don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Οι τραπεζικές αναβαθμίσεις, η πρόβλεψη για Alpha Bank, η κερδισμένη ΓΕΚ, η στόχευση της Intralot, οι εισροές στα αμοιβαία, οι…δράκοι του Αμαρουσίου, οι…απειλές του Βερολίνου και ποιοι συντάσσονται με τον Ντόναλντ

*Προφανώς η απόπειρα σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ αλλάζει την ατζέντα εν όψει των προεδρικών στις ΗΠΑ. Στις 5 Νοεμβρίου- ο χρόνος αρκετός- πλην όμως η φωτο του υποψηφίου με υψωμένη την σφιγμένη γροθιά, με τα αίματα στο πρόσωπο του και φόντο την αμερικανική σημαία ξεπερνά το κοινό που ασπάζεται το δόγμα MAGA (Make America Great Again). Ένα περιστατικό ενδεικτικό, η ανάρτηση του Bill Ackman, λίγη ώρα μετά ανάλογη κίνηση του Elon Musk. Αυτό γιατί ο billionaire επικεφαλής του Pershing Square Capital Management είχε καταδικάσει την εισβολή στο Καπιτώλιο (6/1/2021) ζητώντας-τότε- από τον Ντόναλντ Τραμπ να παραιτηθεί.

*Στις 5.615,35 μονάδες ο S&P500, με συν 0,87% στην εβδομάδα και με 1,59% ο DJIA στις 40.000,90 μονάδες. Πάντως, μία μικρό μετατόπιση ρευστότητας προς μετοχές του Russell2000 καταγράφηκε. Προς τα πιο mid caps του NYSE. Από το zerohedge η πληροφόρηση/προειδοποίηση ( ; ) από τον Michael Hartnett (BoA): This Is The Signal To Start Selling The Tech Giants. Για να δούμε σήμερα-κατ’ αρχήν- τι θα γίνει στην Wall Street.

*Στον ρυθμό και των μεγεθών Q2, η σειρά των Blackrock, Goldman Sachs (15/07), Bank of America, Morgan Stanley, Charles Schwab (16/07), Johnson & Johnson (17/07), Abbott Laboratories Blackstone, Netflix (18/07) και American Express (19/07).

*Παρίσι: Μπορεί να ηρέμησε- σχετικά- η κατάσταση στην αγορά κρατικών ομολόγων, πλην όμως τα μέτωπα παραμένουν ανοιχτά- και ο χρόνος που τα κρατικά ομόλογα “εκτεθειμένα” στον κίνδυνο νέων sell off αρκετός. Και πάλι από το Βερολίνο η απειλή, και αυτό γιατί: έχει φροντίσει να εισάγει-συνταγματικά- την εφαρμογή ενός “κόφτη” σε κάθε απόπειρα επιβάρυνσης του δημοσίου/κρατικού χρέους. Μέτρο που είχε ψηφισθεί από την Bundestag, είχε “παγώσει” λόγω πανδημίας Covid-19 και πλέον επανεργοποιείται με εντολή του Christian Lindner, με τον υπ.Οικονομικών της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης να έχει απειλήσει ακόμη και προσφυγή στην δικαιοσύνη στην περίπτωση που η ΕΚΤ επέμβει για να στηρίξει τα γαλλικά ομόλογα. Τι θα μπορούσε να σημαίνει για την Γαλλία (αλλά όχι μόνο) η υλοποίηση μίας τέτοιας απειλής, ένα χρόνο πριν την εφαρμογή του νέου επικαιροποιημένου Συμφώνου Σταθερότητας (από το 2025). Τι θα προβλέπεται, μεταξύ άλλων; κυρίως περιορισμός στις δημόσιες δαπάνες- πρακτικά περισσότερο κοινωνικού χαρακτήρα λ.χ υγεία αλλά και επενδυτικού με έμφαση σε δημόσια έργα, υποδομές- τιθάσευση του χρέους και δραστική περικοπή των ελλειμμάτων. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο τα γαλλικά ομόλογα θα παρέμεναν ευάλωτα στις πιθανές “επιθέσεις” επιθετικών “γυπών” (vulture funds), οι αναταράξεις σε αγορές άλλων χωρών θα ήταν πιθανές, ο πληθωρισμός δύσκολα θα μειωνόταν περαιτέρω, με συνέπεια στην συνεδρίαση της 12ης Σεπτεμβρίου η ΕΚΤ να μην προχωρούσε σε δεύτερη μείωση επιτοκίων.

*Στο εσωτερικό ο Ιούλιος ως τώρα χαρακτηρίζεται από συνεχείς αναβαθμίσεις των συστημικών τραπεζών και από την επιλεκτική κινητικότητα μετοχών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Σύμφωνα με το Μάνο Χατζηδάκη (ΒΕΤΑ χρηματιστηριακή), οι αναβαθμίσεις έρχονται ως φυσικό επακόλουθο της βελτιωμένης εικόνας που παρουσιάζει ο κλάδος αλλά και των προοπτικών για την πορεία της χρήσης υποστηρίζοντας την έξοδο στις ομολογιακές αγορές με ευνοϊκότερους όρους. Τα πρώτα δείγματα ουσιαστικής πιστωτικής επέκτασης που παρατηρήθηκαν στο Q2, οι χαμηλότερες των αρχικών κατευθύνσεων για το σύνολο της χρήσης πιστωτικές προβλέψεις και οι πιθανές αναθεωρήσεις κερδοφορίας για το 2024 αναμένεται να αυξήσουν το ενδιαφέρον για τον κλάδο ως το τέλος του μήνα.

*Από τις θετικές εκπλήξεις της εβδομάδας, η μετοχή της Lamda Development, στα 7,43 ευρώ με εβδομαδιαία μεταβολή 6,14% σε ανοδικό trend με αυξημένες συναλλαγές. Ένα μήνα μετά την είσοδο του Γεώργιου Προκοπίου στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης, η αλλαγή-επενδυτική/χρηματιστηριακή- αποτυπώνεται πλέον με θετικό πρόσημο στο ταμπλό. Η απόκτηση 3.534.734 ίδιων μετοχών- συνολικής αξίας 25 plus εκατ. ευρώ- από την Zerko Enterprices Ltd (συμφερόντων της οικογένειας του εφοπλιστή) αποτέλεσε την κίνηση-ματ που προσέλκυσε την προσοχή των αναλυτών. Ο 78ετής εφοπλιστής είναι από τους κορυφαίους παίκτες στην αγορά ακινήτων, με γνώση και “ματιά” των δυνατοτήτων που μπορεί να διανοίγονται, για αυτό και η απόκτηση του 2% θεωρήθηκε σαν…investment grade για την Lamda Development.

*Στον δείκτη FTSE4Good εντάσσεται η TCI- με αποτίμηση στα 2,424 δισ πιθανότατα θα επανέλθει στον MSCI Greece Standard μέσα στο 2024-.

*Από τις αρνητικές εκπλήξεις της εβδομάδας, η Jumbo. Με μείον 4,12% την Τετάρτη και μείον 4,19% την Πέμπτη η “ανώμαλη προσγείωση” στα 25,34 ευρώ. Στα 27,2 ευρώ είχε διαθέσει- στις 8 Μαΐου- πάνω από το 3% του μ.κ, βάζοντας στην τσέπη 110.000.000 ευρώ. Οικογενειακή περιουσία, τα 109.000.000 ευρώ, είχε διευκρινισθεί τότε. Ένα θεματάκι υφίσταται, καθώς ο βασικός μέτοχος δεν μπορεί να μην γνώριζε τους λόγους που θα τον οδηγούσαν στην ανακοίνωση υποβάθμισης των προβλέψεων για τα έσοδα του 2024. Υποθέτω πως, στην Ιπποκράτους είναι ενήμεροι.

*Όπως και για μία άλλη περίπτωση, για την DotSoft ο λόγος. Με 2 και 3.000 ευρώ/ανά συνεδρίαση η αποτίμηση έχει φθάσει τα 37 εκατ. Κάτι το free float, κάτι οι όροι διαπραγμάτευσης και η εισηγμένη μεγεθύνεται με κόστος peanuts.

*Κέκρωψ. Εν τέλει δεν ήταν και τόσο άνευ σημασίας η ανταλλαγή θέσεων μεταξύ Πέτρου Σουρέτη και Σωκράτη Κόκκαλη, με τον πρώτο να αποκτά το 4,6% του μ.κ της εταιρείας (μέσω Intradevelopment).

*Alpha Bank, μετά από καιρό- πολύ καιρό- και αυτό ελέω Citi. Στα 3 από τα 2,3 ευρώ η αναθεωρημένη τιμή-στόχος.

*ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κοινός τόπος στην κοινότητα πως η περισσότερο ευνοημένη από το deal με τη Masdar είναι η μετοχή της ΓΕΚ.

*Intralot, αν και χρειάστηκε λίγος χρόνος-υπομονή- η στόχευση ήταν απολύτως σωστή. Πλέον τα 1,50 ευρώ ορατά και σχετικά σύντομα.

*Συνεχίζονται, αν και με βραδύτερους ρυθμούς, οι εισροές κεφαλαίων στα αμοιβαία κεφάλαια στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, αντικατοπτρίζοντας την προσπάθεια των τραπεζών να μεταφέρουν ποσά από τις καταθέσεις στο Wealth Management, με στόχο την αύξηση των αποδόσεων και εσόδων. Ανοδικά συνεχίζουν να κινούνται τα υπό διαχείριση κεφάλαια για τους Έλληνες Θεσμικούς Επενδυτές, ενώ σε θετική παραμένουν και οι αποδόσεις, υποστηρίζοντας το εν γένει θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί γύρο από τις χρηματιστηριακές αγορές.

*Το είδα (Undercover/radar) και το μεταφέρω: Τι γιόρτασε στο Island με σαμπάνιες και αστακούς ο Τσαμάζ; Την καθηλωμένη επί 2 χρόνια μετοχή του ΟΤΕ; Την ανάθεση όλων των προμηθειών του Οργανισμού στους Γερμανούς που τον ξεζούμισαν; Ή μήπως την ομολογιακή έκδοση των 200 εκατ. που την σήκωσε όλη η DT με επιτόκιο 3,99% για ένα τρίμηνο; Όσο για τους…δράκους που διαρρέουν (sic) περί ηχηρής μεταγραφής του σε…πλησίστια-εισηγμένη- στο Μαρούσι, δεν σας έχω για αφελείς.  

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask