γεγονός πως χάσαμε τον έλεγχο του πληθωρισμού”. Η συνέντευξη του ceo της JP Morgan Chase (στον Jim Cramer του CNBC) ήταν case study οικονομικής ανάλυσης και “σφάξιμο με το γάντι” του επικεφαλής της Fed, για όποιον είχε την τύχη να την παρακολουθήσει. Για όποιον ενδιαφέρεται και θέλει να έχει μία περιεκτική προσέγγιση, που βρίσκεται η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, κυρίως τι μας περιμένει. Και εάν αυτά τα εκτιμά (προειδοποιεί) ο Jamie Dimon για την Fed, τι να πει κάποιος για την πολιτική που επιμένει να ακολουθεί η ECB, η Κριστίν Λαγκάρντ. Το “περιστέρι” που έγινε “γεράκι”, όπως εύστοχα είδα κάπου.

*Ήδη, ο Σβεν Γιάρι Στεν της Goldman Sachs ανέβασε την εκτίμηση του για το ύψος του βασικού ευρωπαϊκού επιτοκίου στο 3,5% τον Ιούνιο. Σύμφωνα με τον οικονομολόγο του αμερικανικού οίκου, η ECB προχωρά σε αύξηση επιτοκίου και στη συνεδρίαση του Ιουνίου. Αυτά σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, γιατί τις τελευταίες μέρες διαβάζω αναλύσεις και για 3,75% ακόμη και ακραία 4% (στη συνεδρίαση του Ιουλίου). Every Man for Himself, για τους παλαιότερους η ταινία του Jean Luc Godard (1980) γνωστή με τον ελληνικό τίτλο Ο σώζων εαυτόν σωθήτω, εάν η Γαλλίδα το “τραβήξει” στα άκρα.

*Βγήκε αντίδραση χθες βράδυ στην Wall Street, με τη μετοχή της Nividia στο συν 14% ο Nasdaq στις 11.590 (0,72%). Άνοδος για Microsoft (1,5%), Boeing (1,4%) e.t.c. Στις 4.012 (0,53%) ο S&P. Στο ΧΑ, με το χθεσινό 1,63% του ΓΔ στις 1.119,25 μονάδες ανακτήθηκαν σχεδόν- πλήρως- οι απώλειες της Τετάρτης. Επαναφορά με τζίρο 110,8 εκατ. από τα οποία τα 48 εκατ. άλλαξαν χέρια σε μόλις 3 χαρτιά Alpha Bank, Εθνική και ΟΤΕ.

*Αύξηση εσόδων στα 3,455 δισ., προσαρμοσμένα ebitda 1,348 δισ με ελεύθερες ταμειακές ροές στα 597,1 εκατ. και σταθμισμένες επενδύσεις 638,3 εκατ. ανακοίνωσε χθες η διοίκηση του ΟΤΕ. Με προσεκτικά βήματα η απάντηση στον ανταγωνισμό, το μήνυμα του προέδρου και ceo του Ομίλου, Μιχάλη Τσαμάζ στην ενημέρωση των αναλυτών. Στα 0,5765 ευρώ/μτχ το μικτό μέρισμα, που θα διανείμει η διοίκηση. Θα ενεργοποιηθεί και άλλο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών, μένει να αποσαφηνισθεί πότε και σε τι εύρος τιμών.

*Σήμερα ανακοινώνουν οικονομικά αποτελέσματα Πειραιώς και Helleniq Energy. Με 2,82% στα 2,337 η μετοχή της Πειραιώς, με 2,75% στα 8,60 της Helleniq Energy. Αποτίμηση, στα 2,92 δισ. και 2,63 δισ. Εάν δεν έρθουν τα πάνω κάτω, με την 3μηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, το Μάιο αμφότερες οι εισηγμένες θα επιστρέψουν στον MSCI Standard. Καλά θα είναι τα μεγέθη 2022 και για την Eurobank και για την Helleniq Energy, με την αγορά να προεξοφλεί ένταξη στον μεγάλο δείκτη.

*Σταθερές εισροές για έβδομη σερί εβδομάδα, κυρίως από ξένα funds με τζίρους μεγαλύτερους των 100 εκατ. Εισροές στην αγορά μετοχών, εισροές στα Αμοιβαία Κεφάλαια, εισροές στα “καλάθια” ελληνικών μετοχών λ.χ Grek Etf. Συμπέρασμα “η Ελλάδα πουλάει”, το brand έχει επιστρέψει (και) στο επενδυτικό προσκήνιο, έχει ξανά γίνει επενδυτικό trend.

*Ένα απλό παράδειγμα, προχθές ο ΟΔΔΗΧ δανείστηκε με έντοκο (26 εβδομάδων) 625 εκατ. Επιτόκιο 3,07% “τσιμπημένο” σε σχέση με το αντίστοιχο μόλις ένα πριν στο 2,4%. Προφανώς και “βαρύτερο” το κόστος τον Φεβρουάριο απ’ ότι τον Ιανουάριο. Όμως την ίδια περίοδο δανείστηκε και η Ρώμη-με αντίστοιχη έκδοση- για 3,12%. Επιπλέον, η απόδοση του ελληνικού εντόκου 26 εβδομάδων ήταν χαμηλότερη (την ίδια μέρα) από το Euribor 6μηνών στα 3,225%. Γιατί τα αναφέρω; για να έχουμε αίσθηση που είμαστε και τι διακυβεύεται…

*Μόνο τυχαίο το γεγονός πως, για τη μετοχή της Alpha Bank η τάση ήταν θετική και ισχυρή από την πρώτη μέχρι την τελευταία εντολή. Στα 1,45 ευρώ με 3,57% και συναλλαγές 16,22 εκατ. Υπολογίστε πόσο θα πρέπει να έχει αυξηθεί το ποσοστό της Reggeborgh/Holterman.

*Ουδεμία έκπληξη με το χθεσινό up του διδύμου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής. Στα 11,78 (4,06%) και τα 19,52 (3,83%) αντίστοιχα, σε τιμές προ φημών για αποχώρηση του Macquarie από τις επαφές του First Sentier για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Οι διεργασίες για την ολοκλήρωση της συμφωνίας συνεχίζονται (στο χρηματοοικονομικό στάδιο η σχετική διαδικασία) θα χρειαστεί λίγος χρόνος-ακόμη- αλλά θα κλείσει. Οι Αυστραλοί θέλουν Ελλάδα.

*Νέος γύρος επαφών μεταξύ ΕΛΛΑΚΤΩΡ (Reggeborgh/Holterman-Motor Oil/Βαρδινογιάννης) και Wade Adams-Adamas και παρά τα όσα φημολογούνται δεξιά και αριστερά, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Τίμημα στα 160-165 εκατ., που δεν φαίνεται να είναι το εμπόδιο. Το πως θα λειτουργήσει η σχέση της “νέας Ακτωρ” με Ακτωρ Παραχωρήσεις παραμένει σε εκκρεμότητα.

*Εδώ και καιρό η DeA υποστήριζε πως διαγωνισμός για την “Αττική Οδό” πριν τις εκλογές δεν παίζει, τόσο απλά. Το θέμα της Ακτωρ Παραχωρήσεις είναι λεπτό-πολύ λεπτό- καταλαβαίνουμε γιατί. Ερώτημα εάν παραμένει η 28η Φεβρουαρίου (προσεχή Τρίτη) ως καταληκτική για την υπογραφή του κειμένου, για να προχωρήσει η διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ σε γενική συνέλευση.

*Σε ένα άλλο μέτωπο, της MIG-Attica Συμμετοχών. Στο 12,99% το ποσοστό της Myltiway Investments. Χρήσιμο είναι να αναφερθεί τι είπε για τις τράπεζες ο Μάριος Ηλιόπουλος στην χθεσινή ενημέρωση των συντακτών. “Δεν με ενδιέφερε το οικονομικό κέρδος, ούτε μας ενδιαφέρει να κερδίζουμε και να κάνουμε χρήματα με τέτοιες διαδικασίες και μέσω του χρηματιστηρίου”, υποστήριξε, για να συμπληρώσει ότι “σαν οικογένεια δεν παίξαμε ποτέ στο χρηματιστήριο και οι μόνες μετοχές που αγόρασα, ήταν για την ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών, που κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν μας έδωσαν μία σταγόνα νερό”, συνέχισε. “Οι τράπεζες, κυρίως οι συστημικές, μας έχουν φερθεί με τον χειρότερο τρόπο”, κατέληξε. Στοίχημα, πως αρκετοί θα δώσουν δίκιο στον suis generis επιχειρηματία. Έτσι δεν είναι;

*Μια χαρά τα πηγαίνει τόσο επιχειρηματικά, όσο επενδυτικά ο Απόστολος Βακάκης με τα Jumbo. Για ιστορική κερδοφορία ο όμιλος, σε υψηλά 3ετών η μετοχή. Με άλμα 2,88% στα 19,30 ευρώ.

*Alpha Αστικά Ακίνητα, στα υπόψη. Autohellas, μην επαναλαμβάνομαι. Νέα άνοδος 2,85% στα 12,28 ευρώ, με αυξημένες συναλλαγές 27,89 χιλ. Στα 597,1 εκατ. η αποτίμηση. Στις 15 Μαρτίου η ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων 2022. Και με εκπλήξεις για τους πιστούς fans της εισηγμένης. Loulis Mills, μην επαναλαμβάνομαι. Εδώ ζυμώνεται πολύ μεγάλη επιχειρηματική συνεργασία. Ξανά ρίξτε μία ματιά στα μέλη του δ.σ, στους μετόχους μειοψηφίας και θα καταλάβετε.

*Το “παλεύουν” στην wannabe Autohellas Μοτοδυναμική, αλλά άλλο Πάρης και άλλο Ευτύχης.

*Alpha Bank για σύμβουλος του Υπερταμείου για το ΙΡΟ του “Ελευθέριος Βενιζέλος”. Άλλο ένα στοίχημα, εάν θα μπορούσε να επισπευσθεί η διαδικασία για πριν τις εκλογές (με την υπόθεση της 9ης Απριλίου). Δεδομένου του χρόνου που απαιτείται μέχρι το τελικό ΟΚ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (στο Ενημερωτικό Έντυπο) πολύ δύσκολα να προλάβουν. Χώρια, που 2-3 λεπτομέρειες-εκκρεμότητες που έχουν τεθεί (από την πλευρά Κοπελούζου) δεν έχουν διευθετηθεί.

*Στα 144,9 εκατ. η χρηματιστηριακή αξία της Ideal Holdings. Πρώιμο, αρκετά ακόμη, αλλά κάποια στιγμή θα βρει την θέση της στον FTSELarge Cap.

*Το σχεδίαζαν καιρό, το deal της BriQ με την Intercontinental International. Έναντι 60,5 εκατ. η μεταβίβαση (κατ’ αρχήν) 17 ακινήτων της ICI στην ΑΕΕΑΠ συμφερόντων Φέσσα. Κατατοπιστική η ceo της BriQ Properties, Άννα Αποστολίδου όσον αφορά τη συναλλαγή που δημιουργεί πολλαπλές συνέργειες και ενισχύει το χαρτοφυλάκιο σημαντικά πάνω από τα 250 εκατ.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask