Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΟ Ιβάν Γιοβάνοβιτς λύση-μονόδρομος για την εθνική ομάδα

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς λύση-μονόδρομος για την εθνική ομάδα

Ήταν μία δύσκολη συζήτηση που κράτησε καιρό, δείχνοντας πάντως πως θα μπορούσε τελικά να φέρει αποτέλεσμα. Και έφερε! Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς θα αναλάβει την εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου, επιβεβαιώνοντας όλα τα δεδομένα που έδειχναν πως ένας τέτοιος “γάμος” θα γινόταν πραγματικότητα.

Ένα μήνα και κάτι πριν την ανάληψη της προεδρίας της ΕΠΟ, ο Μάκης Γκαγκάτσης πήρε την πρώτη του απόφαση ως επικεφαλής της Ομοσπονδίας. Και η απόφαση αυτή φέρνει στον πάγκο της εθνικής έναν γνώριμο του ελληνικού ποδοσφαίρου, με μία επιλογή που μοιάζει να πατά σε μια σειρά απο ρεαλιστικά δεδομένα.

Πριν περάσουμε στις πιθανότητες επιτυχίας αυτής της συνεργασίας και πριν ακόμη ορίσουμε τι θα σημαίνει “επιτυχία”, να δούμε τους όρους της συμφωνίας. Το deal είναι λοιπόν για δύο χρόνια και θα επικυρωθεί στις εκλογές της Ποδοσφαιρικής Ομοσδπονδίας στις 22 Ιουλίου, με τον πρώην προπονητή του Παναθηναϊκού να έχει ως πρώτη αποστολή τα παιχνίδια στο Nations League. Θα ξεκινήσει στις 7 Σεπτεμβρίου, κόντρα στη Φινλανδία εντός έδρας και τρεις ημέρες μετά, 10/09 με την Ιρλανδία εκτός έδρας.

Ο 61χρονος προπονητής θα εργαστεί για πρώτη φορά στην καριέρα του σε εθνική ομάδα, έχοντας δουλέψει έως τώρα σε: Νίκη Βόλου, ΑΠΟΕΛ, Ηρακλή, Παναχαϊκή, Αλ Νασρ και Παναθηναϊκό.

Είχε συμφωνήσει με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το Δεκέμβριο του 2019, όμως αποχώρησε τον Απρίλιο του 2020, χωρίς να καθίσει ούτε σε ένα ματς στον πάγκο, καθώς έπεσε πάνω στο γενικό “λουκέτο” εξαιτίας του κορωνοϊού.

Η συνεργασία με την ΕΠΟ προβλέπει σε ετήσια βάση αποδοχές κοντά στις 900.000 ευρώ για το σέρβο τεχνικό και τέσσερις συνεργάτες του, δυο βοηθούς και δύο γυμναστές.

Η λύση Γιοβάνοβιτς ήταν μονόδρομος. Καθώς η εθνική μας ομάδα διανύει περίοδο ανασύνταξης και επανεκκίνησης μετά τον αποκλεισμό από το Euro. Ταλέντο υπάρχει όπως και διάθεση από τους έλληνες ποδοσφαιριστές, στοιχεία που ο Γιοβάνοβιτς έχει αποδείξει πως μπορεί να εκμεταλλευτεί προς όφελος του συνόλου. Το ζήτημα είναι να ξεπεράσει και ο ίδιος πιθανές δικές του εμμονές. Τι θέλω να πω.

Στη διαδρομή του στον Παναθηναϊκό έδειξε πως θέλει αυτός να είναι ο απόλυτος ηγέτης, εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου. Στην εθνική όμως καλείσαι να διαχειριστείς τους πιο καλούς από το σώμα του ελληνικού ποδοσφαίρου, που σημαίνει ότι στις ομάδες τους υπό μία έννοια είναι σταρ. Είναι ξεχωριστοί.

Εδώ λοιπόν θα πρέπει ο σέρβος να σκεφτεί διαφορετικά από τον τρόπο διαχείρισης σε σύλλογο και να απελευθερώσει τους πρωτοκλασάτους τουλάχιστον. Δεν λέω πως έχει την ποιότητα της Ρεάλ Μαδρίτης, για να γίνει ο Αντσελότι της Ελλάδας, αφήνοντας τους ποδοσφαιριστές να επιλέγουν τα πάντα μόνοι την ώρα που εξελίσσεται ο αγώνας, όμως επειδή η εθνική είναι στη θεωρία πάντοτε το τοπ επίπεδο, απαιτεί άλλη προσέγγιση. Από όλους.

Είναι σημαντικό ότι γνωρίζει τους έλληνες ποδοσφαιριστές, γι΄αυτό δεν θα χαθεί χρόνος προσαρμογής, όπως θα συνέβαινε με ενδεχόμενη πρόσληψη ξένου προπονητή. Έως τα Χριστούγεννα ήταν στον Παναθηναϊκό. Έχει επίσης σημασία ότι θέλει και ο ίδιος να αποδείξει! Διότι από τον Παναθηναϊκό αποχώρησε σε όχι καλό κλίμα. Αυτή λοιπόν είναι και η δική του ώρα, όχι μόνο των ποδοσφαιριστών. Είναι, εκτός των άλλων, σπάνιο πως δίνει την αίσθηση προσώπου κοινής αποδοχής.  

Πάμε όμως να ορίσουμε και τι θα σημαίνει επιτυχία. Όσο κι αν ακούγεται αυστηρό, η πρόκριση σε μεγάλο διοργάνωση είναι υποχρέωση για την Ελλάδα. Όχι γιατί πηγαίνουμε σε αυτές κάθε λίγο και λιγάκι (επί μια δεκαετία βρισκόμαστε μακριά απο τις διεθνείς διοργανώσεις), αλλά επειδή η καλή πορεία των διεθνών παικτών μας στο εξωτερικό δεν μας επιτρέπει να ισχυριζόμαστε πως είναι οκ να απουσιάζουμε από τελικές φάσεις, στις οποίες πλέον συμμετέχουν όλο και περισσότερες ομάδες.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026 που θα διεξαχθεί σε ΗΠΑΚαναδά και Μεξικό θα είναι αρκετά διαφορετικό. Πρόκειται για το μεγαλύτερο της ιστορίας, αφού θα λάβουν μέρος συνολικά 46 χώρες (32 μέχρι και το 2022), οι οποίες θα χωριστούν σε 12 ομίλους των τεσσάρων.

Τα δεδομένα για την παρουσία μας σε αυτό είναι εξ αρχής δύσκολα, διότι η Ελλάδα, εφόσον δεν θα καταφέρει να είναι στις δύο πρώτες θέσεις του προκριματικού ομίλου του Μουντιάλ, θα πρέπει να κερδίσει τον όμιλο του Nations League.  Η “γαλανόλευκη” κληρώθηκε στον δεύτερο όμιλο της 2ης κατηγορίας, έχοντας απέναντί της ένα μεγαθήριο και άλλες δύο δυνατές ομάδες.

Και γι αυτό θα πρέπει να υποτάξει την Αγγλία, με συνέπεια οι πιθανότητες όχι απλά να μην είναι με το μέρος της, αλλά ρεαλιστικά να μοιάζουν απαγορευτικές.

Η δεξαμενή των ομάδων – χωρών από την Ευρώπη σε τελική φάση Παγκόσμιου Κυπέλλου είναι σαφώς μικρότερη από αυτή του Euro. Ακόμη και η δεύτερη ευκαιρία του Nations League έχει το υψηλό εμπόδιο της Αγγλίας.

Που σημαίνει πως θα πρέπει να το δούμε αποφασιστικά από την αρχή! Να στοχεύσει η εθνική σε μία από τις δύο πρώτες θέσεις του προκριματικού ομίλου του παγκόσμιου κυπέλλου. Δύσκολο. Τώρα στη διόλου απίθανη ιστορία ενός ακόμη αποκλεισμού θα έχει σημασία η καλή εικόνα σε συνδυασμό με τον πρόοδο του παιχνιδιού της εθνικής. Προκειμένου να κατακτήσει έτσι θέσεις στην κατάταξη και να βελτιώνει με σταθερά βήματα τις πιθανότητες σε επόμενες κληρώσεις. “Ζήσε Μάη μου” θα πει κανείς, όμως κάτι πιο άμεσο δεν μοιάζει εφικτό. Εάν είναι να παντρευτεί ο Γιοβάνοβιτς την εθνική και να φέρνει αποτελέσματα, ε, ας την παντρευτεί!

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ