*Μόλις μία Δευτέρα πριν την ορκωμοσία Τραμπ, με την κατάσταση ρευστή στα διάφορα-όλο και περισσότερα- μέτωπα. Με την προϋπόθεση πως είναι ακριβή όσα έφερε στη δημοσιότητα το AXIOS, ότι η Κοπεγχάγη ζήτησε (ανεπίσημα) την ενίσχυση της ασφάλειας της Γροιλανδίας ή της αύξησης της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στο νησί, τότε (και) η Ευρώπη είναι μπροστά σε νέο κύκλο ιστορικών εξελίξεων. Τα όσα επικαλείται ο αμερικανικός ιστότοπος έχουν πολλαπλό ενδιαφέρον. Το γιατί η Γροιλανδία, πέραν όλων των άλλων προφανών λόγων; είναι πλούσια σε φυσικούς πόρους καθώς στο έδαφος της υπάρχουν 25 από τα 34 ορυκτά που χαρακτηρίζονται “κρίσιμα” από την Κομισιόν. Παράλληλα, το ξεπούλημα στα βρετανικά ομόλογα (και ελέω κόντρας Μασκ-Στάρμερ) σε μία συγκυρία που sell off γίνεται και στα γαλλικά (εκτίναξη δημοσιονομικού ελλείμματος) με εύλογο το ερώτημα τόσο ως προς τον κίνδυνο ενδεχόμενης εμβάθυνσης-όσο για την χρονική διάρκεια. Πάντως, οι περιβόητοι bond vigillantes κάνουν διακριτή την παρουσία τους, ετοιμάζονται-ήδη- για τον επόμενο γύρο- από 21 Ιανουαρίου σύμφωνα με τα bets στα διάφορα fora.
*Θυμάμαι την συζήτηση που είχα, ημέρες Εορτών, με διορατικό/contrarian διαχειριστή ο οποίος σε αναφορά μου για το 2025-ως έτος νομισματικών “πολέμων” μου είχε απαντήσει ότι κατ’ αρχήν θα είναι χρονιά “μαχών” στις αγορές χρέους. Το 4,93% του 10ετούς βρετανικού- υψηλότερη απόδοση 30ετίας- ήταν όντως εκκωφαντικό. Είδα αναλύσεις που συνέκριναν την τωρινή “επίθεση” με αυτήν του 2022, επί Λιζ Τρας. Κατά το ήμισυ σωστό, γιατί όπως σημειώνεται (Economist) τότε οι λόγοι ήταν εσωτερικοί, σε αντίθεση με σήμερα που είναι εισαγόμενοι. Ο δε Μοχάμεντ ελ Εριάν προειδοποίησε (Bloomberg) ότι οι “τιμωροί” επέστρεψαν, και αυτή την φορά καλύτερα εξ- “οπλισμένοι”. Δεν είναι μόνον το χρέος του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας αλλά-ήδη- τα πρώτα διερευνητικά “χτυπήματα” και στης Κίνας, της Γερμανίας, της Ιταλίας. Ο contrarian διαχειριστής αναφερόταν σε εποχή “μαχών” αγορών vs χωρών. Μόλις την Παρασκευή, είδα ανάλυση (Financial Times) πως οι αγορές εισέρχονται σε γύρο αντιπαραθέσεων με τις κυβερνήσεις. Παράλληλα και τα ελλείμματα: στις ΗΠΑ μπορεί να ξεπεράσει και το 7%, στην Γαλλία θα είναι επιτυχία εάν μειωθεί στο 5,5% κ.ο.κ. Η Capital Economics δεν αποκλείει το ενδεχόμενο, στα μέσα του 2025 να βρεθεί στο στόχαστρο η Γαλλία ή και η Ιταλία, χώρες/οικονομίες με 3ψήφιο λόγο χρέους/ΑΕΠ. Προσώρας, εμείς μένουμε εκτός με διαβεβαίωνε ο contrarian διαχειριστής, μου το επιβεβαίωνε την προηγούμενη εβδομάδα ο καθ’ ύλην γνώστης. Όμως, με τον τουρισμό να παραμένει μονοδιάστατα χρηματοδότης του ΑΕΠ χρειάζεται προσοχή, όπως και με το εμπορικό έλλειμμα, τον πληθωρισμό καθημερινότητας.
*Να δούμε και με το θέμα του ΠτΔ τι θα βγει.
*Προσώρας, τόσο η αγορά κρατικών ομολόγων-όσο το χρηματιστήριο επιβεβαιώνουν αμφοτέρους. Για το ΧΑ, μία-σύντομη; στάση στα πέριξ των 1.500 μονάδων την περίμεναν οι αναλυτές. Διόρθωσε και η Wall Street την Παρασκευή, γιατί-λέει- οι θέσεις εργασίας που ανακοινώθηκαν ενισχύουν όσους δεν βλέπουν μείωση επιτοκίων από την Fed, στις 30-31 Ιανουαρίου. Μα καλά, αυτό είναι λίγο ως πολύ γνωστό εδώ και μία εβδομάδα, μάλιστα τελευταία το σχολιάζαμε στην DeA. Αφορμή έψαχναν, για ξε-πούλημα. Για το ΧΑ, ένα πρώτο “ταμείο” το έκαναν οι traders, κυρίως στον τραπεζικό κλάδο. Συνέχεια είχαν συγκεκριμένα blue chips και τις τελευταίες 2-3 συνεδριάσεις προστέθηκαν επιλεγμένα mid caps.
*“Έσκασε” και η ανακοίνωση για τον ΟΛΘ- μετά την συνεδρίαση της Παρασκευής- Καλά, τη μετοχή τη μάζευαν από την Δευτέρα, στη δε διάρκεια της Παρασκευής οι insiders ήταν εμφανείς από απόσταση. Επειδή είδα διάφορα, δεξιά-αριστερά: μόνον ετούτο θα πω, το Leonidsport- είναι σχήμα “ειδικού σκοπού”- αίφνης…ανακάλυψε την Θεσσαλονίκη κ.λ.π, κ.λ.π Αναζητείστε, τις σχέσεις CMA CGM με την πλευρά Σαββίδη, το ποσοστό που έχουν οι Γάλλοι-περίπου 20% στο μ.κ του ΟΛΘ- προσθέστε το στο 20% που θα αποκτήσει- εάν προχωρήσει η δημόσια πρόταση- η πλευρά Dreyfus. Δηλαδή on block ένα (δυνητικό) 20% + 20% που θα μπορεί να πιέσει την πλευρά Σαββίδη και για περισσότερα μέλη στο δ.σ (σήμερα έχει 2 από τα 9) και για ζητήματα πολιτικής, επενδύσεων κ.λ.π. Το θετικό με την περίπτωση των Ολλανδών (που όμως ξεκίνησαν ως Γάλλοι το 1851) είναι η δημοσιότητα που δίνεται (στα ξένα Μέσα), η αναφορά στα ελληνικά assets, συν το ότι αποκτούν άλλη αξία (μεγαλύτερη) ο λιμένας Βόλου, ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του Λαυρίου, κ.λ.π
*Στα 270 εκατ. ευρώ υπολογίζονται τα κεφάλαια που έχει λαμβάνειν η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις από την “Αττική Οδό”. Ποσό που προκύπτει από το μέρισμα χρήσης 2024 συν τα έσοδα “λύσης-εκκαθάρισης” (της σύμβασης που είχε- με την AVAX- μέχρι και τον Οκτώβριο 2024). Το συγκεκριμένο λειτουργεί ως “εγγύηση” για την εξασφάλιση ισόποσου δανεισμού της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις από την Τράπεζα Πειραιώς. Επισπεύδει την συγκέντρωση κεφαλαίων/ρευστότητας η πλευρά της Reggeborgh που μέχρι τέλη Μαρτίου θα έχει βάλει στο “ταμείο” της 142,5 εκατ. ευρώ (από την επιστροφή κεφαλαίου). Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν την σπουδή του Henry Holterman στην εκτίμηση πως μέχρι τότε (τέλη Μαρτίου) θα έχει δοθεί το Ο.Κ του SSM για την δυνατότητα του Ολλανδού billionaire να αυξήσει το ποσοστό που έχει στο μ.κ της Alpha Bank πάνω από το 10%.
*Νέα υψηλά για τη μετοχή του ΑΔΜΗΕ. Είδα την ανάλυση της Eurobank Equities. Έως τα 2,82 ευρώ οι εντολές αγοράς στην συνεδρίαση της Παρασκευής. Ακόμη ένα ιστορικό υψηλό, με την αποτίμηση του Διαχειριστή στα 642,6 εκατ. ευρώ. Στα 3,8 ευρώ (από 3,2 ευρώ) αναθεώρησε την τιμή-στόχο για τη μετοχή η Eurobank. Για τους αναλυτές της χρηματιστηριακής, η εισηγμένη παραμένει σε discount (σύμφωνα με την ρυθμιζόμενη περιουσιακή κατάσταση) συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Το περιθώριο (δυνητικής) ανόδου προκύπτει μέσω Regulated Asset Base που για το 2025 θα είναι ενισχυμένο από τα έσοδα του project διασύνδεσης Αττικής-Κρήτης. Για το 2025 το RAB σύμφωνα με την Eurobank Equities θα διαμορφωθεί σε 2,68 δισ. ευρώ (παράγοντας-δυνητικά- κύκλο εργασιών 503,8 εκατ., ebitda 358,4 και καθαρά κέρδη 163,4 εκατ.) . Βάσει της χρηματιστηριακής αξίας (των 642,6 εκατ.) μόνο με τα καθαρά κέρδη (των 163,4 εκατ.) ο συντελεστής “καθαρής απόδοσης” δεν είναι καν 4 φορές (για την ακρίβεια 3,93! ). Και που να μπουν μπροστά οι εργασίες σε άλλες διασυνδέσεις…εξηγώντας την εκτίμηση επενδυτών πως ο Διαχειριστής αποτελεί κλασική περίπτωση “κρυμμένης υπέρ-αξίας”.
*Στην τελική ευθεία είχε εισέλθει η διαδικασία του big deal στην “υγεία”, για την πώληση σημαντικού ποσοστού του portfolio κλινικών του Hellenic HealtCare Group (CVC Capital) στο ADIA/Αμπου Ντάμπι. Τελευταίες πληροφορίες δεν απέκλειαν το ύψος του ποσοστού/συνακόλουθα του συνολικού τιμήματος να κάνει αίσθηση). ΟΚ, αλλά με το θέμα των ασφαλίστρων να δούμε πως, θα ξεμπλέξουν στην κυβέρνηση. Είπαμε, ολιγοπωλιακή αγορά η ασφαλιστική, με κυρίαρχες θυγατρικές πολυεθνικών. Ήδη, ανεπίσημα στοιχεία για τον κλάδο “υγείας” παραπέμπουν σε ποσοστό ακυρώσεων κοντά στο 15%. Κατά 18% -κατά μέσο όρο- απ’ ότι λέγεται (επίσης ανεπίσημα) οι αυξήσεις στο κόστος (ιδιωτικής) ασφάλισης. Συνέπεια, η συνεχής μείωση της αγοραστικής δύναμης του μέσου πολίτη=μείωση της ζήτησης=παραγωγής κ.ο.κ, Πρέπει να προσέξουν, ντόμινο είναι αυτά…εάν ξεφύγει κι άλλο. Θα επανέλθουμε στην στήλη, με πιο επίσημα στοιχεία και έχοντας μιλήσει με αυτούς που γνωρίζουν.
*Καλή εβδομάδα, με υπομονή (θα χρειαστεί…)