Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΟ Κ. Σκρέκας στο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ

Ο Κ. Σκρέκας στο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ

Την ενεργειακή πολιτική  της κυβέρνησης αναμένεται να παρουσιασει σήμερα ο Κώστας Σκρέκας, υπουργός Ενέργειας στη διοίκηση του ΣΕΒ. Συγκεκριμένα, ο υπουργός, ως επίσημος προσκεκλημένος, θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με τα μέλη του  Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ για οκά τα ζητήματα της συγκυρίας, με κυρίαρχα τα θέματα της μείωσης της κατανάλωσης, των διμερών συμβολαίων, της έκτακτης φορολόγησης και των πλαφόν στις τιμές χονδρικής ρεύματος.

Υπενθυμίζεται ότι την ατζέντα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης και διασφάλισης της ανταγωνιστικότητας των βιομηχανικών επιχειρήσεων έθεσαν πρόσφατα εκπρόσωποι του κλάδου κατά τη συνάντηση που είχε η Επιτροπή Ενέργειας του ΣΕΒ, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Συνδέσμου κ. Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, με τον Υπουργό κ. Κώστα Σκρέκα και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το καμπανάκι του του ΣΕΒ ήταν, πριν λίγες εβδομάδες, ηχηρό όπως και το πλαίσιο αντιμετώπισης του όλου ζητήματος που αφορά και την επιβίωση της παραγωγικής της βάσης. Είναι ενδεικτικό ότι με βάση τον ΣΕΒ, τα μέλη της Επιτροπής ανέδειξαν τον κρίσιμο ρόλο της βιομηχανίας ως πυλώνα ανάπτυξης, επενδύσεων και απασχόλησης, αλλά αναφέρθηκαν και στην κρίσιμη κατάσταση που ήδη βιώνουν οι ευρωπαϊκές χώρες, όπου η αναστολή λειτουργίας εργοστασίων και η πρόθεση μετεγκατάστασης τους σε τρίτες χώρες εκτός ΕΕ αναμένεται να έχει αρνητικές συνέπειες στο παραγωγικό δυναμικό. 

Έκαναν λόγο, δε, για υπαρξιακή κρίση που διέρχεται η ευρωπαϊκή παραγωγή αλλά και δομικό πλέον ανταγωνιστικό μειονέκτημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη (και η Ελλάδα εντός αυτής) τα επόμενα αρκετά χρόνια.Το σήμα κινδύνου

Να σημειωθεί ότι πριν λίγα 24ωρα ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, ως πρόεδρος  του Δ.Σ. της Eurometaux, σε συνέντευξή του στον ιστότοπο Politico αποτύπωσε το κλίμα στην Ευρωπαϊκή βιομηχανία μετάλλου για τις πολιτικές που χαράσσονται στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα χαρακτήρισε ανεπαρκή, σε σχέση με τη βιομηχανία, την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης  έναντι της ενεργειακής κρίσης. Όπως εξήγησε, “πάνω από το 90% των εσόδων από τους έκτακτους φόρους στην Ε.Ε. πηγαίνει στα νοικοκυριά. Η βιομηχανία βρίσκεται επί του παρόντος στο περιθώριο. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση στις επιστολές μας προς την Κομισιόν”. Πρόσθεσε δε ότι οι ιθύνοντες των Βρυξελλών “θα πρέπει να μειώσουν τις υπερβολικές τιμές ενέργειας, να βελτιώσουν και να ενθαρρύνουν την ταχύτερη εφαρμογή του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων, να εφαρμόσουν προσωρινά την πρόληψη του υπερβολικού κόστους άνθρακα μέσω αντιστάθμισης και να πιέσουν για μαζική ανάπτυξη των ΑΠΕ”. 

Μέτρα

Στο φόντο αυτό, για την άμεση, μάλιστα,  αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και τη μακροχρόνια εξασφάλιση ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα, που είναι κλειδί για την επίτευξη των φιλόδοξων κλιματικών στόχων η Επιτροπή παρουσίασε 5 συγκεκριμένες προτάσεις. Εστίασε, δε, στην προώθηση ενός βιώσιμου πλαισίου για τις διμερείς συμβάσεις, αλλά και την επιτάχυνση στη χορήγηση όρων και αδειών σύνδεσης, ειδικά των έργων ΑΠΕ, συμπεριλαμβανομένων καιν των υποδομών αυτοπαραγωγής.

Συγκεκριμένα:

1.Συμμετοχή στη διακοψιμότητα. Η βιομηχανία, ήδη, εφαρμόζει δράσεις ενεργειακής εξοικονόμησης και μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας συνεισφέροντας σημαντικά στην εθνική προσπάθεια ενώ προτίθεται να συμμετάσχει στο μηχανισμό βραχυπρόθεσμης διακοψιμότητας ηλεκτρικής ενέργειας. Τονίστηκε όμως η ανάγκη λειτουργίας του μηχανισμού με τρόπο που δεν πλήττει την εύρυθμη λειτουργία της.

2.Διμερείς συμβάσεις. Ο τρόπος λειτουργίας της αγοράς ενέργειας πρέπει να διευκολύνει τη σύναψη διμερών συμβάσεων και να μην ανατρέπει στην πράξη το σχεδιασμό και τις συμφωνίες μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών ενέργειας. Η ευθυγράμμιση με τους κανονισμούς της ΕΕ για την εξαίρεση των διμερών συμβάσεων από τα ανώτατα όρια εσόδων, θα δημιουργήσει αμοιβαία οφέλη για όλα τα μέρη. 

3.Υποδομές διασύνδεσης και ταχύτερη αδειοδότηση. Η επιτάχυνση των έργων εσωτερικών διασυνδέσεων στα δίκτυα θα συμβάλει στη μείωση της εξάρτησης από καύσιμα υψηλότερων ρύπων (πχ diesel/mazut) αλλά και στη μείωση του κόστους ενέργειας με πολλαπλά οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη. Είναι εξαιρετικά αναγκαία παράλληλα, η επιτάχυνση στη χορήγηση όρων και αδειών σύνδεσης, ειδικά των έργων ΑΠΕ.

4.Πολυετείς διασυνοριακές συνδέσεις. Το υφιστάμενο καθεστώς με διασυνοριακές διασυνδέσεις μικρής χρονικής διάρκειας λειτουργεί αποτρεπτικά στη δημιουργία οικονομιών κλίμακας και την επιτάχυνση των επενδύσεων. Προτάθηκε η θεσμοθέτηση διαδικασιών για πολυετή δικαιώματα (άνω των 5 ετών) στις διασυνοριακές διασυνδέσεις με άλλα κράτη.

5.Ενεργειακή εξοικονόμηση παντού. Αναδείχθηκε η ευκαιρία που δημιουργείται από την εξοικονόμηση ενέργειας σε δημόσια κτίρια, εγκαταστάσεις επιχειρήσεων, νοικοκυριά και μεταφορές, συμπληρωματικά της βιομηχανίας. Συζητήθηκαν προτάσεις που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας και στη διατήρηση χαμηλών τιμών όπως η τακτική συντήρηση συστημάτων θέρμανσης/ψύξης, η τήρηση της λελογισμένης εσωτερικής θερμοκρασίας των κτιρίων/γραφείων, η απενεργοποίηση συστημάτων ψύξης/θέρμανσης σε κενούς χώρους.

Στο μεταξύ ήδη κράτη μέλη της ΕΕ προχωρούν στην υιοθέτηση μέτρων και παρεμβάσεων στις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού για να θωρακίσουν την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ