*Ώρα…παρά 1′ για την Ευρώπη και στο…Βυζάντιο των Βρυξελλών σκιαμαχούν τα κάθε λογής συμφέροντα, lobbies και “τοσοδούληδες” πολιτικοί. Την ώρα που πάνω από την “γηρασμένη ήπειρο” μαζεύονται όλο και περισσότερα vulture funds, καραδοκώντας για το ποιο θα είναι το πρώτο θύμα τους.
*Ενδεικτικό το sell off στα γαλλικά ομόλογα χθες, με το που κυκλοφόρησε η φήμη πως ο Εμανουέλ Μακρόν εξετάζει το ενδεχόμενο παραίτησης του. Ο Γάλλος πρόεδρος έσπευσε να διαψεύσει, άμεσα τις φήμες, πλην όμως η ζημιά είχε γίνει. Πρακτικά η απόδοση του Fr10y μπορεί να σταθεροποιήθηκε σχετικά, πλην όμως το short ανέδειξε το πόσο ευάλωτη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ. Όπως μας έλεγε χαρακτηριστικά γνώστης της αγοράς χρέους οι short sellers ανέδειξαν την ρωγμή, έχουν χρόνο να ξανά χτυπήσουν όποτε… το σκεπτικό ενός “γύπα”: από την στιγμή που η Γαλλία πηγαίνει σε εκλογές (30 Ιουνίου ο πρώτος γύρος) μέχρι το πρώτο 10ήμερο- at least- τα γαλλικά ομόλογα θα είναι εξαιρετικά ευάλωτα. Ένας μήνας (σ.σ 12 Ιουνίου, σήμερα, ο χρόνος πολύς) με το πολιτικό πεδίο των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρώπης σε κάτι σαν “κινούμενη άμμος”. Σήμερα, ο Εμανουέλ Μακρόν θα ανακοινώσει την εκστρατεία του. Πάντως, μεσημέρι Τρίτης η απόδοση του Fr10Y (του γνωστού και ως OATs), εκτινάχθηκε 8 μ.β στο 3,31%. Ήταν η μεγαλύτερη 2ήμερη άνοδος από το Μάρτιο 2020. Το δε spread, μετά το “ξεπούλημα” διευρύνθηκε στις 64 μ.β η μεγαλύτερη απόκλιση με το γερμανικό bund από τον Οκτώβριο 2023.
*Την ίδια ώρα, στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, συνεχίζεται το “φούσκωμα”, στα 3 τρισ$ το “τύπωμα” χρέους των ΗΠΑ- ανά 100 ημέρες- που διαχέεται (σε όρους δολαρίου) στις αγορές. Όμως, η μείωση επιτοκίων στην Ευρωζώνη και η διατήρηση επιτοκίων στις ΗΠΑ σημαίνει ισχυροποίηση του δολαρίου έναντι του ευρώ (κάτι που ήδη συμβαίνει), αύξηση της εξόδου κεφαλαίων από την ΕΕ προς τις ΗΠΑ και ενίσχυση του εισαγόμενου πληθωρισμού στην Ευρώπη. Όλα αυτά είναι απλά, τα καταλαβαίνει η 7χρονη βαφτισιμιά μου, τι στο καλό στις Βρυξέλλες καθεύδουν.
*Είναι καιρός- πριν από τις ευρωεκλογές- που η DeA επιμένει να γίνεται δυσάρεστη, θεωρώντας υποχρέωση μας να μεταφέρουμε αυτά που βλέπουμε και καταλαβαίνουμε. Και για τον λόγο πως μας αφορούν. Το υπονόησε τελευταία ο Βασίλης Γούλας, εξηγώντας το ράλι στις αποδόσεις των ομολόγων. Θα σταθώ σε αυτό που μας αφορά, ως ελληνική οικονομία/κοινωνία: Προς το παρόν η Ελλάδα δεν απειλείται από αυτές τις εξελίξεις, αλλά και αυτό βέβαια που έχει σημασία είναι να βγει η κυβέρνηση και μετεκλογικά και να στείλει το μήνυμα στις αγορές πως τίποτα δεν αλλάζει όσον αφορά στις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας μετά το αποτέλεσμα της Κυριακής. Ειδάλλως, μέχρι και η 7χρονη βαφτισιμιά μου υποθέτει τι θα μπορούσε να ακολουθήσει.
*Σε αυτό το ευρωπαϊκό περιβάλλον, στενά τόσο τα οικονομικά-όσο τα χρονικά περιθώρια για την κυβέρνηση, καθώς από αρχές Σεπτεμβρίου η χώρα (κυρίως το outlook της οικονομίας) θα βρεθεί στο μικροσκόπιο-αρχικά των καναδών της DBRS στις 6, κυρίως όμως του αυστηρού Moody’s μία εβδομάδα αργότερα (13/9). Τι σημαίνουν αυτά; πως το κόστος χρήματος θα παραμείνει ακριβό για-κατ’ αρχήν- όλο το 2024, καθώς για την Fed το consensus των οικονομολόγων (Bloomberg) “βλέπει” μία μείωση επιτοκίων. Τον Δεκέμβριο 2023 προέβλεπαν 4 at least. Ότι επιχειρήσεις, νοικοκυριά με υπέρβαρο υποχρεώσεων θα στριμωχτούν ακόμη περισσότερο. Θα μπορούσε σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο να αυξηθούν, και πάλι, τα NPLs;
*Απαντήσεις ενδεχομένως από τον Γιάννη Στουρνάρα, στο πλαίσιο του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου ΤΜΕΔΕ. Redefining the future horizons- Σχεδιάζοντας τις βιώσιμες στρατηγικές του αύριο…13 και 14 Ιουνίου, κτήριο ΤΜΕΔΕ (Π-Π Γερανίου 3-5). Την έναρξη θα κηρύξει ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, ενδιαφέρουσα- μεταξύ των άλλων- η παρουσία του Χρήστου Σταϊκούρα. Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών- ο συμπαθής μας Λαμιεύς- θα ερωτηθεί για τα κόστη, τις εγγυητικές, την βραδύτητα εκταμίευσης χορηγήσεων από το ΤΑΑ κ.α. Ενδεχομένως, να γίνουμε σοφότεροι και σε όσα αφορούν τον 5ο πόλο-στις τράπεζες- δηλαδή τι θα γίνει με τα κεφάλαια- πολλά κεφάλαια- που λείπουν για την Attica Bank- πόσα θα (ξανά) βάλει το ΤΧΣ, οι Μηχανικοί κ.λ.π στο σύγχρονο Πιθάρι των Δαναΐδων. Το ζήτημα των εγγυητικών “καίει” την κατασκευαστική αγορά, όπως και του κόστους-επικαιροποίησης του κοστολογίου δημοσίου έργων-.
*Με παράλληλες ανακοινώσεις τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών Motor Oil και ΕΛΛΑΚΤΩΡ επισημοποίησαν- και τύποις- την εξαγορά από τον ενεργειακό όμιλο της θυγατρικής. Η Manetial Ltd- θυγατρική του ομίλου ΜΟΗ- αποκτά την ΗΛΕΚΤΩΡ, με το τίμημα στα 114,7 εκατ.- όσο είχε αναφερθεί στην προηγούμενη ανακοίνωση της εισηγμένης. Μέρος του τιμήματος να καλύπτεται μερικώς- μέσω της επιστροφής κεφαλαίου που είχε προχωρήσει η διοίκηση του κατασκευαστικού ομίλου. Στα 174 εκατ. η επιστροφή, με 29,9% η συμμετοχή του ομίλου ΜΟΗ στο μ.κ του ΕΛΛΑΚΤΩΡα, στα περίπου 52,3 εκατ. το ποσό που αναλογικά είχε μπει στο ταμείο της εταιρείας συμφερόντων Βαρδινογιάννη. Πλέον, μετά και την τυπική ολοκλήρωση της συμφωνίας ο όμιλος Motor Oil μπαίνει ακόμη πιο δυνατά στην κυκλική οικονομία. Επόμενο βήμα, η- σε εύθετο χρόνο- πώληση της θυγατρικής παραχωρήσεων (ΑΚΤΩΡ), για την οποία (θεωρητικό) ενδιαφέρον υπάρχει από τουλάχιστον 2 ομίλους. Σε αυτή την συγκυρία 3 εξαγορές: οριστικοποιήθηκε η εξαγορά της ΗΛΕΚΤΩΡ από τον όμιλο Motor Oil (επέμενε η στήλη προς όσους αμφισβητούσαν πως θα εκτεθούν, δεν μας διαβάζουν τακτικά απ’ ότι φαίνεται).
*Η ΙΟΝ εξαγόρασε το 75% της καραμελοποιϊας “Λάβδας”. Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος το κατέχει το άθλημα, αγοράζει-μεγεθύνει-μεταπωλεί.
*Στον Βενέτη πέρασαν τα παγωτά Δωδώνη. Η συμφωνία άργησε 2 χρόνια, αλλά έκλεισε. O όμιλος Βενέτη, επαναλειτουργεί το ιστορικό Jackson Hall, με τον περίφημο Ινδιάνο του. Οι λίγο παλιότεροι θα ενθυμούνται το πρωτοποριακό bar resto εγχείρημα των Αχιλλέα Μπακαρού, Νίκου Καλπούζου- την εποχή που μεσουρανούσαν τα Artisti Italiani- οι λίγο πιο παλιότεροι δεν μπορεί να έχουν ξεχάσει την επίδειξη fall winter με την Linda Evangelista. Πάνε χρόνια.
*Πάνε κι άλλο πίσω όμως τα εγκαίνια της “Αίγλης” Ζαππείου- για Οκτώβριο- το νέο project των Γεωργάτου/Γρηγόρης-Κοπελούζος. Ο κινηματογράφος λειτουργεί μεν, όλο το υπόλοιπο όμως θέλει δουλειά. Περί τις 35.000 ευρώ το μηνιαίο ενοίκιο για την “Αίγλη” που καταβάλλεται κανονικά.
*Είδα (δεν θυμάμαι που, συγγνώμη από τον συνάδελφο) πως υπάρχει ενδιαφερόμενος/αγοραστής για τα “νέα Folli Follie”. Το θέμα είναι να πάρει τα 35 εκατ. (της παλαιάς FF Group) η νυν διοίκηση, ειδάλλως διακρίνω…Trojan Horse έξω από τα τείχη.
*Είπαμε, μισό δισ χαμηλότερα πως για το placement της Cenergy Holdings θα αρχίσουμε να αναφερόμαστε μόνον όταν ξεπεράσει τα 2 δισ σε αποτίμηση- και λίγα λέω- στα 1,8 δισ χθες, μετά την νέα άνοδο της μετοχής με 2,72% στα 9,45 ευρώ. Το καθαρό free float δεν το υπολογίζω πάνω από 8% του μ.κ.
*Λέτε να έχουμε αλλαγή ιδιοκτήτη και στον έτερο Δικέφαλο; του Βορρά; Η Πρεσβεία το επιθυμεί διακαώς, η κυβέρνηση είναι ΟΚ, ο Τέλης Μυστακίδης έχει εκδηλώσει δημοσίως το ενδιαφέρον του. Ωστόσο, από την Θεσσαλονίκη μου αναφέρουν άλλο όνομα ενδιαφερόμενου, βασικού μετόχου εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Εάν κατάλαβα καλά, θα επανέλθω, άλλωστε ότι είναι να γίνει-λένε, πως θα γίνει μετά τους προκριματικούς του Champion’s League. Για να δούμε…