Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΟυγγρικός ομοφοβικός νόμος: Ντράγκι vs Όρμπαν, ο Σαλβίνι υπέρ

Ουγγρικός ομοφοβικός νόμος: Ντράγκι vs Όρμπαν, ο Σαλβίνι υπέρ

Ο νέος Ουγγρικός νόμος ‘υπέρ της οικογένειας’, όπως τον αποκαλεί ο Ούγγρος Πρόεδρος Όρμπαν, τάραξε τα νερά κατά το διήμερο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, κατά την διάρκεια του δείπνου, ο Ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι απευθύνθηκε στον Βίκτορ Όρμπαν και αναφέρθηκε ευθέως στο δεύτερο άρθρο της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, το οποίο αναφέρεται ρητά περί ανοχής και σεβασμού των μειονοτήτων.

“Κοίταξε αυτό το κείμενο, το οποίο υπέγραψε και η Ουγγαρία. Είναι ακριβώς αυτό που ορίζει την Επιτροπή ως θεματοφύλακα της ίδιας της Συνθήκης” είπε ο Ντράγκι, ο οποίος και πρόσθεσε “Εναπόκειται στην Επιτροπή να καθορίσει εάν η Βουδαπέστη παραβιάζει τους κανόνες ή όχι”. Μια ξεκάθαρη αναφορά και σε πιθανές κυρώσεις σε περίπτωση που η Ουγγαρία δεν κινηθεί αναλόγως.  

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ, Κρίστιαν Μαυρή, δεν είναι τυχαία η κίνηση του Ιταλού Πρωθυπουργού Ντράγκι, εφόσον τις τελευταίες μέρες η Ιταλία έχει ως επίκεντρο των συζητήσεων το νόμο Zan κατά της ομοφοβίας. Τα δικαιώματα των πολιτών, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού, είναι πυρήνας των Ευρωπαϊκών αρχών, και αυτό φάνηκε όταν την Πέμπτη το πρωί ο Ντράγκι, μαζί με δεκαπέντε άλλους ηγέτες, υπέγραψε μια έκκληση υπέρ των δικαιωμάτων της κοινότητας LGBT. 

Ακόμη πιο σκληρές οι λέξεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli κατά της Ουγγρικής θέσης: “Όταν επιτίθενται στις δημοκρατικές αξίες, η απάντησή μας πρέπει να είναι αποφασιστική”. Λέξεις οι οποίες έρχονται λίγες ώρες πριν την συνάντησή του ιδίου με τον Πάπα Φραγκίσκο το Σάββατο. 

Αναμένεται ο “φάκελος Ουγγαρία” να απασχολήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και σήμερα. Παρόλα αυτά, δεν είναι όλοι οι πολιτικοί που καταδικάζουν τις κινήσεις του Όρμπαν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του Matteo Salvini, ο οποίος υποστηρίζει εδώ και καιρό την κυβέρνηση Όρμπαν.

Ο αρχηγός του κόμματος της Λέγκα δήλωσε: «Έχω διαβάσει τον ουγγρικό νόμο και πιστεύω ότι κάθε κράτος είναι ελεύθερο να αποφασίζει για τη δική του οργάνωση σχολική και πανεπιστημιακή, για την οργάνωση της δικαιοσύνης. Δεν καταλαβαίνω τις παρεμβάσεις».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ