don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Ο Λάκων έδωσε λύση, ο Λίντνερ και ο Μπίσμαρκ, η αιμοδότηση της First Sentier, η ψήφος εμπιστοσύνης στον Καλαντώνη, υπερδιπλάσια κέρδη για ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ και το Ιλινόι πεδίο νέων συνεργασιών

*“Κλειστές” χθες, Πρωτομαγιά, οι ευρωπαϊκές αγορές. Καλό μας μήνα. Με άνοδο όμως σε Αυστραλία και Ιαπωνία, παρά την απρόσμενη συρρίκνωση της κινεζικής μεταποίησης.

*Για την Wall Street η είδηση ήταν η ανακοίνωση της JPMC πως αποκτά την First Republic Bank. Μάλιστα, ο επενδυτικός κολοσσός του Λάκωνα αναλαμβάνει την εγγύηση και των ανασφάλιστων καταθέσεων της 16ης μεγαλύτερης τράπεζας των ΗΠΑ, μεγαλύτερης στην Πολιτεία της Καλιφόρνια- “καρδιά” των techs. Διασώζει όχι μόνο την τράπεζα-η JPMC-, αλλά αποκαθιστά την ευστάθεια του συστήματος, παράλληλα βγάζοντας από δυσχερή θέση τον Joe Biden- μόλις λίγα 24ωρα αφότου είχε ανακοινώσει την εκ νέου υποψηφιότητα για την Προεδρία των ΗΠΑ.

*Στην Ευρώπη: ουδεμία έκπληξη (και) από το τελευταίο Eurogroup. Ο Κρίστιαν Λίντνερ επανέλαβε το αίτημα για αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία, λέγοντας πως θέλει ένα σύστημα που θα περιλαμβάνει σαφείς αριθμητικούς στόχους για την μείωση του χρέους. Σωστά, η Ευρώπη μετά την κρίση πανδημίας λόγω Covid-19, μετά τις επάλληλες κρίσεις στα μέτωπα της “ενέργειας”- “αγορών”- , μετά τις οδυνηρές συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας και των αντιμέτρων των Βρυξελλών, με ανοιχτά τα μέτωπα της Ουκρανίας, την αντιπαράθεση Ουάσιγκτον- Πεκίνου, το χρηματοπιστωτικό σε ΗΠΑ και Ευρώπη, με τα επιτόκια στο… Θεό κ.λ.π, κ.λ.π επιμένει να δίνει προτεραιότητα στην απαρέγκλιτη τήρηση κανόνων που θα αφορούσαν μίαν άλλη ευρωπαϊκή οικονομία-κοινωνία και όχι την υφιστάμενη. Προς τι λοιπόν η επιμονή του Βερολίνου; επειδή διαθέτει δημοσιονομικό πλεονέκτημα έναντι του Παρισιού, της Ρώμης, της Μαδρίτης και θεωρεί πως μπορεί αξιοποιώντας και αυτές τις καταστάσεις να βγει ενισχυμένο; Άλλωστε, ιστορικά αυτό δεν κάνει η Γερμανία- από εποχής Όττο φον Μπίσμαρκ; – οι στοιχειωδώς γνώστες της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας ουδεμία έκπληξη αισθάνονται από τον τακτικισμό του 44χρονου Γερμανού υπ.Οικ. Ο ίδιος γεννημένος το 1979 ουδεμία από τις κρίσεις που συντάραξαν στις 10ετίες του ΄70 και ΄80 την διεθνή οικονομία…, άλλωστε κοινό μυστικό στην πατρίδα του πως θαυμάζει τις πολιτικές Σόιμπλε, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις χώρες που έχει απέναντί του. Μόνο, που αυτή την φορά- σε αυτή την ιστορική συγκυρία- δεν είναι το…απείθαρχο “μαύρο πρόβατο” Ελλάδα ή οι…τεμπέληδες Ιταλοί, αλλά η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία. Χώρες με οικονομίες που σε όρους χρέους υπερβαίνουν κατά πολύ το 100% ως προς το ΑΕΠ.

*Διάβαζα χθες στο finupnews για το τι θα καθορίσει την απόφαση της ΕΚΤ την Πέμπτη. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, που ανακοινώνει σήμερα η Eurostat. Κατ’ αρχήν…

*Όλοι συμφωνούν τουλάχιστον σε ένα σημείο, με την εφημερίδα Die Welt: «το παλιό Σύμφωνο Σταθερότητας δεν λειτουργεί». Τι πρέπει να αλλάξει όμως; Εδώ οι απόψεις διίστανται. Η Κομισιόν θέλει να αμβλύνει το σύμφωνο σταθερότητας, η Γερμανία είναι αντίθετη και επιμένει σε σκληρούς κανονισμούς. Μολονότι σύμφωνα με την Die Welt, «η θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης θα μπορούσε να βοηθήσει την Ευρώπη». Ο Οικονομικός Επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι, «ένας Ιταλός», όπως σημειώνει η εφημερίδα δηκτικά, «θέλει να ερμηνεύσει πιο χαλαρά τους ευρωπαϊκούς κανόνες για το χρέος». Το Σύμφωνο Σταθερότητας ορίζει προς το παρόν, ότι οι χώρες της ΕΕ πρέπει να περιορίσουν τα ελλείμματά τους στο 3% της οικονομικής παραγωγής τους και το χρέος τους στο 60%. Ο Τζεντιλόνι αντ´αυτού θέλει να διαπραγματευτεί αυτό που αποκαλεί «ξεχωριστούς δρόμους» για τη μείωση του χρέους με κάθε χώρα, άλλους κανόνες για την Γερμανία και άλλους για την Ελλάδα, «η οποία έχει τον πιο καταστροφικό δείκτη χρέους στην ΕΕ: 178%», σχολιάζει η Die Welt.

*Εγκρίθηκε και από το διοικητικό συμβούλιο της Πειραιώς το σχήμα χρηματοδότησης της First Sentier για την συζητούμενη απόκτηση του 67% ( ; ) του μετοχικού κεφαλαίου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής. Είχαν προηγηθεί τα ΟΚ από το credit committee και το risk committee- καθώς όλη η μακρόχρονη διαδικασία εξελίσσεται σε περιβάλλον 12μηνου κύκλου αύξησης επιτοκίων/επιβάρυνσης κόστους χρήματος-δανεισμού, περιπλέοντας και εύλογα ένα τόσο μεγάλο project.

*doValue: με ελληνική τεχνογνωσία. Εξάγουμε τεχνογνωσία, ειδικά στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια/ανοίγματα. Αυτό σημαίνει πρακτικά ο ορισμός του Θεόδωρου Καλαντώνη-επικεφαλής της doValue Hellas- στην θέση του προέδρου της doValue Spain. Η ανακοίνωση από τα κεντρικά του μητρικού ομίλου doValue, έρχεται να επιβεβαιώσει την εμπιστοσύνη των Ιταλών τόσο προς το πρόσωπο του εκτελεστικού προέδρου του βραχίονα τους σε Ελλάδα-Κύπρο, όσο και στο know how σε θέματα διαχείρισης NPLs. Άλλωστε το τραπεζικό σύστημα των δύο χωρών (Ιταλίας-Ελλάδος) είναι από τα πιο βεβαρημένα πανευρωπαϊκά (σε απόλυτο μέγεθος μη εξυπηρετούμενων και ως ποσοστό), πρακτικές διαχείρισης εφαρμόστηκαν (και υλοποιούνται) με πολλά κοινά στοιχεία και “εργαλεία” μείωσης. Από τους μεγαλύτερους παίκτες στον συγκεκριμένο κλάδο ο ιταλικός όμιλος-με υπό διαχείριση κεφάλαια 34 δισ.- αναβαθμίζει τον Θεόδωρο Καλαντώνη, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει ευρύτερα.

*Σύγκλιση- στην λογική win-win- βλέπουν παράγοντες του Ηρακλείου όσον αφορά στην διεκδίκηση του 67% του Οργανισμού Λιμένος της πόλης. Grimaldi Group vs ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Aviareps=X, με τον Ναπολιτάνο να έχει-ήδη-τον αντίστοιχο της Ηγουμενίτσας (έναντι 125 εκατ. συνολικά). Στα μόλις 488,5 εκατ. η αποτίμηση του ΟΛΠ, deep undervalue όταν λ.χ. η Αμβέρσα “τιμολογείται” τα 3πλάσια.

*Διαδικασία μετασχηματισμού του πολυδαίδαλου ομίλου Viohalco “βλέπουν” παράγοντες της αγοράς πίσω από τα διαδοχικά ιστορικά υψηλά της Cenergy Holdings, την τελευταία υπεραπόδοση της ElvalHalcor. Τεράστιος-πλέον- ο όμιλος με εντυπωσιακή μεγέθυνση στις διεθνείς αγορές, πρέπει να αποκτήσει πιο “κατανοητή” για τα funds μορφή.

*Ενδεικτική η περίπτωση: Πετρόπουλος, αμοιβές προέδρου και διευθύνοντος 980 χιλ. από 386 χιλ. Εκ των έσω ή σε βάρος των επενδυτών “αφαίμαξη”. Αλήθεια εκείνη η περίφημη Εταιρική Διακυβέρνηση εφαρμόζεται ή μόνο στα χαρτιά… Και προφανώς περιπτώσεις ανάλογες ουκ ολίγες.

*Υπερδιπλασιασμός κερδών, στα 10,84 εκατ. (115%) για τον όμιλο ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ. Όμως το μεγαλύτερο μέρος του κύκλου εργασιών, κερδών ebitda από την Exalco που πηγαίνει με… χίλια.

*Στην πολιτεία του Ιλινόις/ΗΠΑ το δεύτερο πεδίο συνεργασίας Allwyn-Intralot. Ο βασικός μέτοχος του ΟΠΑΠ απέκτησε την Camelot Lottery Solutions Group, που διαχειρίζεται την τοπική λοταρία. Η Intralot έχει σύμβαση για την προμήθεια και λειτουργία συστημάτων τυχερών παιχνιδιών με την λοταρία του Ιλινόις. Το έτερο πεδίο είναι η ελληνική αγορά.  

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask