Πέμπτη, 22 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΟι προσωπικές και εθνικές ατζέντες δεν έχουν θέση στην ΕΕ- Άρθρο Λουκά...

Οι προσωπικές και εθνικές ατζέντες δεν έχουν θέση στην ΕΕ- Άρθρο Λουκά Φουρλά

Η Κύπρος εδώ και χρόνια παρακολουθεί με ανησυχία τις απαράδεκτες μόνιμες προσπάθειες της Τουρκίας να συμπεριλάβει τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών ως πλήρες μέλος.

Δυστυχώς αυτή η προσπάθεια, βρήκε ανταπόκριση και από κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που μάλιστα αυτό το εξάμηνο ασκεί την Προεδρία της. Αναφέρομαι φυσικά στην Ουγγαρία και στον Πρωθυπουργό της Βίκτορ Όρμπαν.

Ως ένας άλλος δούρειος ίππος, ο Όρμπαν, προκειμένου να εξυπηρετήσει τη δική του προσωπική ατζέντα, εσκεμμένα ξέχασε, ότι στο πλαίσιο της Οργάνωσης Τουρκογενών Κρατών βρίσκεται το πολιτικό Ισλάμ και η τουρκική ταυτότητα.

Χρησιμοποιώντας αυτό το είδος Ισλάμ, η Άγκυρα προσελκύει νέους από τα κράτη της Κεντρικής Ασίας για να τους κάνει να συμμετέχουν σε πολεμικές συγκρούσεις στη Λιβύη, τη Συρία και άλλες περιοχές. Ο τουρκικός εθνικισμός έχει ήδη γίνει λόγος γενοκτονίας Αρμενίων, Ελλήνων και Κούρδων.

«Ξέχασε» ο Ούγγρος Πρωθυπουργός ότι αυτή η αντίληψη της τουρκικής πολιτικής απειλεί τις ευρωπαϊκές αρχές, αξίες και συμφέροντα. «Ξέχασε» ότι η Κύπρος είναι μία, ότι η συνολική έκτασή της είναι ευρωπαϊκό έδαφος και ότι όλοι οι νόμιμοι κάτοικοί της είναι Ευρωπαίοι πολίτες. 

Με την παρουσία του στη Σύνοδο Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών στήριξε τις ρητορικές μίσους από τις οποίες η Ευρώπη έχει τραγικές μνήμες. Δεν προστάτευσε το κατεχόμενο ευρωπαϊκό έδαφος της Κύπρου από τις προσπάθειες της Άγκυρας να το καταστήσει πλήρες μέλος του Οργανισμού και αυτό δεν μπορούσε να μείνει αναπάντητο. 

Από την πρώτη στιγμή καταδίκασα την παρουσία του και επικοινώνησα με την πολιτική μου ομάδα και τον Επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος με έντονο τρόπο αποδοκίμασε την προκλητική και εξοργιστική συμπεριφορά του Όρμπαν. Επαναβεβαίωσε την πλήρη στήριξη της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο προς την Κυπριακή Δημοκρατία ως το μόνο νόμιμο κράτος στην Κύπρο και καταδίκασε οποιαδήποτε προσπάθεια αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

Θέλω να τονίσω ότι τέτοιου είδους προκλητικές ενέργειες, οι οποίες παραγνωρίζουν το Διεθνές Δίκαιο και τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, ποτέ δεν θα μένουν αναπάντητες. Επαγρυπνούμε και βρισκόμαστε σε εγρήγορση, προκειμένου να αποτρέπουμε εκείνους που έχουν προσωπικές ατζέντες και φιλοδοξίες και δεν έχουν πρόβλημα να υπονομεύουν τη συνοχή και την αλληλεγγύη της ΕΕ, προκειμένου να τις εξυπηρετήσουν.

Χάρη σε αυτή την επαγρύπνηση την οποία και οφείλουμε συνεχώς να έχουμε, η ΕΕ αντέδρασε σύσσωμη και στο υψηλότερο επίπεδο. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ, υπενθύμισε στον Ούγγρο Πρωθυπουργό ότι στη Σύνοδο συμμετείχε εκπροσωπώντας μόνο τη χώρα του και όχι την ΕΕ, καθώς αυτή αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Ευρώπη είναι και θα παραμείνει ενωμένη και προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και στις ευρωπαϊκές Αρχές και Αξίες. Όσοι δεν τις ασπάζονται, απλά δεν έχουν θέση στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.  

Λουκάς Φούρλας
Ευρωβουλευτής ΔΗΣΥ & ΕΛΚ

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ