Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΟρίζοντας "πτώσης" στα πράσινα τιμολόγια ρεύματος για τον Οκτώβριο

Ορίζοντας “πτώσης” στα πράσινα τιμολόγια ρεύματος για τον Οκτώβριο

Ενδείξεις καταγράφονται για κάποια μείωση και στις χρεώσεις λιανικής Οκτωβρίου καθώς σε σχέση με τον Αύγουστο υπάρχει πτώση στη χονδρική ρεύματος το Σεπτέμβρη. 

Συγκεκριμένα με βάση στελέχη της αγοράς η υποχώρηση της χονδρικής ρεύματος δίνει την ευκαιρία στους παρόχους στα πράσινα τιμολόγια να κρατήσουν τις ίδιες τιμές αλλά κι ενδεχόμενα να τις μειώσουν.

Αναλυτικότερα, η μέση τιμή χονδρικής για τον μήνα Σεπτέμβριο διαμορφώνεται μέχρι και σήμερα στα 117,84 ευρώ ανά Μεγαβατώρα με ειδικούς του κλάδου να προβλέπουν ότι λόγω της τάσης θα κλείσει στα 114-115 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, σημαντικά χαμηλότερα από τα 129.83€/MWh του Αυγούστου. Την ίδια στιγμή, τα προθεσμιακά για τον Οκτώβριο διαπραγματεύονται στα 97-101 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, δίνοντας «διάρκεια» στη τρέχουσα περίοδο αποκλιμάκωσης.

Στο μεταξύ για σήμερα στα 104,49 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για αύριο 26/09/2024.

Η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώθηκε στα 211,81 ευρώ/MWh, ενώ το χαμηλό του 24ωρου διαμορφώθηκε στα 30,70 ευρώ/MWh.

Η τιμή αυξήθηκε 5% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα.

Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 311.39 GWh.

Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης παρέμεινε αμετάβλητος, το φυσικό αέριο 35%, τα υδροηλεκτρικά 3,7%, οι εισαγωγές 25 και οι ανανεώσιμες 32,1%

Οι εξαγωγές στις 11,706 MWh και οι εισαγωγές 38,959 στις MWh.

Η συγκυρία

Να σημειωθεί ότι στην αποκλιμάκωση στη χονδρική έχει εισφέρει η άρση των παραμέτρων που οδήγησαν κατά ένα μέρος στην εκτόξευση των τιμών ενέργειας στη διάρκεια του καλοκαιριού (τεχνικοί περιορισμοί στις διασυνδέσεις της ΝΑ Ευρώπης, έλλειψη ισχύος κλπ) και κατά τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου, σε συνδυασμό με την μείωση του φορτίου, συνέδραμαν στην υποχώρηση των τιμών στο «ταμπλό» του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, πράγμα που αναμένεται – ως προς το φορτίο – να συνεχιστεί και τον επόμενο μήνα.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ