Στο βίαιο sell off που είδαν οι τεχνολογικές μετοχές το τελευταίο διάστημα, ακόμα και οι κορυφαίοι επενδυτές κατάλαβαν ότι αν το trend είναι τέτοιο, θα πρέπει να “ξεφορτώσουν” τους μεγαλύτερους νικητές από τις μετοχές τους, αποφεύγοντας οποιοδήποτε συναίσθημα. Money is money… Αυτό, άλλωστε, εξηγεί και το γεγονός ότι σε αυτό το περιβάλλον αυξημένης μεταβλητότητας, ο Ron Baron, ο οποίος πιστεύει ότι η Tesla κατευθύνεται προς τα 2.000 δολάρια, πούλησε 1,8 εκατομμύρια μετοχές. Ενδεικτικό του πώς επηρεάζει η βίαιη μεταβλητότητα τη στρατηγική τους, ακόμα και για τους long runners και μεγαλύτερους winners τους.
Ο Warren Buffett περιέκοψε τη θέση του στην Apple, o Ron Baron τη δική του στην Tesla. Μπορεί να είσαι… ερωτευμένος με μια μετοχή, όπως ο Baron με αυτή της Tesla, όμως κάποια στιγμή, οφείλεις να αναγνωρίσεις ότι το βάρος της… αγάπης σου στο χαρτοφυλάκιό σου έχει γίνει δυσβάσταχτο. Το γεγονός ότι οι παραπάνω δισεκατομμυριούχοι “ξεφόρτωσαν” μέρος από το τεράστιο μερίδιό τους στις τεχνολογικές αυτές εταιρείες, είναι ίσως η καλύτερη υπενθύμιση ότι ακόμα και οι καλύτεροι επενδυτές ξέρουν ότι το κεφάλαιό τους δεν είναι ατέλειωτο. Και ότι γι’ αυτό το λόγο, πρέπει πάντα να προσέχουν ώστε να μεγιστοποιούν τα κέρδη τους από κάθε δολάριο που επένδυσαν.
Τα χαμόγελα πάγωσαν στη Wall Street. Οι πρωταγωνιστές της ανόδου του 2020, αυτοί που κράτησαν την αγορά όταν η πανδημία και τα lockdown έσβηναν κάθε δραστηριότητα στον πλανήτη, είναι αυτοί που πληγώθηκαν το 2021. Η αναστάτωση που προκάλεσε στις διεθνείς αγορές η άνοδος των αποδόσεων στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα έριξε τον Nasdaq 100 στα… τάρταρα. Το αποτέλεσμα ήταν τρεις εβδομάδες συνεχών πιέσεων και απωλειών, που έκαναν το μεγαλύτερο πτωτικό σερί από το Σεπτέμβριο.
Στις μετοχές τεχνολογίας του δείκτη, η κεφαλαιοποίηση που χάθηκε αυτό το διάστημα, ανέρχεται συνολικά σε 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αν δούμε δε, το διάστημα από τα υψηλά του Φεβρουαρίου, οι μετοχές των κορυφαίων τεχνολογικών Facebook, Apple, Netflix, Google, Microsoft, Amazon και Nvidia, γνωστές με τα αρχικά FANGMAN (οι οποίες αποτελούν ένα σημαντικό ποσοστό της αξίας των χρηματιστηριακών μετοχών διεθνώς), με τη “βουτιά” τους έχασαν ποσό που ξεπερνά τα 700 δισεκατομμύρια δολάρια, μεγαλύτερο από το ΑΕΠ της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης, της Ιταλίας, που είναι 665 δισεκατομμύρια δολάρια! Με τα κέρδη του 2020 (τα κέρδη έφτασαν σχεδόν 50% στο σύνολο του έτους) να εξανεμίζονται, μπορεί το sell off στον Nasdaq να σταμάτησε, όμως όπως σχολιάζει ο ο αναλυτής Randy Frederick, της Charles Schwab, ενώ οι προοπτικές των μετοχών τεχνολογίας παραμένουν εν πολλοίς αμετάβλητες, χρειάζονταν μια επανεκτίμηση. «Τα tech ήταν ο κλάδος ηγέτης την τελευταία δεκαετία. Χωρίς αμφιβολία ο κλάδος δείχνει «φουσκωμένος» και έχει ακόμα χώρο να παραχωρήσει, ειδικά τώρα που οι επενδυτές ανησυχούν για τον πληθωρισμό».
Ο επικεφαλής στρατηγικής της Miller, Tabak + Co, Matt Maley, σχολιάζει ότι «τα υψηλότερα επιτόκια κάνουν πιο ‘απαιτητικές’ τις αποτιμήσεις των μετοχών τεχνολογίας, αλλά αυτό είναι ΟΚ, γιατί οι αποτιμήσεις έγιναν ούτως ή άλλως υπερβολικές. Ηταν καιρός για μια διόρθωση, δεν μπορούν να ανεβαίνουν συνέχεια».