Η νέα κοινοβουλευτική περίοδος άρχισε και οι προκλήσεις ενώπιον μας πρέπει να μας βρίσκουν έτοιμους. Η κρίση στην Ουκρανία έκανε ξεκάθαρο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έχει ενεργό ρόλο και ουσιαστική εμπλοκή.
Η εξέλιξη του διεθνούς αυτού ζητήματος και των επιπτώσεων του, δεν μας αφήνει αμέτοχους. Τα συμφέροντα που διακυβεύονται είναι πολλά και επίσης, οι δρώντες είναι αρκετοί. Ακόμα και η πολύ πιο αδύναμη Τουρκία, πάντα σε σχέση με ΗΠΑ και Ρωσία, ενεπλάκη προκειμένου να εξυπηρετήσει τις δικές της ηγεμονικές τάσεις. Εδώ έρχεται να επανακαθοριστεί και ο δικός μας ευρωπαϊκός ρόλος στην παγκόσμια πολιτική σκηνή και τάξη πραγμάτων.
Χρειαζόμαστε συντονισμένη επανεξέταση των κονδυλίων στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας, διαρθρωμένη συνεργασία, βελτίωση των δομών διαχείρισης των κρίσεων, ενίσχυση των μέσων ταχείας αντίδρασης της ΕΕ. Δεν είναι κάτι απλό, όμως ξέρω ότι μπορεί να γίνει κατορθωτό.
Πέρα από τον τομέα του μεταναστευτικού, της άμυνας και της ασφάλειας, είναι γεγονός, ότι η ΕΕ αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα ενεργειακών πρώτων υλών στον κόσμο. Με την ενεργειακή κρίση να βαθαίνει και τον χειμώνα να πλησιάζει, η ΕΕ καλείται να αντιμετωπίσει την αύξηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας που αναμένεται να πλήξει επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Η εξάρτηση από ξένους εταίρους προκαλεί μεγάλες επιπτώσεις στην Ένωση, αφού το κόστος της ενέργειας παίρνει ανοδική πορεία λόγω της εξέλιξης του πολέμου. Ακούμε τους ειδικούς να διατυπώνουν ανησυχίες αλλά και ερωτηματικά, σχετικά με μελλοντικές επιπτώσεις αλλά και τις συνέπειες στις διεθνείς αγορές φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Εδώ λοιπόν, πιστεύω ότι είναι η ευκαιρία μας. Η συμβολή της Κύπρου στη νέα Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Στρατηγική, αποτελεί μία σημαντική πρόκληση στην οποία πρέπει να ανταποκριθούμε ταχύτατα και αποτελεσματικά. Οι ποσότητες υδρογονανθράκων της Κύπρου που ανακοινώνονται από τις εταιρείες που διεξάγουν έρευνες, είναι εξαιρετικής σημασίας για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ. Αυτό που απαιτείται, είναι ένα ρεαλιστικό και σωστά σχεδιασμένο πλάνο, ώστε η Κύπρος να καταστεί ένα ασφαλές ενεργειακό κέντρο, το οποίο θα έχει κεντρικό ρόλο στην εξόρυξη και διανομή του φυσικού πλούτου.
Ενώ αρχίσαμε να ορθοποδούμε μετά από δύο και πλέον χρόνια πανδημίας, η αντιμετώπιση πανευρωπαϊκά κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και η βελτίωση της πρόσβασης σε εμβόλια κατά της νόσου σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι ένα μεγάλο στοίχημα.
Μετά από χρόνια διαβουλεύσεων και έντονων διαπραγματεύσεων, θα ψηφίσουμε στην προσεχή Ολομέλεια του Σεπτέμβρη τους κανόνες της ΕΕ για τον καθορισμό επαρκών κατώτατων μισθών, όπως αυτοί προβλέπονται από την εθνική νομοθεσία ή τις συλλογικές συμβάσεις. Η Κύπρος κατάφερε και θέσπισε τον κατώτατο μισθό, όντας μία εκ των έξι κρατών μελών που δεν είχαν θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό.
Επίσης, η προστασία του περιβάλλοντος, παραμένει ψηλά στην ατζέντα και φέτος. Το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και της ασφάλειας τροφίμων, είναι ενώπιον μας και αφορά όλους, παραγωγούς και καταναλωτές. Αντιλαμβανόμενοι το πρόβλημα, θέσαμε τον πήχη ψηλά. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μέσω νομοθεσιών θέσαμε χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των μέτρων ώστε να προετοιμαστούν τόσο τα κράτη, όσο οι γεωργοί και οι πολίτες. Ο αγώνας προβλέπεται μακρύς, μα δεν υπάρχει άλλος τρόπος.
Έχουμε λοιπόν, μία γεμάτη από προκλήσεις αλλά και προοπτικές κοινοβουλευτική περίοδο και διαβεβαιώνω ότι θα κάνω το παν για να φανώ αντάξιος των περιστάσεων. Καλή αρχή σε όλους.