Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΙουλία Τσέτη στην Γενική Συνέλευση ΣΕΒ: «Κλειστός κι ελιτίστικος ο ΣΕΒ…-Θα...

Ιουλία Τσέτη στην Γενική Συνέλευση ΣΕΒ: «Κλειστός κι ελιτίστικος ο ΣΕΒ…-Θα λέω τα πράγματα με το όνομά τους»

Κριτική για έλλειψη διαφάνειας και διασύνδεσης του ΣΕΒ με την περιφέρεια, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα πανεπιστήμια άσκησε σήμερα η υποψήφια πρόεδρος του Συνδέσμου, Ιουλία Τσέτη, κατά την ομιλία της στη γενική συνέλευση των μελών του ΣΕΒ πριν την διεξαγωγή της ψηφοφορίας για την ανάδειξη νέας διοίκησης.

Ολόκληρης η Ομιλία της κας Ιουλίας Τσέτη στην Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ

Το 2007 άλλαξε η επωνυμία του Συνδέσμου μας σε Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών – τον ΣΕΒ όπως τον ξέρουμε σήμερα.

Όμως στην πραγματικότητα, η αλλαγή αυτή έμεινε μόνο στο όνομα και στα χαρτιά. 

Διότι η πολυπόθητη διασύνδεση που όλοι λέμε πως θέλουμε και επιδιώκουμε, δεν επετεύχθη.

Και μιλώ για Διασύνδεση μεταξύ της περιφέρειας και του κέντρου, μεταξύ Μεγάλων, Μεσαίων και Μικρών επιχειρήσεων, καθώς και Νεοφυών. 

Την Διασύνδεση με τα Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ιδρύματα της χώρας που αποτελούν την κοιτίδα της καινοτομίας, έτσι ώστε η οικονομία μας να καλύψει το χαμένο έδαφος της ανταγωνιστικότητας στο παγκόσμιο περιβάλλον, και να δημιουργήσει προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής έντασης γνώσης και προστιθέμενης αξίας. 

Κι’ αυτή έμεινε στις υπογραφές…

Διότι δεν δώσαμε τον λόγο, τον χώρο και τον χρόνο στις καθημερινές και βαθύτερες ανάγκες των εταιρειών μελών μας της Αττικής και της περιφέρειας, που δεν αποτελούσαν τον στενό πυρήνα του ΣΕΒ!

Διότι κλείσαμε τα μάτια στο μείζον θέμα των ΒΙΠΕ αφήνοντας να λειτουργούν παράνομα πρακτικές μονοπωλίου, την στιγμή που Συνάδελφοί μας προσπαθούν να βρουν τρόπο για την επιβίωσή τους.

Διότι η εξωστρέφεια για όλους, δεν ήταν προτεραιότηταόταν αφήναμε εκτός επιχειρηματικών αποστολών, πολλές μικρότερες επιχειρήσεις. 

Διότι δεν αξιοποιήσαμε τον ψηφιακό μετασχηματισμόπου τόσο προωθούμε, αλλά μείναμε κλεισμένοι σε παλαιού τύπου ολιγομελείς συνεδριάσεις στα γραφεία μας ή σε ένα ξενοδοχείο. 

Κι’ αναρωτιέμαι, πώς θα αξιοποιήσουμε και την τεχνητή νοημοσύνη που είναι ήδη, εδώ..

Δεν κινητοποιήσαμε συστηματικά τα μέλη μας να συμμετέχουν, αποκλείοντας τα στο τέλος, από ομάδες εργασίας, που στελεχώνονται από τα εξαιρετικά στελέχη του ΣΕΒ.

Και θα μου επιτρέψετε να ανοίξω παρένθεση εδώ και να πω ότι ο Σύνδεσμός μας, έχει εξαιρετικό προσωπικό – επιστήμονες με τεχνογνωσία, εμπειρία, ικανότητες και διάθεση να δουλέψει. 

ΚΑΙ αυτούς τους έχουμε απομακρύνει μέσα από την τηλεργασία και τις μη συμπεριληπτικές πρακτικές μας…

Επανέρχομαι στις ομάδες εργασίας για να πω ότι αυτή η τακτική μη διασύνδεσης και επικοινωνίας της ανταποδοτικότητας που μπορούν να απολαμβάνουν τα Μέλη μας, κατέληξε να αδρανοποιήσει αξιολογότατες ομάδες.

Καταφέραμε, με αυτή την συνέχεια και συνέπειά μας ​σε επιλεκτικές προτιμήσεις επί σειρά δεκαετιών, να είμαστε ένας ΣΕΒ «από τους μεγάλους για τους μεγάλους», υποβιβάζοντας την αξία και την δυναμική των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που μας πλησίαζαν για βοήθεια, αλλά έμειναν, εν πολλοίς, αναξιοποίητες και στο περιθώριο.

Σήμερα, κυριολεκτικά και μεταφορικά, έχουμε πια την υποχρέωση να δημιουργήσουμε έναν ΣΕΒ, συμπεριληπτικό, δίκαιο, ισότιμο, και με γρήγορα αντανακλαστικά, για το όφελος όλων. 

Διότι, μέσα από την ταχύτητα και την συνοχή, μπορούμε να διαχειριστούμε τις διαρκείς, συνεχόμενες προκλήσεις.

Και αυτό το χρωστάμε ως ο μεγαλύτερος Σύνδεσμος της χώρας, όχι μόνο στις επιχειρήσεις – Μέλη μας, όχι μόνο στην οικονομία της χώρας, αλλά ΚΑΙ στην κοινωνία μας.

Σήμερα, 117 χρόνια μετά την ίδρυση του ΣΕΒ και 17 χρόνια μετά την αλλαγή της επωνυμίας του, είμαστε εδώ, για πρώτη φορά, για την διεξαγωγή μίας εκλογικής διαδικασίας που θα καταγραφεί στην ιστορία του Συνδέσμου μας.

Είμαστε εδώ, με την προσδοκία η διασύνδεση, η ισοτιμία, η συμπεριληπτικότητα και η διαφάνεια,να γίνουν πράξη.

Αναγνωρίζω και σέβομαι το έργο του ΣΕΒ και δη αυτό των προηγούμενων ηγεσιών του. 

Γιατί συνέβαλαν ώστε να γίνει ο Σύνδεσμος που είναι σήμερα. Και τις ευχαριστώ γι’ αυτό.

Όμως δεν μπορώ να μην αναρωτιέμαι

Γιατί για 117 χρόνια δεν είχαμε εκλογές?

Ποιοι πραγματικά ήταν οι λόγοι που επικρατούσε ένα καθεστώς προειλημμένων αποφάσεων από το Διοικητικό Συμβούλιο, οι οποίες απλώς επικυρώνονταν τυπικά από την Γενική Συνέλευση? 

Και γιατί όσοι είμαστε περισσότερα χρόνια Μέλη του Συνδέσμου, δεν κάναμε κάτι για να το αλλάξουμε νωρίτερα αυτό? 

Θα μου πείτε……. αλλάζει σήμερα!

Έτσι είναι. Αλλάζει σήμερα.

Γιατί άνοιξε ένας νέος δρόμος εφαρμογής των θεσμικώνδημοκρατικών διαδικασιών.

Δημιουργείται μία παρακαταθήκη – για εμάς αλλά και για τους επόμενους επιχειρηματίες που θα διεκδικήσουν συμμετοχή στο εκλέγειν και εκλέγεσθαι. 

Και χρειάζεται, και πρέπει, να τους κεντρίσουμε το ενδιαφέρον και να τους δείξουμε έμπρακτα ότι τους υπολογίζουμε προκειμένου να γίνουν ενεργοί και να θέλουν να συμμετέχουν.

Κυρίες και Κύριοι,

Ο δρόμος αυτός δεν άνοιξε μόνος του! Και ούτε άνοιξε με την συναίνεση και το «Μαζί» που έχω ακούσει ότι πρεσβεύουμε εδώ.

Άνοιξε, επειδή ανέλαβα την ευθύνη, προκειμένου να λειτουργούμε πιο συμπεριληπτικά, πιο γρήγορα, πιο διασυνδετικά, με περισσότερη διαφάνεια στις αποφάσεις των συμβουλίων, πιο ωφέλιμα,για την προτεραιοποίηση της αναιμικής, σήμερα,βιομηχανίας μας, και των εγκλωβισμένων, σε ένα αφιλόξενο οικονομικό περιβάλλον μικρομεσαίων επιχειρήσεων – ανεξαρτήτως κλάδου και ωριμότητας. 

Μίας βιομηχανίας, που αντιπροσωπεύει το 10% των επιχειρήσεων της χώρας – και για της οποίας τον ζωτικόρόλο στην οικονομία, δεν θα μπορούσαμε να έχουμε πιο αδιάσειστη δήλωση,από αυτή στην έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος: 

«Η πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι άμεσα συνυφασμένη με την ανάπτυξη και την ευημερία της ελληνικής βιομηχανίας».

Άνοιξε ο δρόμος, επειδή ανέλαβα την ευθύνη, προκειμένου να λειτουργούμε πιο συμπεριληπτικά, πιο γρήγορα, πιο διασυνδετικά, με περισσότερη διαφάνεια στις αποφάσεις των συμβουλίων, και πιο ωφέλιμα, και για το σύνολο των 732 χιλιάδων Μικρομεσαίων επιχειρήσεων που διαθέτουμε σήμεραστη χώρα.

Ναι, άνοιξε ο δρόμος και για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, για να προσφέρουμε εμπειρία, διαχειριστική γνώση και πρόσβαση σε κεφάλαια, λειτουργώντας ως μια συλλογική θερμοκοιτίδα. 

Ξαναγυρνώντας στην υποψηφιότητά μου, 

Είχα ή Έχω να κερδίσω κάτι? 

Έχω ίδιον όφελος? 

Κίνητρό μου δεν υπήρξε ποτέ το προσωπικό μου συμφέρον. Οι όποιες διεκδικήσεις έχω κάνει με τα θεσμικά όργανα και τους αρμόδιους φορείς, είναι για το σύνολο του κλάδου μου. 

Κυρίες και Κύριοι, 

Η ιστορία του Συνδέσμου μας θα καταγράψει την σημερινή ημέρα, ως μία δημοκρατική απαρχή για την πορεία της βιομηχανίας, των μικρομεσαίων αλλά και όλων των επιχειρήσεων στη χώρα μας.

Όλοι Μαζί, 

δημιουργούμε μία παρακαταθήκη.

Κι’ εάν όμως άνοιξα εγώ τον δρόμο, χρειάζεται και η δική σας ενεργός συμμετοχή. 

Χρειάζεται όλοι να αναλάβουμε την ευθύνη για να πάμε τον ΣΕΒ εκεί που του αξίζει. 

Έτσι θα κάνουμε το «Μαζί», πράξη.

Κυρίες και Κύριοι

Στέκομαι σήμερα, απέναντί σας, ως υποψήφια Πρόεδρος του ΣΕΒ, με θάρρος, δύναμη κι’ ευθύνη. Και σας λέω:

– Πήγα στην περιφέρεια και μου μιλήσατε, μου δείξατε την δική σας καθημερινότητα και την μάχη που δίνετε και την αξιοσύνη σας. Σας θαυμάζω.

– Μίλησα με όσους περισσότερους μπορούσα αυτό τοσύντομο χρονικό διάστημα, από όλη την Ελλάδα. 

– Και οι προτάσεις μου,

o για επανίδρυση του Υπουργείου Βιομηχανίας & Ενέργειας, 

o για ενεργοποίηση εκ νέου, του Γραφείου μας των Βρυξελλών προκειμένου να αποτελέσει ζωντανό κόμβο διασύνδεσης και σύγκλισης με την Ευρώπη, 

o για δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων μέσα στον ΣΕΒ σε συνεργασία με τις τράπεζες,

o για καθιέρωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, 

είναι ένα μέρος των απαντήσεων στις δικές σας ανάγκες και προβλήματα.

– Σας άκουσα που μου είπατε για τον κλειστό και ελιτίστικο χαρακτήρα του ΣΕΒ –  που η φωνή σας δεν έφτανε και δεν φτάνει στην Ξενοφώντος, την ώρα που δίνετε μάχη για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων σας και την διατήρηση των εργαζομένων σας στις αλλεπάλληλες κρίσεις

– Σας άκουσα που μου είπατε ότι χρειάζεστε περισσότερη γνώση, τεχνογνωσία και διασύνδεση,που θα σας επιτρέψουν την αποτελεσματικήπρόσβαση στην διεθνή αγορά. 

– Σας άκουσα που ζητάτε ουσιαστική επιμόρφωση μέσα από τη συμμετοχή σε σεμινάρια και τις Επιτροπές του Συνδέσμου, για όλες τις Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις που αγωνιούν για μια καλύτερη θέση στην κούρσα της εξωστρέφειας

– Σας άκουσα με τα σοβαρά προβλήματά σας για τις ΒΙΠΕ, τις αδειοδοτήσεις, αλλά και την τραγική καθημερινότητα των υποδομών και των δικτύων στην περιφέρεια και στην Αττική,

– Σας άκουσα να δυσκολεύεστε στην πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία που θα στηρίξουν το επενδυτικό σας όραμα. Για μένα, είναι ύψιστη προτεραιότητα η ισότιμη πρόσβαση όλων των μελών του Συνδέσμου στο Υπουργείο Ανάπτυξης και στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, καθώς και σε όλα τα αρμόδια Υπουργεία.

Κυρίες και Κύριοι,

– Πιστεύω σε μία οικονομία η οποία θα είναι περήφανη για την παραγωγή των δικών της προϊόντων και υπηρεσιών, που δημιουργούν προστιθέμενη αξία και λειτουργούν ως επιταχυντής για τις επιχειρήσεις, την αγορά εργασίας, την κοινωνία

– Ξέρω τι έχω δώσει στον ΣΕΒ και τι έχω πάρει – ως βιομήχανος αλλά και ως άνθρωπος. Και εδώ ακριβώς εδράζεται και η απόφασή μου να στέκομαι σήμερα μπροστά σας. 

– Δεν ενέγραψα αθρόα εταιρείες για να διασφαλίσω την εκλογή μου

– Δεν ανακοίνωσα το αδιάβλητο μίας διαδικασίας χωρίς να το έχω διασφαλίσει

– Δεν σας παρουσίασα ψηφοδέλτιο, γιατί σέβομαι την δημοκρατία που εκλέγει, και τον καταστατικό ρόλο των οργάνων

– Εμπιστεύομαι, ότι ΟΛΟΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ να προχωρήσουμε σε ένα καλύτερο σημείο από αυτό που είμαστε σήμερα, 

Ελληνικές και πολυεθνικές εταιρείες, των οποίων οι επενδύσεις είναι σημαντικές για την τόνωση της Έρευνας και Ανάπτυξης προϊόντων και των επενδύσεων που χρειαζόμαστε ως οικονομία.

Κι’ έτσι σας μιλάω για «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ».

Όχι απλώς «ΜΑΖΙ».

Το «Μαζί», αφήνει επιχειρήσεις απ’εξω!

Κυρίες και Κύριοι

Απευθύνομαι σε εσάς που ίσως και να μην έχετε αποφασίσει ακόμη:

Θέλω να είμαι η Πρόεδρος την οποία εμπιστεύεστε και μπορείτε να μιλάτε ανά πάσα στιγμή. 

Η Πρόεδρος που εμπιστεύεστε γιατί στελεχώνεται από εσάς, σας ακούει και εφαρμόζει πολιτικές ανοικτών θυρών!

Η Πρόεδρος που εμπιστεύεστε για τις ικανότητές τηςστον κλάδο μας, γιατί έχει διαχειριστεί με επιτυχία τις προκλήσεις της δικής της επιχείρησης. 

Η Πρόεδρος που εμπιστεύεστε γιατί αγαπάει τη χώραμας και το αποδεικνύει μέσα από τις διαρκείς τηςεπενδύσεις. Παρά, το ότι έχει εμπειρία στις διεθνείς αγορές, – δραστηριοποιείται εδώ. Παραμένει εδώ, φορολογείται εδώ.

Η Πρόεδρος που εμπιστεύεστε, γιατί φέρνει στον ΣΕΒ νέα πνοή και την συμπερίληψη στην πράξη!

Κυρίες και Κύριοι,

Ζητώ την εμπιστοσύνη σας. Όχι απλώς την ψήφο σας.

Και την συνεργασία σας, την επόμενη μέρα.

Για να κάνουμε το θετικό κλίμα στην οικονομία μας,πραγματικότητα. Και για να ισχυροποιήσουμε ακόμη περισσότερο τον κορυφαίο εργοδοτικό και κοινωνικό φορέα της χώρας μας. 

Αυτό είναι το όραμά μου.

Εγώ θα είμαι εδώ, θα μετέχω ενεργά, θα συμβάλλω έμπρακτα στο ηθικώς επιχειρείν, θα λέω τα πράγματα με το όνομά τους και θα εξακολουθώ να συνομιλώ με όλους σας!

Έδωσα έναν αγώνα, σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες μου. 

Με αξιοπρέπεια και σεβασμό στο σε ποιους απευθύνομαι.

Σας ευχαριστώ πολύ._

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ