don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Οι “ταύροι” και ο Martin Wolf, οι ψηφίδες της ΔΕΗ, τα παραλειπόμενα των warrants (Aegean), ο Γιάννος επιχειρεί επανεκκίνηση, το ιστορικό υψηλό της Ideal Holdings και τα χθεσινά…κωμικοτραγικά

*Ακάθεκτοι οι “ταύροι” στην Wall Street, στη Μέση Ανατολή ισραηλινά μαχητικά πάνω από την Βηρυτό, στην Πορτογαλία τεράστια πολιτική κρίση με παραίτηση του πρωθυπουργού, συλλήψεις στελεχών του περιβάλλοντος του κ.λ.π. Και στην πολύπαθη Μέση Ανατολή ένοπλη επίθεση κατά του Παλαιστίνιου προέδρου-από ομόφυλους του και ο Martin Wolf αναφέρεται στις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς. Και σε αυτήν την νέα κρίση ο κατ’ αρχήν και κατά πως προοιωνίζεται μεγάλος χαμένος η Ευρώπη. Σε όλους τους τομείς, εάν ήταν κωμωδία θα μπορούσε η γενιά των ευρωπαίων πολιτικών να “υποδυθεί” τους ήρωες του Honey, Shrunk the Kids. Για τον ρόλο του Ρικ Μοράνις η πλειονότητα των ηγετών της γηραιάς ηπείρου. Μόνο που πρόκειται για δραματική σειρά, σε επεισόδια δίχως τέλος. Σε μία ταραγμένη περίοδο που Morgan Stanley και Deutsche Bank προειδοποιούν πως ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς μπορεί να εξελιχθεί σε μείζονα παράγοντα αποσταθεροποίησης και για τις αγορές.

*Σε αυτή την συγκυρία λοιπόν η JPMC προεξοφλεί και νέα αναβάθμιση της Ελλάδας από την Fitch, στην αξιολόγηση της 1ης Δεκεμβρίου. Προς επίρρωση ξανά ανοίγει θέσεις αγοράς/long στα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Θέσεις που είχε κλείσει, τέλη Σεπτεμβρίου, λόγω της υπεραπόδοσης έναντι των αντίστοιχων ιταλικών. Είχε προηγηθεί το investment grade από την καναδική DBRS και η διπλή αναβάθμιση-έκπληξη από τον οίκο Moody’s. Επί μέρους οφέλη αναλύει ο Βασίλης Γούλας, όπως πάντα με το πιο έγκαιρο/έγκυρο ρεπορτάζ σε ότι αφορά (και) στο δημόσιο/κρατικό χρέος.

*Ανακοίνωσαν αποτελέσματα τρίτου 3μηνου Εθνική και Eurobank, χθες μετά το “κλείσιμο” της συνεδρίασης. Όπως αναμένονταν ήταν καλά, συμπληρώνοντας την ενθαρρυντική εικόνα των Alpha Bank και Πειραιώς. Οι αιτιάσεις της DeA για το τι θα πρέπει να προσεχθεί γνωστές, ωστόσο κοινή η εκτίμηση πως το εγχώριο συστημικό banking είναι στον σωστό δρόμο και σε καλύτερη κατάσταση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Όπως και αρκετά ακόμη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας. Εάν μπορούσε το οικονομικό επιτελείο να διαχειριστεί αποτελεσματικότερα τα φλέγοντα προβλήματα της καθημερινότητας, προ πάντων την δυσθεώρητη ακρίβεια… Ωστόσο, είναι και τομείς όπου η πρόοδος είναι “μετρήσιμη”, σε έναν από αυτούς αναφέρεται ο Απόστολος Σκουμπούρης. Συμφωνώ…101% με τον βάρδο μας Απόστολο, για την επιστροφή των Ναυπηγείων Ελευσίνας σε αυτή την κρίσιμη διεθνή συγκυρία.

*Σε ευνοϊκό χρονισμό η χθεσινή εκδήλωση της ΕΧΑΕ για την ΕΝαλλακτική Αγορά. Με αφορμή τα 15 χρόνια λειτουργίας της ΕΝ.Α στα πολύ “αβαθή” ο Γιάννος Κοντόπουλος επιχειρεί την επανεκκίνηση, ουσιαστικά την ενεργοποίηση της ως αγοράς με σχετικό “βάθος”. Θετική η πρωτοβουλία, στέκομαι στο tweet του επικεφαλής της ΕΧΑΕ-κάλεσμα προς (δυνητικούς) ενδιαφερόμενους, «αν σκέφτεστε το μέλλον της μεσαίου μεγέθους εταιρείας σας, μη χάσετε την εκδήλωση της Τρίτης. Το μονοπάτι της χρηματιστηριακής αγοράς σας βοηθά να προωθήσετε την εταιρεία σας αποτελεσματικά, να μοιραστείτε το επιχειρηματικό ρίσκο, διατηρώντας παράλληλα τον έλεγχο του επιχειρηματικού σας ονείρου. Το μονοπάτι αυτό ξεκινάει από την Εναλλακτική Αγορά». Σωστή η κίνηση, σωστή η διαδικασία προσέγγισης. Μακάρι να έρθουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

*Η DeA με ανθρώπους από τα…σπλάχνα της αγοράς είναι δίπλα σε κάθε πρωτοβουλία που θεωρούμε πως είναι προς την σωστή κατεύθυνση και απέναντι με ότι διαφωνούμε. Όμως είχε και τα…κωμικοτραγικά της η χθεσινή συνεδρίαση. Τα όσα συνέβησαν με την Intralot με τον μικρομέτοχο, τον ειρηνοδίκη και το παρ’ ολίγον μπλοκ στην διαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρείας. Τα αποδίδει εύγλωττα ο Χρήστος Κίτσιος (euro2day.gr), μεταφέρω ενδεικτικά πως: πέραν της ταχύτητας απονομής δικαιοσύνης, ο υπουργός Δικαιοσύνης πρέπει να επανεξετάσει αν ολοκληρώθηκαν ποτέ οι δράσεις μετεκπαίδευσης των δικαστικών που προέβλεπαν οι μνημονιακές υποχρεώσεις. Πράγματι για ιδιώτη μέτοχο-κάτοχο 2.500-3.000 μτχ η όλη εμπλοκή. Στα 0,72 ευρώ η τιμή της μίας μετοχής, υπολογίστε για ποιο ποσό μπλοκαρίστηκε η εισαγωγή των νέων μετοχών από αμκ ύψους 135 εκατ. εταιρείας που αποτιμάται στα 434,9 εκατ. Πως το έλεγαν οι παλαιότεροι; διυλίζω τον κώνωπα και καταπίνω την κάμηλον. Έτσι, με μία καθυστέρηση η εισαγωγή των 232,7 εκατ. νέων και η “πρώτη” στην Κύρια Αγορά.

*Ερώτημα κατόχου/μετόχου μετοχών της Intracom Holdings: Δηλαδή εμείς της ΙΝΤΚΑ με πάνω από 150 εκ ταμείο έχουμε το 7,135% της ΙΝΛΟΤ στα 0,58. Στο 1,20 που γράφετε για το πρώτο δρομολόγιο, θα έχουμε 25εκ υπεραξίες;

*Μάλλον περισσότερο σύνθετη η περίπτωση της Trade Estates, επειδή τα ρεπορτάζ των συναδέλφων ήταν με ουσιαστικές διαφορές αντικρουόμενα, άνθρωπος της DeA αναζήτησε την άκρη του μίτου. Μη επαρκή τα στοιχεία που μας έφερε, συνεπώς θα επανέλθουμε με το που θα μπορούμε να επιβεβαιώσουμε μέχρι και το τελευταίο “κόμμα”. Περιοριζόμεθα στο ότι η εισαγωγή και διαπραγμάτευση θα γίνει την Παρασκευή.

*Σήμερα ανακοινώνει τρίτο 3μηνο η Lavipharm και μόνο που η διοίκηση έσπευσε να ανακοινώσει τα σχετικά μεγέθη αποτιμήθηκε θετικά από την αγορά. Όπως συνέβη και με την Ideal Holdings, η επίσπευση της ανακοίνωσης του Q3 εκλήφθη-και εύλογα- ως ισχυρή ένδειξη πως το team Παπακωνσταντίνου θα έχει ιδιαιτέρως θετικά νέα να πει. Έτσι ήρθε η νέα άνοδος έως τα 6,19- νέο ιστορικό υψηλό- και τελική τιμή στα 6,10 ευρώ. Παρά 4,8 εκατ. στα 300 εκατ. η αποτίμηση του μοναδικού private equity εισηγμένου στο ΧΑ.

*“Να πάρει πίσω το αίτημα για την άσκηση των warrants της Aegean, ο υπ.Οικ…”, δηλώνει ο ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Πάρις Κουκουλόπουλος. Προφανώς και η αντιπολίτευση οφείλει να έχει αντίλογο, ειδικότερα όταν επικαλείται την διαφύλαξη του συμφέροντος των φορολογουμένων. Θα παραπέμψω στην ανάλυση φίλου-γνώστη (ΟΑΚ/από το economico.gr του Θοδωρή Καλούδη). “… Το δημόσιο είχε δικαίωμα την εξάσκηση των warrants από τις 3 Ιουλίου για 3 έτη. Γιατί δεν το έκανε αμέσως και γιατί το έκανε στις 3 Νοεμβρίου; Στις 3 Ιουλίου και εφόσον το δημόσιο αμέσως με την έναρξη του δήλωνε την πρόθεση του να εξασκήσει το δικαίωμα του, θα λάμβανε από την Aegean μια αποζημίωση ίση με 59 εκατομμύρια ευρώ. Την εκείνη ημέρα η διαφορά στο ταμπλό και της μέσης τιμής 60 ημερών δημιουργούσε ένα discount τη τάξεως του 20% που σε συνδυασμό με το χαμηλό τίμημα κατά την δικιά μου άποψη δημιουργούσε ένα εύλογο πολιτικό κόστος. Γιατί εξασκεί το δημόσιο ένα δικαίωμα ενώ έχει 3 έτη ακόμα και όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι στα έτη αυτά η εταιρία θα απογειωθεί; Και μάλιστα με discount; Το παραπάνω δίλημμα συνέχισε να υφίσταται μέχρι της 12 Σεπτεμβρίου οπότε το discount/premium σχεδόν μηδένισε, ωστόσο το δημόσιο και πάλι δεν εξάσκησε το δικαίωμα του. Βασικός πιθανός λόγος ότι το κόστος για την εταιρία είχε πλέον φτάσει σχεδόν τα 100 εκατομμύρια και πολύ πιθανό να έγιναν συζητήσεις μεταξύ δημοσίου και εταιρίας με την δεύτερη να μην επιθυμεί την τρέχουσα στιγμή να αναλάβει την υποχρέωση αυτή. Για τους ονειροπόλους που βλέπουν μόνο το δημόσιο συμφέρον και θα τρέξουν να φωνάξουν και τι ενδιαφέρει το δημόσιο τι θέλει μια ιδιωτική εταιρία, να τους θυμίσω ότι αν στις 12.9 η εταιρία δήλωνε άρνηση καταβολής της «αποζημίωσης» θα βρισκόταν με 10.369.217 μετοχές αξίας εκείνη την ημέρα 12,29 Ευρώ καταβάλλοντας μόλις 3,2 Ευρώ για κάθε μια (κέρδος δηλαδή 94 εκατομμυρίων ευρώ), ωστόσο λίγο αργότερα η αξία των μετοχών θα είχε πέσει στα 10 ευρώ και το δημόσιο θα έγραφε μέσα σε ένα μηνά ζημίες 24 εκατομμυρίων ευρώ από την συμμετοχή του. Και τι δεν θα διαβάζαμε τότε για την εμπλοκή του δημοσίου στην πτώση της Aegean…” Ενίοτε, την πραγματικότητα οφείλουμε να την βλέπουμε στην ευρύτητά της. Από το ένα άκρο έως το άλλο. Τώρα, τι θα κάνει την θέση που επανακτούν οι βασικοί μέτοχοι; Εμπεριστατωμένη ανάλυση του Δημήτρη Κόκκορη είδα χθες πρωί στο mononews.

*Ακόμη ένας- ο έβδομος σερί- μήνας με εκροές από την πλευρά των διαχειριστών ξένων χαρτοφυλακίων. Στα 619,9 εκατ. οι εκροές συνολικά στο διάστημα Απριλίου- Οκτωβρίου. Αυξημένος ο τζίρος στα 74,9 εκατ. τα 23,5 εκατ. σε μόλις 3 μετοχές: Εθνική, Mytilineos και Eurobank. Τα δε 68,2 εκατ. πραγματοποιήθηκαν στις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

*Μία-μία οι ψηφίδες της ΔΕΗ στον σχηματισμό της μεγάλης εικόνας, συμφωνία για την εξαγορά της Κωτσόβολος, διεύρυνση της συνεργασίας με την Trade Estates ΑΕΕΑΠ (στην ηλεκτροκίνηση).

*“Δεν αφήνει κανείς την Ελλάδα, ούτε πρόκειται να πάρουμε δέκα εργοστάσια στην πλάτη και να φύγουμε. Είναι άλλο αυτό και άλλο το dual listing, (δηλαδή η είσοδος παράλληλα και σε άλλο Χρηματιστήριο στο εξωτερικό). Η Πολιτεία και η Αγορά πρέπει να είναι ευχαριστημένες όταν Επιχειρήσεις με έδρα την Ελλάδα μπορούν να μεγαλώνουν και να μεγαλουργούν. Δεν είναι κάτι που πρέπει να παρεξηγείται”. Σαφείς διευκρινίσεις, για ακόμη μία φορά, από τον Ευάγγελο Μυτιληναίο (από την ομιλία του στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών).

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask