Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Ο διπλός «πονοκέφαλος» Όμικρον και η σημασία της θωράκισης

Ο διπλός «πονοκέφαλος» Όμικρον και η σημασία της θωράκισης

Μεγάλο πονοκέφαλο έχει προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες σε κυβέρνηση και ειδικούς ο μεγάλος αριθμός θανάτων που σημειώθηκε τις τελευταίες ημέρες. Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει η συγκεκριμένη είδηση και στους ίδιους τους πολίτες.

Τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) που παρουσίασε κατά την τακτική ενημέρωση για την επιδημία στο υπουργείο Υγείας η καθηγήτρια Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου ήταν αποκαλυπτικά για την επίπτωση του τωρινού επιδημικού κύματος αλλά και για ό,τι θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες δεδομένης της εμβολιαστικής «τρύπας» στο τείχος ανοσίας του πληθυσμού άνω των 60 χρόνων.

«Το 92,4% των θανάτων συνολικά τις τελευταίες 15 ημέρες αφορά σε συνανθρώπους μας που είτε δεν είχαν εμβολιαστεί καθόλου – αυτοί είναι οι περισσότεροι- ή και να είχαν εμβολιαστεί, δεν είχαν προλάβει να κάνουν την αναμνηστική τους δόση» ανέφερε η καθηγήτρια, υπογραμμίζοντας ότι πλέον τα ελληνικά δεδομένα του εμβολιασμού επιβεβαιώνουν συνεχώς τη μεγάλη σημασία της θωράκισής μας με την ολοκλήρωση του εμβολιασμού με την αναμνηστική δόση.

Το κύμα της Όμικρον στην Ελλάδα έχει μπει σε μια τροχιά συρρίκνωσης, ανέφερε με τη σειρά του ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος πρόσθεσε πως, ωστόσο δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια κατά πόσο η συρρίκνωση της διασποράς θα συνεχιστεί. «Με βάση και την προηγούμενη εμπειρία αναμένουμε είπε να σταθεροποιηθεί σε ένα επίπεδο, το οποίο πιθανώς θα είναι και υψηλότερο από την Δέλτα, όσον αφορά τα κρούσματα που καταγράφονται σε καθημερινή βάση».

Αξιοσημείωτο είναι πως ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε και στην υποπαραλλαγή της Όμικρον ή παραλλαγή Όμικρον 2, η οποία όπως σημείωσε εμφανίστηκε στις αρχές του Δεκεμβρίου του 2021. Μάλιστα, δύο ύποπτα κρούσματα ως φέροντα την υποπαραλλαγή της μετάλλαξης εντοπίστηκαν χθες στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Σε γενικές γραμμές, την τελευταία εβδομάδα ο συνολικός αριθμός διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε σημαντική βελτίωση (της τάξεως του 31% συγκεκριμένα). Ωστόσο, όπως σημειώθηκε ο αριθμός όμως των θανάτων επιδεινώθηκε της τάξεως του 24%. Υψηλή παραμένει η πίεση στο ΕΣΥ, με μικρή υποχώρηση και αποσυμπίεση και σταθεροποίηση στους σκληρούς δείκτες. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, έδειξε μείωση 5%, ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid έδειξε μικρή μείωση της τάξης του 7%. Φαίνεται μία επιτάχυνση των εξιτηρίων της τάξης του 6% ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων μειώθηκε ελαφρώς στο 1,2.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νέες διαγνώσεις αυξήθηκαν κατά 11% εντός της τελευταίας εβδομάδας και καταγράφηκαν περίπου 3 εκατ. διαγνώσεις ανά ημέρα μεσοσταθμικά. Ο ρυθμός των θανάτων παρουσίασε αύξηση 7% και καταγράφηκαν περίπου 7.260 θάνατοι ανά ημέρα.

Στην Ευρώπη η επιδημία συνεχίζει να επιδεινώνεται όσον αφορά τη διασπορά του ιού. Πιο συγκεκριμένα ο ρυθμός των νέων διαγνώσεων παρουσιάζει αύξηση 8%, ο ρυθμός των θανάτων παρουσίασε αύξηση κατά 2%. Καταγράφηκαν 8,3 εκατ. διαγνώσεις και 20.800 θάνατοι εντός της τελευταίας εβδομάδας. Η διασπορά της επιδημίας παραμένει σε υψηλά επίπεδα, με 38 από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες να δείχνουν επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης.