*Όπως αναμενόταν ο Γιώργος τα έκανε… ίσιωμα. Στην κούρσα για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ επικοινωνιακά είναι κυρίαρχος. Αυτό φάνηκε με την εμφάνισή του σε εθνικό δίκτυο. Μια πρώτη επισήμανση είναι ότι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βάλλεται και εκ δεξιών και εξ ευωνύμων. Καλό θα του κάνει αυτό στην πορεία, σε επίπεδο εντυπώσεων. Ωστόσο, εντός του κόμματος τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το κληρονομικό δίκαιο είναι σαφώς εξασθενημένο και στην εσωκομματική αγορά έχουν λάβει θέσεις μάχης πολλές φάλαγγες. Ο Γιώργος εξακολουθεί να κινείται με άνεση στον διεθνή χώρο, χωρίς συγκεκριμένο πολιτικό αντικείμενο, αλλά μέχρις εκεί. Εδώ είναι… Βαλκάνια, δεν είναι παίξε γέλασε. Όσοι μείνουν στην κούρσα έχουν να αναμετρηθούν με σκιές, φαντάσματα, αλλά και προκλήσεις. Έχουν να αναμετρηθούν με νέες πολιτικές πραγματικότητες. Το ΚΙΝΑΛ ενδεχομένως να κληθεί να συνδράμει τη ΝΔ κατά πως φαίνεται, σε μια νέα διακυβέρνηση, εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία. Κοντολογίς έχει κυβερνητική προοπτική. Επιλογή ηγεσίας έχει. Τι αρχηγό χρειάζεται είναι το ερώτημα. Να δούμε τις πρώτες δημοσκοπήσεις. Αν μη τι άλλο αυτός ο χώρος δεν θα μας αφήσει ποτέ να πλήξουμε.
*Είδες η ΔΕΗ; Στο επίκεντρο του επενδυτικού (αλλά όχι μόνον) ενδιαφέροντος η ΔΕΗ. On track, από προχθές για την αμκ, με την αγορά να αναμένει την υποβολή του Ενημερωτικού στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Για αυτό και σας έχω 2-3 λεπτομέρειες, ενδεχομένως χρήσιμες για όσους προτίθενται να συμμετάσχουν. Θα γίνει σε υψηλή τιμή η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, διευκολύνοντας έτσι τα funds που πιεστικά ζητούν υπέρ πολλαπλάσια ποσά, συμμετοχή; Σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο το free float θα είναι πιο συγκεντρωμένο. Θα διακινδύνευα να υπολογίσω τιμές 11 και 12 ευρώ/μετοχή, σύμφωνα με όσα μου εξηγούσε διαχειριστής λονδρέζικου fund, με “κολλαριστά” 250 εκατ. για τις εγγραφές. Το άλλο, όμως; στην χθεσινή συνεδρίαση. Συναλλαγές 2,7 εκατ. έγιναν στο “χαρτί” σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης αλλά στο τέλος-τις δημοπρασίες- έγιναν 5 εκατ. στα 9,50 ευρώ. Προφανώς και δεν ήταν “μαριδαίοι”.
*Έχουμε κανα νεότερο, από τους ελέγχους της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σχετικά με τις συναλλαγές στο επίμαχο διάστημα της πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, στο Macquarie;
*Περισσότερα δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις ζητά ο Χρήστος Σταϊκούρας. Δηλαδή ο υπ. Οικονομικών ζητά (;) από τις τράπεζες (που χρηματοδοτούνται από την ΕΚΤ) να δώσουν δάνεια. Δηλαδή, μέχρι τώρα δεν δίνουν. Θυμήθηκα, μία παλαιότερη περίπτωση εταιρείας με NPLs και προς τα 4 συστημικά μαγαζιά. Μόνο, που ο βασικός μέτοχος είχε θητεύσει στο δ.σ μίας εξ’ αυτών, που του χορηγούσε αφειδώς δάνεια. Μέχρι, που κάποια από αυτά κατέστησαν μη εξυπηρετούμενα. Και ενώ αρχικά οι 4 είχαν “ανεβάσει” τα “κόκκινα” στο NPLforum, στη συνέχεια η μία εξ’ αυτών κινήθηκε αυτόνομα, υπονοώντας έμμεσα ότι η έτερη ακολουθούσε χαριστική πολιτική έναντι του επιχειρηματία της μεταλλουργίας.
*Παραιτήθηκε ο Jens Weidmann, Auf Wiedersehen… Την λύπη της και τον σεβασμό της εξέφρασε η Angela Merkel. Η Christine Lagarde; θα σας γελάσω.
*Ξεκίνησε, από χθες, το 10ήμερο διάστημα στη διάρκεια του οποίου θα ληφθούν ενδεικτικές τιμές από τρεις (τυχαίες) συνεδριάσεις και ανάλογα θα κριθεί η ένταξη ή έξοδος μετοχής/μετοχών από τον δείκτη MSCI Greece.
*Με τη διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος ο διάδοχος του Σωκράτη Λαζαρίδη, στην ΕΧΑΕ. Μου έχουν… ψιθυρίσει 2-3 ονόματα, αλλά μάλλον για “κάψιμο” τα έχουν. Ένα άλλο, που έμαθα από έμπιστη μου πηγή, εάν και εφ’όσον επιβεβαιωθεί, θα αποτελέσει έκπληξη πρώτου μεγέθους. Μόνο ένα στοιχείο θα σας δώσω, αφορά στη διάρκεια της διαδρομής Μαξίμου-Λεωφ. Αθηνών. Κρατήστε το, μπας και…
*Ο καπνός που σηκώθηκε χθες κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, φαίνεται ότι κρύβει και… φωτιά. Είναι εξαιρετικά πιθανό, η Eurostat να αξιώσει την προσμέτρηση στο χρέος του ποσού των εγγυήσεων που δόθηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο στο πλαίσιο του προγράμματος «Ηρακλής». Αυτό σημαίνει ότι στο χρέος μπορεί να προστεθεί ένα ποσοστό της τάξεως των 11 δις. ευρώ (με βάση τα σημερινά δεδομένα), το οποίο στην προοπτική του χρόνου μπορεί να αυξηθεί ακόμη και στα 23-24 δις. ευρώ. Εκ πρώτης όψεως, πρόκειται για μια εξαιρετικά δυσάρεστη εξέλιξη, καθώς θα στείλει το χρέος πάνω από τα 360 δις. ευρώ με την αναλογία ως προς το ΑΕΠ να κλειδώνει πάνω από το 200% για μεγάλη περίοδο. Έχουν όμως γνώση οι… φύλακες. Ακόμη και αν η Eurostat υποχρεώσει την Ελλάδα να «φουσκώσει» τεχνικά το χρέος της, αυτό δεν αναμένεται ότι θα προκαλέσει αρνητική έκπληξη στις αγορές, οι οποίες έχουν προετοιμαστεί καταλλήλως. Ποιο είναι το βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς; Ακόμη και αν προστεθεί αυτό το χρέος, δεν θα επηρεάσει σε καμία περίπτωση το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του δανεισμού. Δηλαδή, η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να πληρώσει ούτε ένα ευρώ επιπλέον για τόκους ή χρεολύσια. Αυτό θα συνέβαινε μόνο στην περίπτωση που οι εγγυήσεις θα έφταναν στο σημείο να καταπέσουν. Μάλιστα, όσοι παρακολουθούν από κοντά την ιστορία, θυμίζουν ότι το δημόσιο εισπράττει τόκους για τις εγγυήσεις που έχει δώσει κάτι που σημαίνει ότι ο κίνδυνος οικονομικής ζημιάς περιορίζεται ακόμη περισσότερο. Το αν θα επικρατήσουν οι ψύχραιμες φωνές ή όχι, θα φανεί μόλις γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις. Πότε; Το πιθανότερο, μέσα στον Οκτώβριο.
*Η ερώτηση που δέχονται οι πάντες το τελευταίο διάστημα είναι: «εσύ παρακολουθείς το squid game;» Μια μυστηριώδης οργάνωση στρατολογεί απελπισμένο απολυμένο βιομηχανικό εργάτη με εθισμό στα τυχερά παιχνίδια και υπερχρεωμένο μαζί με άλλους 455 διαγωνιζόμενους με παρόμοια προβλήματα σ’ ένα παιχνίδι, σε απομονωμένο νησί με την υπόσχεση ένα έπαθλο δισεκατομμυρίων. Αυτό που δεν γνωρίζουν οι παίκτες είναι ότι οποιαδήποτε στιγμή κι αν χάσουν το πληρώνουν με την ίδια τους τη ζωή με τρόπο φρικιαστικό και βάναυσο. Οι οικονομικές ανισότητες και τα αδιέξοδα που αυτές δημιουργούν παραμένει κεντρικό θέμα στην Κορεάτικη σειρά που έχει κάνει πάταγο παρά την ωμή βία που χρησιμοποιεί. Το squid game βεβαίως έχει τρομάξει «γονείς και εκπαιδευτικούς» με την τεράστια επιδραστικότητά του στη νεολαία και όπως συμβαίνει πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις αναζητούνται τρόποι ώστε να απαγορευτεί η σειρά. Ότι είναι βίαιο όμως και απαγορεύεται η ιστορία έχει δείξει ότι ελκύει και γοητεύει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το Netflix κερδίζει κάθε μέρα νέους συνδρομητές, η μετοχή του έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ και η σειρά που έγινε viral κατέχει την πρώτη θέση σε 90 χώρες. Οι πρωταγωνιστές βλέπουν τους λογαριασμούς τους στο Instagram να εκτοξεύονται και μαζί τους να εκτοξεύονται και οι πωλήσεις των αθλητικών ειδών που φορούν οι ηθοποιοί. Και η φρενίτιδα καλά κρατεί….