*Πρώτη εβδομάδα του 2024 και δείγμα γραφής στα διεθνή αρνητικό. Από Νέα Υόρκη μέχρι Φρανκφούρτη. Στις 4.697,24 μονάδες ο S&P500, με απώλειες 1,52% στις πρώτες 4 συνεδριάσεις του Ιανουαρίου. Για την Wall Street το bet είναι οι εκλογές του Νοεμβρίου (5/11), με την σχετική διαδικασία να ξεκινά στις 15 Ιανουαρίου. Από την πολιτεία της Iowa ξεκινούν οι προκριματικές απ’ όπου θα προκύψει ο υποψήφιος των Republicans για τις προεδρικές των ΗΠΑ. “Καρφί” πηγαίνει ο Donald Trump για επικεφαλής του Grand Old Party. Στις 16.594,21 ο DAX με απώλειες 0,94% στο αντίστοιχο διάστημα.
*Στο ναδίρ η… δημοφιλία του Olaf Scholz, κρατάω ένα όνομα αυτό της Sahra Wagenknecht ex Die Linke. Τα μεγέθη (οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά κ.α.) ενισχύουν τους επιφυλακτικούς οι οποίοι εκτιμούν πως ο Γερμανικός “χειμώνας” τώρα ξεκινάει. Μπορεί να αλλάξει ρότα η Ευρώπη; να ξανά αρχίσει να αποκτά ερείσματα; θα εξαρτηθεί από το εάν θα διεκδικήσει και δεύτερη θητεία η Ursula Gertrud von der Leyen. Η ίδια το επιθυμεί, στην Γερμανία (και σε άλλες χώρες) επικρατούν οι επιφυλακτικοί, ειδικότερα στην πλευρά των CDU/CSU θα ήθελαν ένα άλλο πολιτικό μέγεθος. Θεωρητικά τα ενδεχόμενα, είναι και η υπόθεση Pfizer-Bourla που οι αντίπαλοι της εμφανές είναι πως θα ανοίξουν εκ νέου. Θα έχουμε πολλά, πάρα πολλά να πούμε μέχρι τότε.
*Ένας Mario Draghi στην θέση του επικεφαλής της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θα εξυπηρετούσε αρκετούς, ειδικότερα στην περιφέρεια-στο Νότο. Μία Christine Lagarde, ενδεχομένως; Θα αποδεχόταν η Γαλλίδα μία πρόταση, από IMF σε ECB και Commission, θα είχε ενδιαφέρον. Θα συναινούσε το Βερολίνο; Με την προϋπόθεση ότι ο Joachim Nagel θα την διαδεχόταν; εκτιμώ πως ναι. Οι πηγές μου αυτό υποστηρίζουν. Ο γεννημένος στην Karlsruhe, 56ετής οικονομολόγος έχει θητεύσει στην Bank for Internatioanl Settlements (senior manager) μέχρι το 2022 (προηγουμένως στην KfW Bankengruppe (member of the board) την περίοδο 2017-2020. Μακράν καλύτερος του προκατόχου του Jens Weidmann, ενδελεχής γνώστης και το σημαντικό (και για εμάς) υπέρμαχος μίας πολιτικής που δεν θα θυσιάζει την ανάπτυξη προκειμένου να χαλιναγωγηθεί ο πληθωρισμός.
*Γιατί μακρηγορώ με αυτά, σήμερα και μάλιστα πρωί- πρωί; μπροστά μας τα έχουμε. Με αυτά θα πάμε, κατ’ αρχήν μέχρι τις Ευρωεκλογές (6-9 Ιουνίου) και μετά σειρά οι ΗΠΑ. Δεν θα επηρεαστεί η τακτική των fund managers; τι λέτε; Και μάλιστα έχοντας τεράστια ρευστότητα-κεφαλαιακή ισχύ που θα πρέπει να επενδυθεί. Δεδομένου ότι ένα 80% της “παγκόσμιας ρευστότητας προς επένδυση” τοποθετείται στο πρώτο 3μηνο-κάθε έτους- άντε μέχρι μέσα Απριλίου, είναι προφανής η συσχέτιση “πολιτικού” με “επενδυτικό”.
*Εκτίμηση παραγόντων με γνώση των “κεντρικών” αποφάσεων εκτιμούν πως, η ECB θα παίξει και λίγο το “πολιτικό χαρτί”, πως; προϊδεάζοντας τις αγορές ότι θα αρχίσει τις μειώσεις επιτοκίων από τον Ιούνιο. Σύμπτωση ότι η συνεδρίαση διεξάγεται μέσα στην περίοδο των Ευρωεκλογών, συγκεκριμένα στις 6 Ιουνίου. Το βασικό σενάριο θέλει την Φρανκφούρτη να ξεκινά με 25 μ.β και σταδιακά μέχρι την συνεδρίαση του Δεκεμβρίου (12/12) να έχει φτάσει το επιτόκιο στο 2,75%. Θυμίζω τις ημερομηνίες συνεδριάσεων, από 6 Ιουνίου και μετά, 18 Ιουλίου-12 Σεπτεμβρίου- 17 Οκτωβρίου- κ.ο.κ Χ 25 μ.β προκύπτουν οι 125 μ.β. Μπας και πάρει μερικές ανάσες η χειμαζόμενη ευρωπαϊκή οικονομία, κυρίως μεταποίηση, βιομηχανία. Μήπως και αντισταθμιστεί- εν μέρει έστω- η σωρευτική επιβάρυνση (από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία/κοντεύουν 2 χρόνια και η Ευρώπη δεν…). Γιατί θα αργήσει η πρώτη μείωση επιτοκίων, σημείωνε, τελευταία, ο Βασίλης Γούλας.
*Το ενθαρρυντικό σε ότι μας αφορά, όλοι προβλέπουν ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αρκεί; προφανώς και όχι. Σε επίπεδο μεγάλης επιχειρηματικότητας έχει αποδειχθεί η ευελιξία και προσαρμοστικότητά των ισχυρών. Ωστόσο, θέμα- και σοβαρό για πολλούς- υπάρχει στα “μίκρο” και καθημερινά. Θυμίζω ότι το Νοέμβριο, σύμφωνα με τον εθνικό δείκτη που χρησιμοποιεί η Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 3% από το 3,4% τον Οκτώβριο, αλλά ο δείκτης τιμών των τροφίμων αυξήθηκε κατά 9%. Ενδεικτικές ήταν οι ανατιμήσεις στα έλαια-λίπη κατά 31,4%, στα κρέας κατά 8,1%, στα φρούτα κατά 12%, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμοί φρούτων κατά 13,3% στα στερεά καύσιμα κατά 9,9%, στα καύσιμα –λιπαντικά κατά 9,9%. Το αποθαρρυντικό; Οι τελευταίες έρευνες του ΙΕΛΚΑ και άλλων φορέων, δείχνουν ότι οι ανατιμήσεις των τροφίμων δεν θα κοπάσουν άμεσα, αλλά θα συνεχιστούν και το 2024. Η διαφορά σε ότι αφορά τον τόκο για νέες καταθέσεις και δάνεια ανέβηκε το Νοέμβριο στις 5,75 μονάδες. Στις υφιστάμενες χορηγήσεις και καταθέσεις η ψαλίδα βρίσκεται στις 5,92 μονάδες, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.
*Σε ότι αφορά τα μέσα σταθμισμένα επιτόκια του συνόλου των υφιστάμενων καταθέσεων και δανείων, αυτά παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα στο 0,48% και 6,40% αντίστοιχα. Τα επιτοκιακά περιθώρια τον Ιούλιο του 2022, οπότε ξεκίνησε η αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ, ήταν μόλις στο 3,69% για τα νέα δάνεια και καταθέσεις και στο 3,56% για τα υφιστάμενα. Παράλληλα το μεγαλύτερο μέρος της επιχειρηματικότητας, των ιδιωτών κ.α παραμένει αποκλεισμένο από την τραπεζική.
*Το non bankable- για τους 9 στους 10 επαγγελματίες, επιχειρηματίες συνεχίζει και με Γκίκα Χαρδούβελλη (Ελληνική Ένωση Τραπεζών). Γιατί περίμενε κάποιος πως θα άλλαζε; Πάντως χρηματιστήριο και ομόλογα καλά ξεκίνησαν. Με άνοδο 1,43% στις 1.311,67 μονάδες ο Γενικός Δείκτης. Όσο και ο FTSELarge Cap στις 3.167,34 και περίπου ο Τραπεζικός Δείκτης στις 1.077 μονάδες. Από τον τραπεζικό κλάδο αυτές τις πρώτες 4 συνεδριάσεις ξεχώρισαν Πειραιώς (στα 3,29 ευρώ) και Εθνική (6,45). Για Πειραιώς τα έχει αναλύσει η DeA, μέχρι το road show της JPMC η αποτίμηση θα είναι-υπό Κ.Σ- μεγαλύτερη από την τρέχουσα των 4,113 δισ. Για Εθνική, εκτίμηση μας ότι το 2024 της ανήκει. Βλέπω να περνάει την Eurobank στην κατάταξη βάσει χρηματιστηριακής αξίας.
*Στα 4,549 δισ. η αποτίμηση της ΔΕΗ. Πόσο θα είναι τις ημέρες του Investor Day στο Λονδίνο (23 Ιανουαρίου). Υπό Κ.Σ μεγαλύτερη, με ούριο χρηματιστηριακό αέρα ακόμη και τα 5 δισ. βλέπουν ορισμένοι αναλυτές.
*Όσοι…άσπονδοι έσπευσαν να “χειροκροτήσουν” την διόρθωση κατά 2,21% της μετοχής του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, λίγη υπομονή. Στα 3 ευρώ, τα σπουδαία, ας μην βιάζονται.
*Με αυξημένες συναλλαγές, στο 4ήμερο για τη μετοχή της Loulis Mills. Άνοδος 7,55% στα 2,99 ευρώ. Αστεία η αποτίμηση των 51,2 εκατ. Μία ματιά στο δ.σ (Θεοδωρόπουλος- Μαχαίρας- Τανισκίδης) και μία στο διευρυνόμενο αντικείμενο δραστηριότητας δικαιολογεί άλλα μεγέθη. Όταν το θελήσουν, θα ασχοληθούν και με την χρηματιστηριακή αξία.
*ΚΡΙ-ΚΡΙ, μόνο απαρατήρητο δεν πέρασε το ιστορικό υψηλό της Παρασκευής. Έως τα 9,94 ευρώ. Ο νουνεχής Παναγιώτης Τσινάβος οδηγεί όλο και υψηλότερα το…αγριοκάτσικο. Διαχρονική αξία και επενδυτική σταθερά.
*Πως θα μπορούσε να συμμετάσχει η Lamda Development στο project του ΕΛΛΑΚΤΩΡ για την Μαρίνα Αλίμου; Υπάρχει τρόπος- με επιμέρους τροποποιήσεις στα του ΤΑΙΠΕΔ- τα κόστη είναι τεράστια, οι τράπεζες έχουν φτάσει στα όρια εγγυοδοσίας. Εκτίμηση παραγόντων του κλάδου για αναγκαστικές συμμαχίες και συμβιβασμούς ανάγκης.
*Θα μπορούσε να λυθεί ο “γόρδιος” για τα 2 εμβληματικά projects της “Αττικής” και του ΒΟΑΚ; Διαβάζω πως ναι…για να δούμε.
*Κατά 1,349 δισ. αυξήθηκε η αποτίμηση των εισηγμένων στις συνεδριάσεις Τρίτης-Παρασκευής. Όχι και άσχημα, αλλά και πάλι στα 89,237 δισ. δεν τα λες και πολλά ως προς το ΑΕΠ. Και σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
*Unibios (ex Βιοσώλ), Εβροφάρμα: προσοχή και αυτή την εβδομάδα.
*Intralot, με 2,42% την Παρασκευή στα 1,10 ευρώ, συναλλαγές 1,36 εκατ. τμχ. Από τα επίπεδα της αμκ η DeA σταθερά, και ακόμη it’s a long way…
*Άντε, να αρχίσουμε να ζεσταινόμαστε (επενδυτικά/χρηματιστηριακά) από σήμερα.