Παρασκευή, Ιανουάριος 10, 2025
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΟλυμπιακοί Αγώνες 2024: Αντετοκούνμπο και Ντρισμπιώτη οι σημαιοφόροι της Ελλάδας

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Αντετοκούνμπο και Ντρισμπιώτη οι σημαιοφόροι της Ελλάδας

Οι ακροδεξιοί δεν ήθελαν τον Γιάννη Αντετοκούνμπο σημαιοφόρο επειδή είναι μαύρος. Οι αριστεροί τον προτιμούσαν γιατί είναι μετανάστης και όχι επειδή είναι ένας από τους καλύτερους μπασκετμπολίστες στον κόσμο. Η δικτατορία των social media δίνει το δικαίωμα σε ανθρώπους που δεν έχουν πατήσει ποτέ το πόδι τους σε στάδιο και μάλλον δεν γνωρίζουν τι σημαίνουν τα αρχικά ΕΟΕ, να απορρίπτουν με άσχημο τρόπο την επιλογή του για τον τιμητικό ρόλο του σημαιοφόρου της Ελλάδας στην Τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι.

Σήμερα (9/07), η αναμενόμενη με μεγάλο ενδιαφέρον συνεδρίαση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής είχε μεγαλύτερη διάρκεια από την προβλεπόμενη, καθώς τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου εξέτασαν προσεκτικά όλες τις λεπτομέρειες. Η συνεδρίαση διεκόπη και συνεχίστηκε πιο αργά, με αποτέλεσμα την ομόφωνη τελικά απόφαση για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Η γυναίκα που αποφασίστηκε να λάβει την τιμή και το συγκεκριμένο ρόλο είναι η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη.

Σωστή και αναμενόμενη η επιλογή του Γιάννη. Δεν είναι πάντως λίγες οι περιπτώσεις που σε προκαλούν να παρασυρθείς, σκεπτόμενος πως: “Ντρέπομαι που είμαι έλληνας!”. Η ρατσιστική παράκρουση αρκετών με το ζήτημα του σημαιοφόρου στους Ολυμπιακούς Αγώνες, προκαλεί ανατριχίλα για την κάθετη πτώση μίας κοινωνίας η οποία αρνείται ακριβώς αυτό το ρόλο. Τον κοινωνικό.

Κι ενώ τα ακροδεξιά μορφώματα επιβεβαιώνουν τη δύναμή τους στην Ευρώπη, υπάρχει σοβαρό ποσοστό ελλήνων που διατυμπανίζει μέσω αναρτήσεων την απαξίωση του Γιάννη. Αποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα εκτρέφει ανθρώπους που όταν κάποιος υποφέρει γουστάρουν να τον λυπούνται, όμως όταν πετυχαίνει τρέφονται με την απαξίωσή του. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δέχεται αδιανόητο μπούλινγκ επειδή θα κληθεί να κρατήσει τη σημαία της χώρας μας.

Όταν πεινούσε και κοιμόταν στους δρόμους ήταν για όλους συμπαθής. Από τη στιγμή που έγινε εκατομμυριούχος και απολαμβάνει τις περγαμηνές και τα οφέλη των κόπων του, βρίσκεται “απέναντι!”. Η εικόνα του Γιάννη με τη σημαία θα αναστατώσει αρκετούς. Καλύτερα! Μήπως έτσι καταλάβουν ότι ο κόσμος δεν ετοιμάζεται απλώς, αλλά έχει ήδη αλλάξει. Ο συμβολισμός της παρέλασης με το συγκεκριμένο αθλητή μπροστά θα είναι τεράστιος. Για εκείνους που θέλουν να σπουδάσουν, να δουλέψουν, να διακριθούν, να προσφέρουν, σε μια χώρα που στερείται αυτά τα στοιχεία. “Εάν θέλεις μπορείς” θα πει ο Γιάννης, κρατώντας τη σημαία…

Ας δούμε το ζήτημα ψύχραιμα για να καταλάβουμε πώς φτάσαμε στην απόφαση. Η επιλογή των σημαιοφόρων της κάθε χώρας αποτελεί προνόμιο της εκάστοτε Ολυμπιακής Επιτροπής. Δεν υπάρχουν σαφή και αυστηρά κριτήρια, τα οποία καλούνται οι αθλητές και οι αθλήτριες να πληρούν, προκειμένου να λάβουν τον τιμητικό αυτό ρόλο, στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Όπως ορίζει πάντως το πρωτόκολλο, ο πιο επιτυχημένος αθλητής και η πιο επιτυχημένη αθλήτρια της ομάδας είναι εκείνοι που λαμβάνουν την τιμή να γίνονται σημαιοφόροι στην Τελετή Έναρξης, δικαιωματικά. Επομένως η σημαία θα έπρεπε να δοθεί στον χρυσό Ολυμπιονίκη του Τόκιο, Παγκόσμιο πρωταθλητή και πρωταθλητή Ευρώπης στο μήκος Μίλτο Τεντόγλου.

Η πρόταση από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή έφτασε στον έλληνα πρωταθλητή τον Ιούνιο, όμως εκείνος αρνήθηκε καθώς θα βρίσκεται στο προάστιο του Παρισιού, Αντονί, μαζί με την ομάδα του στίβου για την προετοιμασία. Ο ίδιος εξήγησε ότι το γεγονός πως η όλη διαδικασία στην Τελετή Έναρξης διαρκεί σχεδόν 6 ώρες (προετοιμασία, αναμονή για την Τελετή, παρέλαση των εθνών, αναμονή ως το τέλος της παρέλασης) είναι αποτρεπτικό καθώς, σε συνδυασμό με το χρόνο που θα χρειαστεί για τη μετακίνησή του, θα κουραστεί αρκετά και θα χάσει προπονήσεις.

Ο Τεντόγλου στοχεύει στο δεύτερο σερί χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο και αυτό μπορεί να το κάνει εφόσον θα είναι απόλυτα συγκεντρωμένος. Ευχαρίστησε λοιπόν την ΕΟΕ και αρνήθηκε ευγενικά.

Εκείνοι που διαφωνούν με την επιλογή του Γιάννη, προσπερνούν την προφανή άρνηση του Μίλτου Τεντόγλου. Κάτι ακόμα. Μεγάλος, τεράστιος αθλητής, ο καλύτερος στο άλμα εις μήκος στον πλανήτη ο Τεντόγλου. Αρνήθηκε πάντως να σηκώσει την ελληνική σημαία επικαλούμενος το πρόγραμμα των προπονήσεων. Λες και οι άλλοι θα πάνε στο Παρίσι χαλαροί και απροπόνητοι. Λες και θα του δοθεί ξανά η ευκαιρία στα σίγουρα. Λες και όποιος γίνεται σημαιοφόρος αποτυγχάνει στον αγωνιστικό του στόχο. Υπάρχει και αυτή η οπτική, για να τα λέμε όλα και να μη στεκόμαστε μονάχα στο ότι είναι…κουλ, διότι και η χαλαρότητα μαζί με την άνεση έχουν όρια, όσο σπουδαίος κι αν είσαι.

Ο επόμενος υποψήφιος ήταν ο Λευτέρης Πετρούνιας, όμως, ο άρχοντας των κρίκων είχε επιλεγεί από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και ήταν σημαιοφόρος στους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Χρυσός Ολυμπιονίκης είναι και ο Στέφανος Ντούσκος, αλλά ο έμπειρος κωπηλάτης είναι ο πρώτος έλληνας που μπαίνει στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων, το Σάββατο 27 Ιουλίου και η εγκατάσταση της κωπηλασίας είναι 50 χιλιόμετρα μακριά από το Παρίσι. Επίσης ο Ντούσκος ήταν ο πρώτος Λαμπαδηδρόμος στην Αρχαία Ολυμπία.

Ανάλογη τιμή έχει βιώσει και ο Γιάννης Φουντούλης, ο αρχηγός της εθνικής ομάδας πόλο που κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Τόκιο. Ο Φουντούλης μαζί με τους τότε συμπαίκτες του, μετέφεραν την Ολυμπιακή Φλόγα, στις 26 Απριλίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Όσο κι αν αντιδρούν οι εχθροί του Γιάννη, τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα υπέρ του. Την περασμένη Κυριακή οι έλληνες φίλαθλοι φώναζαν ρυθμικά το όνομα ενός κατάμαυρου ανθρώπου που τους έκανε εθνικά υπερήφανους, φορώντας τη φανέλα της ομάδας τους και περνώντας τη στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Στην τελετή θα είναι ένας αθλητής και μία αθλήτρια μαζί, όπως έγινε στο Τόκιο με τον Λευτέρη Πετρούνια και την Άννα Κορακάκη, μία πρακτική που ξεκίνησε από το 2021 η ΔΟΕ στέλνοντας μήνυμα ισότητας των φύλων.

Η Στεφανίδη δεν φάνηκε να θέλει να μπει σημαιοφόρος, ενώ η Ντρισμπιώτη ακόμη κι αν ήθελε, δεν είναι και ό,τι καλύτερο για μια αθλήτρια που έχει μπροστά της αγώνα 20χλμ βάδην, να μείνει όρθια επί 5-6 ώρες για την τελετή έναρξης. 

Η πρωταθλήτρια του βάδην πάντως τελικά επελέγη μετά από ψηφοφορία μεταξύ τεσσάρων αθλητριών, των Μαρία Σάκκαρη, Ευαγγελίας Πλατανιώτη και Μαργαρίτας Πλευρίτου.

Ο Πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος δήλωσε μετά την ψηφοφορία: “Στον Γιάννη υπήρχε ομοφωνία αλλά στα κορίτσια έγινε ψηφοφορία μεταξύ ιδιαίτερα αξιόλογων πρωταθλητών που έχουν τιμήσει την Ελλάδα, όπως προστάζει η δημοκρατική διαδικασία. Τελικά επελέγη η Αντιγόνη και θέλω να δώσω συγχαρητήρια τόσο σε αυτήν όσο και τον Γιάννη για την τελική τους επιλογή. Είμαι σίγουρος ότι θα σηκώσουν ψηλά τη χώρα μας. Επίσης να δώσω συγχαρητήρια και στις τρεις άλλες πρωταθλήτριες που συμμετείχαν στη ψηφοφορία”.

Η ανακοίνωση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής

“H Ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής αποφάσισε ότι Σημαιοφόροι για την Ελλάδα στην Τελετή Εναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024, θα είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη.

H απόφαση για τον Αντετοκούνμπο ήταν ομόφωνη ενώ η πρωταθλήτρια του βάδην επελέγη μετά από ψηφοφορία μεταξύ τεσσάρων αθλητριών, των Μαρία Σάκκαρη, Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, Ευαγγελία Πλατανιώτη και Μαργαρίτα Πλευρίτου.

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, ακολουθώντας την εθιμοτυπική διαδικασία για την επιλογή του Σημαιοφόρου ήρθε πριν από τη συνεδρίαση, σε επαφή με μεταλλιούχους Ολυμπιονίκες. Ωστόσο τόσο ο Μίλτος Τεντόγλου όσο και η Κατερίνα Στεφανίδη ζήτησαν να μην είναι Σημαιοφόροι για να μην αλλάξουν το πρόγραμμα της προετοιμασίας ενόψει της συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Eπίσης λήφθηκε υπόψη και το πρόγραμμα των αθλητών και των αθλητριών που αγωνίζονται την επόμενη ημέρα, προκειμένου να μην ταλαιπωρηθούν πριν από τους αγώνες τους”.

Η Ολομέλεια αποφάσισε επίσης ομόφωνα, να προταθεί ο κ. Σπύρος Καπράλος, για Πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών, διεκδικώντας για δεύτερη φορά την ανανέωση της θητείας του.

Τέλος ομόφωνα έγινε δεκτό το αίτημα της ΚΑΕ Παναθηναϊκός για παραχώρηση του Παναθηναϊκού Σταδίου στις 21-22 Σεπτεμβρίου, για τη διεξαγωγή του τουρνουά Παύλος Γιαννακόπουλος.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ