*Αν κάποιος προέβλεπε πριν από μήνες ή χρόνια ότι θα φτάσουμε στο σημείο να πληρώνουμε την αμόλυβδη προς 2,3-2,4 ευρώ το λίτρο, θα τον χαρακτήριζαν από Κασσάνδρα έως τρελό. Να όμως που σήμερα τέτοιες προβλέψεις δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ως σενάρια επιστημονικής φαντασίας καθώς για τους οδηγούς πλησιάζει η «τέλεια καταιγίδα». Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να υπάρξει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο (με ότι αυτό συνεπάγεται για τη διεθνή τιμή του πετρελαίου) το κακό έρχεται να συμπληρωθεί με τη συνεχή πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου. Και επειδή τα καύσιμα τιμολογούνται σε δολάρια και όχι σε ευρώ, είναι λογικό και επόμενο αυτό να φαίνεται σε όλα τα προϊόντα που τιμολογούνται στο ολοένα και ακριβότερο δολάριο. Ποιο είναι το κυριότερο από αυτά τα προϊόντα; Το πετρέλαιο είναι ένα από αυτά. Να γιατί στα περισσότερα πρατήρια της Αττικής η τιμή σπάει πλέον κατά 2,1 ευρώ, να γιατί στα νησιά ξεκινάει η τουριστική σεζόν με τιμές της τάξεως των 2,3-2,4 ευρώ και να γιατί η αγορά φοβάται ότι τα χειρότερα είναι μπροστά. Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για διολίσθηση του ευρώ στο «1 προς 1» ή και ακόμη χαμηλότερα (σ.σ ήδη το ευρώ γράφει τα χαμηλότερα επίπεδα από το 2016) και αν το πετρέλαιο κινηθεί και πάλι προς τα υψηλά του Μαρτίου (σ.σ είχε φτάσει μέχρι και πάνω από τα 120 δολάρια το βαρέλι) τότε θα δούμε στα πρατήρια τιμή αμόλυβδης που θα μας μείνει βαθιά χαραγμένη στην μνήμη για πολλά χρόνια.
*Στην γραμμή του Follow the Money η στήλη. Σε αναμονή της Fed η Wall Street, όχι τόσο για την βέβαια αύξηση κατά 50 μ.β του βασικού επιτοκίου, όσο για το αν ο θείος Jerome θα προϊδεάσει για επόμενη τον Ιούλιο ( ; ). Το σημειώναμε από χθες, καθώς είναι ένα από τα “κλειδιά”: ήδη το US10Y στο 2,93%, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ, και τα καλύτερα έρχονται.
*Πέρα από την οποιαδήποτε διάθεση “μικροκομματισμού”, η Αλεξανδρούπολη γίνεται ενεργειακός κόμβος, ακριβώς όπως τα λέει ο Γιώργος Αλεξάκης. Έλαβε και την δεύτερη άδεια από την ΡΑΕ η GasTrade, για δεύτερο FSRU, “θωρακίζεται” ο Έβρος-Θράκη.
*Μια χαρά τα λέει ο super Mario, η ΕΕ πρέπει να βγει από την “παγίδα” της ομοφωνίας, δηλαδή οι αποφάσεις να λαμβάνονται με ειδική πλειοψηφία. Χρήσιμο και για μας, καθώς η Ρώμη θα πιέσει τις Βρυξέλλες και για παράταση στα ζητήματα Συμφώνου Σταθερότητας, Προϋπολογισμού και όταν έρθει η ώρα-από κοινού με το Παρίσι- θα (ξανά)φέρουν πρόταση για μορφή “ενιαίας ανάληψης χρέους”. Απλά γιατί ΔΕΝ βγαίνουν τα μεγέθη ούτε για το Βερολίνο. Πολλώ δε μάλλον εάν η Γερμανική οικονομία πάει για ύφεση στο Q4, προχώρας τα πρόδρομα στοιχεία προς τα εκεί “δείχνουν”.
*Τριάντα εισηγμένες- ΝΑΙ 30- ΔΕΝ είχαν δημοσιεύσει μέχρι χθες αποτελέσματα χρήσεως 2021. Σημειώνεται, πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, για ανεξήγητο λόγο είχε δώσει τη δυνατότητα (κατ’ εξαίρεση) δημοσίευσης μέχρι και το τέλος Απριλίου, αλλά ούτε αυτό τηρήθηκε. Α! όμως η Ε.Κεφ δηλαδή οι κυρίες Βασιλική Λαζαράκου και Αναστασία Στάμου προσλαμβάνουν για σύμβουλο στρατηγικής επικοινωνίας (sic) την ΑΙΑ Relate της κυρίας Αλεξίας Μπακογιάννη. Μάλιστα, όμως η εν λόγω εταιρεία έχει αναλάβει (την στρατηγική επικοινωνία; ) του Θεόδωρου Δουζόγλου (που το radar.gr θυμίζει, ότι “ερευνάται” από την Ε. Κεφ.). Ή κάτι δεν καταλαβαίνω καλά, ή εάν πρόκειται για… λάθος, ας βγει η κατά τ’ άλλα λαλίσταστη (περί άλλων) Ε.Κεφ να διαψεύσει. Για να μεταφέρει και η στήλη τη διάψευση, ζητώντας ένα ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΓΓΝΩΜΗ. Τι λέτε;
*Άριστα έπραξε ο επικεφαλής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης ξεκαθαρίζοντας 2-3 ουσιώδη: ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Ναι δεχτήκαμε προτάσεις, δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο και ανακοινώσιμο. Η DeA απλά θα παραπέμψει στην πρόσφατη αναφορά μας, για παρόξυνση στις ΑΠΕ διεθνώς, τις ενδεικτικές περιπτώσεις εξαγορών των Albioma από το KKR (1,6 bn) και Falck από την JPMC (3,1 bn), θεωρώντας peanuts τα 1,98 δισ. της ελληνικής πρωταθλήτριας στις ΑΠΕ. Εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση των επενδύσεων 6,5 δισ. συνδυαστικά μέσω ιδίων κεφαλαίων και γραμμών ροών. Νωρίς για να αποτιμηθεί η επίδραση από την αύξηση των πρώτων υλών.
*“Έβγαζε μάτια” το χθεσινό 4,11% της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στα 1,42 ευρώ, με συναλλαγές 778 χιλ. τμχ. Τρίτη σερί συνεδρίαση με θετικό πρόσημο, για τη μετοχή λίγα 24ωρα πριν την υποβολή φακέλων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την “Αττική Οδό”. Να υποθέσω, πως η είδηση-που θα εξηγεί την θεαματική contrarian κίνηση της μετοχής τελευταία- θα σχετίζεται με πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο Henry Holterman, και υλοποιεί στο πεδίο ο Ευθύμιος Μπουλούτας. Ότι είχα να πω, τα έχω πει με το “όνομα” τους σε έγκαιρο χρόνο.
*Σε κυρίως 2 κλάδους δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά το HIG. Ο ένας είναι ο “ξενοδοχειακός”, ο περισσότερο γνωστός, μετρώντας-ήδη- μία 12άδα ξενοδοχείων (τα περισσότερα, λ.χ. Κυπριώτη, μέσω NPLs που είχε η Eurobank), τα ξέρετε. Ο δεύτερος, ο λιγότερο γνωστός είναι ο κλάδος “αποθήκευσης-διαμετακόμισης”. Το fund, με έδρα το Μαϊάμι, έχει πάρει (πάλι μέσω NPLs) τις παλαιές εγκαταστάσεις της Χαλυβουργίας Ελλάδος (Μάνεσης) αναπτύσσοντας ένα μεγάλο project για logistics. Η επένδυση υλοποιείται δίπλα στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ, διαθέτει δε και λιμάνι. Το HIG έχει συμμετοχή στην Makios logistics, από τα μεγάλα/γνωστά ονόματα στην Θεσσαλονίκη. Με εγκαταστάσεις σε Καλοχώρι και Γέφυρα. Άνθρωποι του fund, που διαχειρίζεται 47 δισ.$, φέρεται να βρέθηκαν στην Θεσσαλονίκη, και εκτός των άλλων να επισκέφθηκαν χώρους και εγκαταστάσεις του ΟΛΘ.Εδώ είμαστε. Στα διοικητικό/μετοχικά του ΟΛΘ, που αναφερόμαστε καιρό. Και στο μέγα-project των ΟΛΘεσσαλονίκης- ΟΛΚαβάλας-ΟΛΑλεξανδρούπολης. Stay Firm, λοιπόν.
*Το πέρασε ο συμπαθής μας Λαμιώτης το ν/σ για το ΤΧΣ. Σε διαβούλευση λοιπόν μέχρι τέλη Μαΐου, και από αρχές Ιουνίου η εκκίνηση για το placement της Εθνικής, να υποθέσω; Πάντως η Goldman Sachs, είναι εντός παιδιάς, μην δίνετε βάση σε όσα…διαρρέονται.
*Πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση στο μείον για τη Viohalco. Κάτι δεν πηγαίνει καλά με το m/m, δεν μπορεί να είναι ιδέα μου.
*Phoenix Vega Mezz: Καθαρά κέρδη 5 εκατ., το 2021. Στα συν.
*Δομική Κρήτης: Έσοδα 11 εκατ., ανεκτέλεστο 26 εκατ. p/e 8,4 φορές τα κέρδη. Παραίνεση φίλου της στήλης, προς τη διοίκηση της καλής κρητικής εταιρείας να εκσυγχρονίσουν το site τους. Μας τα επισημαίνουν, τα μεταφέρουμε.
*Θετική αξιολόγηση της Intralot από τον οίκο Moody’s, όλο και περισσότερα αμερικανικά σπίτια στο bet (και) εν όψει εισαγωγής της θυγατρικής US στον Nasdaq.
*Όσοι έχουν υπομονή στα “ενεργειακά” θα αμειφθούν. Κοτζάμ πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα αναλαμβάνει υφ/γός Ενέργειας στις ΗΠΑ. Δηλαδή σε εύλογο επενδυτικό χρόνο, πόσο να αποτιμώνται ΔΕΗ; Mytilineos; ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή;
*Επιθετικό “ξεπούλημα” στην Quest, προκάλεσε αρνητικές εντυπώσεις σε σοβαρούς επενδυτές. Ας το δει ο Θεόδωρος Φέσσας. Και για τους… Παραγωγάδες: martingale.finance
*Σε ό,τι αφορά στον μήνα Απρίλιο στην αγορά παραγώγων, συνεχίστηκε το bullish προφίλ στις spot αγορές, άνοδος 4.89% για τον ΓΔ και 5.1% για τον FTSE σε μηνιαία βάση. Η μεταβλητότητα έπεσε σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον Μάρτιο και αυτό οδήγησε σε χαμηλότερους όγκους στα παράγωγα. Ο συνολικός όγκος στα ΣΜΕ (477188 συμβόλαια) ήταν μειωμένος κατά 65.6% σε μηνιαία βάση, με τις τράπεζες για άλλη μια φορά στο προσκήνιο, ALPHA (219685), ETE (85357), EUROBANK (56725), PEIRAIOS (33527), FTSE(17241). Ο συνολικός όγκος στα options (2217 συμβόλαια) έπεσε κατά 15.9% σε σχέση με τον Μάρτιο, FTSE (502 calls vs 708 puts), DEH (582 calls), ETE (7 calls, 260 puts), OTE (92 calls), OPAP (55 calls, 1 put), ALPHA (5 calls), PEIRAIOS (5 calls). Ο μηνιαίος δείκτης call/put έκλεισε στο 1.288, το οποίο είναι ένδειξη bullish αγοράς. Είναι άξιο αναφοράς ότι το ανοδικό προφίλ για OPAP, ETE μέσα στον Απρίλιο επιβεβαιώθηκε από την εισαγωγή νέων ανώτατων τιμών εξάσκησης στα options (20.00 και 6.00 αντίστοιχα). Οι σειρές Ιουλίου 2022 έγιναν διαθέσιμες για trading τόσο στα options όσο και στα futures. Περισσότερα στο martingale.finance, την πρώτη πλατφόρμα με δωρεάν δεδομένα και ανάλυση για την ελληνική αγορά παραγώγων, όπου ο κάθε χρήστης έχει πρόσβαση σε προσωποποιημένη πληροφόρηση μέσω customized dashboard αλλά και δυνατότητα παρακολούθησης προσωποποιημένου portfolio με παράγωγα και μετοχές ελληνικού χρηματιστηρίου.