Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΟυκρανία: Δύο Έλληνες νεκροί και έξι τραυματίες στο χωριό Σαρτανά

Ουκρανία: Δύο Έλληνες νεκροί και έξι τραυματίες στο χωριό Σαρτανά

Δύο ομογενείς έχασαν τη ζωή τους, και έξι τραυματίστηκαν, κατά τις αιματηρές συγκρούσεις στην Ουκρανία όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο. Οι τρεις Έλληνες έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών στο χωριό Σαρτανάς, κοντά στη Μαριούπολη.

Μεταξύ των έξι Ελλήνων που έχουν τραυματιστεί είναι και ένα παιδί.

Την είδηση επιβεβαίωσαν ο περιφερειάρχης της Μαριούπουλης και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας.

Στην ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ αναφέρει: «Η Ελλάδα εκφράζει τον αποτροπιασμό της και καταδικάζει απερίφραστα τον βομβαρδισμό αμάχων από ρωσικό αεροσκάφος στα περίχωρα του χωριού Σαρτανά νωρίτερα σήμερα, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ομογενών, καθώς και τον τραυματισμό άλλων έξι, μεταξύ των οποίων και ενός παιδιού.

Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε τηλεφωνικά έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ρώσο Πρέσβη στην Αθήνα και τον κάλεσε αύριο στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών είχε θέσει μετ’ επιτάσεως στον Ρώσο ομόλογό του, κατά την πρόσφατη συνάντηση τους, το ζήτημα της ανάγκης προστασίας της Ελληνικής ομογένειας».

Ν. Δένδιας: Εκφράζουμε την οδύνη μας για τον θάνατο δύο ομογενών

Οδύνη για τον θάνατο δύο ομογενών, καθώς και τον τραυματισμό άλλων έξι, μεταξύ των οποίων και ενός παιδιού στα περίχωρα του χωριού Σαρτανά της Ουκρανίας, όπως και τον αποτροπιασμό μας για τον βομβαρδισμό αμάχων από ρωσικό αεροσκάφος, εκφράζει μέσω Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Μ. Βαρβιτσιώτης: Θλίψη και αποτροπιασμός για τον ρωσικό βομβαρδισμό

Θλίψη και αποτροπιασμό για τον ρωσικό βομβαρδισμό αμάχων στο χωριό Σαρτανά που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο και τον τραυματισμό ομογενών μας, εκφράζει μέσω Twitter ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Υπογραμμίζει στην ίδια ανάρτηση πως «η Ρωσία οφείλει έστω και τώρα να αντιληφθεί ότι αυτός ο πόλεμος μόνο χαμένους θα έχει και ειδικά αθώα θύματα».

Σε κλοιό πολιορκίας το Κίεβο – Σφοδρές μάχες με νεκρούς αμάχους και παιδιά

Μαζική είναι η φυγή των πολιτών από το Κίεβο αφού η πρωτεύουσα πολιορκείται από τον ρωσικό στρατό. Σε εξέλιξη βρίσκονται μάχες με ανταλλαγή σφοδρών πυρών σε διάφορα σημεία της πόλης. Ένας από πύραυλος προσγειώθηκε κοντά στο αεροδρόμιο, ενώ ένας άλλος έπληξε σύμπλεγμα κατοικιών. Από την επίθεση αυτή δεν υπάρχουν νεκροί, αλλά σύμφωνα με διασώστη τουλάχιστον έξι άμαχοι τραυματίστηκαν. Επίσης, σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Υγείας μέχρι στιγμής 198 Ουκρανοί έχουν σκοτωθεί, μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά, ενώ περισσότεροι από 1.115 τραυματίστηκαν.

Ο δήμαρχος της πρωτεύουσας της Ουκρανίας ανακοίνωσε την αυστηροποίηση των όρων της απαγόρευσης της κυκλοφορίας που έχει τεθεί σε ισχύ λόγω της ρωσικής εισβολής, προειδοποιώντας πως κάθε άνθρωπος που θα κυκλοφορεί στον δρόμο μεταξύ 17.00 και 08.00 θα αντιμετωπίζεται από τις αρχές ως εχθρός. Ο Κλίτσκο ανακοίνωσε επίσης πως το μετρό της ουκρανικής πρωτεύουσας μετατρέπεται σε καταφύγιο για τους κατοίκους και δεν θα εκτελεί, προς το παρόν, δρομολόγια.

Την ίδια ώρα, οι μάχες μαίνονται σε Μαριούπολη, Χερσώνα, Μικλάιβ και Οδησσό, σύμφωνα με σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου, ενώ τα ρωσικά στρατεύματα έχουν καταλάβει τον Υδροηλεκτρικό σταθμό του Κιέβου στα βόρεια της πρωτεύουσας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax το Σάββατο, επικαλούμενο το Υπουργείο Ενέργειας της Ουκρανίας. Ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν την Μελιτούπολη στη νοτιοανατολική ουκρανική επαρχία Ζαπορίζια, ενώ η Ρωσία χρησιμοποίησε αεροπορικούς και ναυτικούς πυραύλους κρουζ προκειμένου να εξαπολύσει πλήγματα στη διάρκεια της νύχτας εναντίον στρατιωτικών στόχων στην Ουκρανία.

Ένας σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας τόνισε ότι οι μάχες μαίνονται στην πρωτεύουσα και στο νότο της χώρας και ότι ο ουκρανικός στρατός αποκρούει επιτυχώς τις ρωσικές επιθέσεις. Ο ίδιος δήλωσε ότι μικρές ομάδες ρωσικών δυνάμεων προσπάθησαν να διεισδύσουν στο Κίεβο και συμμετείχαν σε μάχες με τα ουκρανικά στρατεύματα. Είπε ότι η Ρωσία θέλει να καταλάβει τον έλεγχο της ουκρανικής πρωτεύουσας και να καταστρέψει την ηγεσία της χώρας, αλλά οι ουκρανικές δυνάμεις ελέγχουν την κατάσταση στο Κίεβο. «Η Ουκρανία δεν άντεξε απλώς. Η Ουκρανία κερδίζει», είπε ο Ποντόλιακ.


spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ