Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΟι τράπεζες ξανά στο «τιμόνι» του Χ.Α. με εβδομαδιαία άνοδο 4,38% -...

Οι τράπεζες ξανά στο «τιμόνι» του Χ.Α. με εβδομαδιαία άνοδο 4,38% – Ξεχώρισε η Πειραιώς

Ανοδικά κινήθηκε την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου το ελληνικό χρηματιστήριο παρά τη μεγάλη βουτιά σε ποσοστό 1,57% της περασμένης Τρίτης που έφερε το Γενικό Δείκτη έως το χαμηλό των 1.424,66 μονάδων, που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου ενάμιση μήνα. Από αυτά τα επίπεδα βγήκαν επιλεκτικές αγορές σε τράπεζες αλλά και blue chips που είχαν μείνει πίσω, ενώ σταμάτησαν και οι ρευστοποιήσεις, κάτι που επέτρεψε στην αγορά να αντιδράσει, ακόμη και με μικρούς όγκους και τζίρους.

Η αντίδραση της εβδομάδας έγινε με μειωμένο τζίρο, καθώς οι μέσες συναλλαγές υποχώρησαν στα 107,9 εκατ. ευρώ, ενώ σε σχέση με την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου καταγράφηκε μείωση κατά 34,4%.

Ο τραπεζικός κλάδος επανήλθε στο «τιμόνι» του momentum της αγοράς, καθώς την Παρασκευή έκλεισε με νέα άνοδο 1,71% στις 1.296,07 μονάδες, ενώ σε επίπεδο πενθημέρου κατέγραψε άνοδο 4,38% ξεχωρίζοντας με έμφαση. Στην κορυφή των συναλλαγών βρέθηκε η Πειραιώς την Παρασκευή διακίνησε 19,5 εκατ. ευρώ, έχοντας για 4η συνεχή συνεδρίαση το μεγαλύτερο τζίρο, διακινώντας συνολικά το πενθήμερο 107,8 εκατ. ευρώ.

Η προς τα πάνω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την κερδοφορία του 2024 από τη διοίκηση, έφερε μεγάλη κινητικότητα στη μετοχή και σημαντική αύξηση των συναλλαγών. Ο τίτλος ενισχύθηκε κατά 5,60% το πενθήμερο και ήταν ο πρωταγωνιστής σε συναλλαγές αλλά και ποσοστιαία άνοδο.

Η έγκριση για μέρισμα και η ΕΚΤ

Θυμίζουμε πως την εβδομάδα που πέρασε ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) έδωσε το πράσινο φως για να επιστρέψουν οι ελληνικές τράπεζες στις διανομές μερισμάτων ύστερα από 16 «άγονα» χρόνια. Ο κλάδος έχει έρθει εκ νέου στο προσκήνιο ανεβάζοντας στροφές και είναι αυτός που θα διαμορφώσει το momentum του Χ.Α. το επόμενο διάστημα.

Ο SSM ενημέρωσε τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Εθνικής, Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank) πως εγκρίθηκε η διανομή μερισμάτων που είχαν εισηγηθεί για τη χρήση του 2023, οπότε απομένει η τυπική έγκριση από τις προσεχείς γενικές συνελεύσεις των ιδρυμάτων.

Πρόκειται έτσι κι αλλιώς για πολύ σημαντική εξέλιξη με… ιστορικό χαρακτήρα καθώς σφραγίζει την επιστροφή στην κανονικότητα, ύστερα από μια πολυετή περίοδο δοκιμασίας του κλάδου, μέσα από τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις, αλλεπάλληλα reverse split για την αποφυγή του μηδενισμού των μετοχών και πολλών άλλων προβλημάτων.

Επίσης θετικά επέδρασε η πρώτη μείωση των επιτοκίων (κατά 0,25%) από την ΕΚΤ ύστερα από το 2019, αν και οι επιφυλάξεις που εξέφρασε το διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζες για τη συνέχεια, επισημαίνοντας δεν υπάρχει κάποια δέσμευση για νέα μείωση επιτοκίων εντός του 2024, έφερε μερικό μούδιασμα.

Η εικόνα της αγοράς

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την Παρασκευή στις 1.458,37 μονάδες με άνοδο 0,38%, σε μια συνεδρίαση μικρών διακυμάνσεων, στην οποία είχε χαμηλό ημέρας στις 1.450,83 μονάδες (-0,14%) και υψηλό στις 1.462,22 μονάδες (+0,64%). O FTSE 25 έκλεισε στις 3.540,67 μονάδες με άνοδο 0,58%, ενώ ο Mid Cap υστέρησε για ακόμη μια συνεδρίαση υποχωρώντας κατά 0,58% στις 2.326,53 μονάδες.

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο Γ.Δ. έκλεισε με άνοδο 1,85%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 2,51%, ενώ ο Mid Cap ήταν παραφωνία υποχωρώντας κατά 0,79%. Από την αρχή του χρόνου, ο Γ.Δ. ενισχύεται σε ποσοστό 12,78%, ο FTSE 25 κερδίζει 13,38%, ο Mid Cap υστερεί καταφανώς με άνοδο μόλις 3,36%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης πρωταγωνιστεί στην άνοδο με +22,08%.

Ο νέος κανονισμός του Χ.Α. και η ευρύτερη σύγχυση που επικρατεί για το ποιες μετοχές θα βρεθούν εκτός αγοράς ή ποιες θα υποβαθμιστούν στην Εναλλακτική Αγορά, έχει φέρει ανασφάλεια και φοβία στα μικρομεσαία χαρτιά, που έχουν μειώσει κι άλλο τους όγκους και τους τζίρους τους, ενώ «κρεμάνε» με μεγαλύτερη ευκολία χαμηλότερα.

To roadshow της Goldman Sachs στη Μαδρίτη

Θυμίζουμε πως Πέμπτη και Παρασκευή έλαβε χώρα στη Μαδρίτη το ετήσιο roadshow της Goldman Sachs για τον Ευρωπαϊκό Τραπεζικό κλάδο. Από Ελληνικής πλευράς το παρών έδωσαν μέλη της διοίκησης και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και μάλιστα σε μια καλή συγκυρία μετά τις εγκρίσεις για μερίσματα και τις ανοδικές αναθεωρήσεις για τα μεγέθη.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ