Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΟυκρανία: Αυξάνει την εγχώρια παραγωγή όπλων

Ουκρανία: Αυξάνει την εγχώρια παραγωγή όπλων

Η Ουκρανία μπορεί να κατασκευάσει τέσσερα εκατομμύρια drones ετησίως και ενισχύει με γοργούς ρυθμούς την εγχώρια παραγωγή άλλων όπλων, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Μιλώντας χθες Τρίτη από το Κίεβο σε στελέχη δεκάδων ξένων εταιρειών της αμυντικής βιομηχανίας ο Ζελένσκι επεσήμανε ότι η χώρα του έχει ήδη συμβόλαια για την κατασκευή 1,5 εκατομμυρίου drones φέτος.

Η κατασκευή drones στην Ουκρανία ήταν σχεδόν ανύπαρκτη πριν τη ρωσική εισβολή, τον Φεβρουάριο του 2022.

“Υπό τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες του ολοκληρωτικού πολέμου, υπό τα συνεχή ρωσικά πλήγματα, οι Ουκρανοί κατάφεραν να χτίσουν ουσιαστικά μια νέα αμυντική βιομηχανία”, τόνισε.

Η Ουκρανία τριπλασίασε την εγχώρια παραγωγή της σε όπλα το 2023 και τους οκτώ πρώτους μήνες του φετινού έτους κατάφερε να διπλασιάσει και πάλι τον όγκο παραγωγής, εξήγησε από την πλευρά του ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ στην ίδια συνάντηση.

Περισσότερους από 31 μήνες μετά τη ρωσική εισβολή, και με το τέλος του πολέμου να μην διαφαίνεται, η Ουκρανία τώρα δαπανά σχεδόν τον μισό της προϋπολογισμό – περίπου 40 δισεκ. δολάρια– για την άμυνα.

Παράλληλα η χώρα λαμβάνει μεγάλο όγκο στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας από τους δυτικούς συμμάχους της.

Η Ρωσία, που είναι πολύ μεγαλύτερη και πιο πλούσια από την Ουκρανία, αναμένεται να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες κατά 25% του χρόνου σε σχέση με τα επίπεδα του 2024, φτάνοντας περίπου τα 145 δισεκ. δολάρια.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ