don't even ask

don't even ask

spot_img

Οι προειδοποιήσεις Στουρνάρα, το ισχυρό τρίμηνο της Motor Oil (Optima), ο ξενοδόχος Σωκράτης, η νέα εποχή της Τρ. Πειραιώς, η αξιολόγηση της Fitch, “Ευρώπη” και Interlife και οι “μνηστήρες” του Λαυρίου

*“Κλειδώνει” η μείωση επιτοκίων- κατά 25 μ.β- από την ΕΚΤ, στην συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου. Αρκεί; επουδενί, δεδομένων των αντοχών της ευρωπαϊκής οικονομίας, επιχειρηματικότητας. Θα ακολουθήσει δεύτερη; θα εξαρτηθεί και από το αποτέλεσμα της κάλπης (6-9 Ιουνίου). Από τα μέσα Μαΐου οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έχουν πάρει τα πάνω τους. Μάλιστα σε ότι αφορά στο ελληνικό κρατικό χρέος τα yields αυξάνονται (δηλαδή ακριβαίνει το κόστος χρήματος) εδώ και δύο (2) δηλαδή το διάστημα που στο Χρηματιστήριο Αθηνών εξελίσσεται σημαντική διόρθωση για τις τιμές των μετοχών.

*Από τις 1.505,35 μονάδες (Παρασκευή 17/5) και τις 1.505,07 (Δευτέρα 20/5)- ευδιάκριτος σχηματισμός “διπλής κορυφής”- η χρηματιστηριακή αγορά είναι σε διόρθωση, με αυτήν των ομολόγων/χρέους σε αντίστροφη πορεία.

*Στο 3,669% το GR10Y (χθεσινή τιμή) από 3,392% (χαμηλό 16/5). Όμως, το έλλειμμα αποταμίευσης, ή πιο συγκεκριμένα η ανεπάρκεια των εγχώριων αποταμιεύσεων για τη χρηματοδότηση επενδύσεων, οδηγεί στην προσφυγή σε εξωτερικό δανεισμό και αντανακλάται στα επίμονα υψηλά ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών την τελευταία 20ετία. Το επεσήμανε ο Γιάννης Στουρνάρας, με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος να “μετρά” προσεκτικά τα λόγια του. Τι σημαίνει αυτό; η χώρα ξοδεύει πολύ περισσότερα απ’ όσα παράγει, ή με άλλα λόγια, ότι δεν υπάρχουν επαρκείς εγχώριες αποταμιεύσεις για τη χρηματοδότηση επενδύσεων. “Πονοκέφαλος” για κυβέρνηση/οικονομικό επιτελείο οι καθυστερήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, με τελευταία ελπίδα των συναρμόδιων υπουργών η προοπτική παράτασης, μετά το 2025. Ειδάλλως, θα πρέπει να παραδεχθούν πως με ευθύνη τους θα χαθούν μερικά δισ. ευρώ επιδοτήσεων για σημαντικά έργα. Συν το ότι ο κρατικός προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί επίσης με μερικά δισ. καθώς συγκεκριμένα έργα έχουν ξεκινήσει.

*Οι προειδοποιήσεις Στουρνάρα: Οι επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα της έντονης αύξησης των επενδύσεων τη διετία 2021-2022, υπογράμμισε ο Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι, το ποσοστό απορρόφησης των πόρων του RRF είναι ικανοποιητικό (41% από συνολικό ποσό 36 δισ. ευρώ) και η Ελλάδα είναι 4η στη σχετική κατάταξη των χωρών, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο, οι εκταμιεύσεις προς τις επιχειρήσεις προχωρούν με βραδύτερο ρυθμό (14% του συνόλου), γεγονός που καθυστερεί την πραγματοποίηση επενδυτικών δαπανών. Σε αυτά προσθέτουμε και την σταθερά αρνητική πιστωτική επέκταση, για ακόμη έναν μήνα.

*Αρκετά multiplex το deal Σωκράτη Κόκκαλη-Νίκου Μακρόπουλου. Ενδιαφέρον από πολλές απόψεις, και μόνο που μία ελληνική εταιρεία εξαγοράζει ασφαλιστική μετά από ομοβροντία εξαγορών από ξένους πολυεθνικούς κολοσσούς. Μελετημένη μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια η συμφωνία, με την πλευρά της Intracom Holdings να “γλυτώνει” περί τα 30 εκατ. στην περίπτωση που προχωρούσε σε σύσταση ΑΕΕΑΠ. Πρακτικά, είχε μία αξία ακινήτων 100 εκατ. ευρώ που αν την έβαζε σήμερα στο Χ.Α. ως ΑΕΕΑΠ θα έχανε 30 εκατ. ευρώ λόγω του discount που έχουν οι ΑΕΕΑΠ. Αντί λοιπόν να κάνει αυτό, τα βάζει σε μία ασφαλιστική, η οποία θα βελτιώσει τα ίδια κεφάλαια και θα έχει μία δυνατή απόδοση ιδίων κεφαλαίων. Θα συνεχίσει να εισπράττει ενοίκια και παράλληλα να κερδίζει από τις ασφάλειες.

*Το επαναλαμβάνω: Δεν γίνεται λ.χ ο επικεφαλής της ΕΧΑΕ να παίρνει 2 και 3 φορές περισσότερα από τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος. Δηλαδή εάν ο κεντρικός μας έχει ετήσιες αποδοχές 200 χιλ και κάτι ψιλά (μικτά) πως ο επικεφαλής ενός “ρηχού” αναδυόμενου χρηματιστηρίου να λαμβάνει 400 και με μπόνους μισό εκατ. και παραπάνω. Και να σκεφτεί κάποιος πως ο Γιάννης Στουρνάρας είχε επιβάλει μείωση στο μισθό του (επί εποχής μνημονίων κ.λ.π) που τηρεί μέχρι σήμερα. Τι να πω, πολύ large στην Λεωφόρο Αθηνών. Μπας και…

*KAI ξενοδόχος ο Σωκράτης (Κόκκαλης). Όσοι παρακολούθησαν προσεκτικά τα όσα είπε ο ισχυρός άνδρας του ομίλου Intracom Holdings στην γενική συνέλευση μετόχων της εισηγμένης ενημερώθηκαν για τα της συμφωνίας με την “Ευρώπη” Ασφαλιστική, τη multiplex συμφωνία με τον Νίκο Μακρόπουλο και απόρησαν με την ξεκάθαρη αναφορά του Σωκράτη Κόκκαλη πως “βολιδοσκοπείται η αγορά και πραγματοποιούνται συζητήσεις για πιθανές εξαγορές κυρίως στον τομέα του τουρισμού”. Δεν ήταν λίγοι δε αυτοί που την συσχέτισαν με την πρόσφατη ενίσχυση της θέσης στην Selena Enterprices Company Ltd (θυγατρική της ΛΑΜΨΑ που εξαγόρασε τα ποσοστά των τραπεζών -33,91%- και ελέγχει τα καζίνο Πάρνηθας -νυν project Voria- και Θεσσαλονίκης). Σημειωτέον πως η πλευρά Κόκκαλη διατηρεί ποσοστό στην εταιρεία και μέσω της Intralοt.

*Η σημερινή συνεδρίαση- τελευταία Μαΐου (και 5μηνου) είναι “ειδικών συνθηκών”, δεν θα βγουν συμπεράσματα. Το πιθανότερο κάποιοι θα συνεχίσουν να κάνουν “ταμείο”, άλλοι θα επιχειρήσουν να λάβουν διερευνητικά θέσεις προεξόφλησης- ενόψει ΕΚΤ (6/6), Ευρωεκλογών (9/6) κ.λ.π. Σήμερα οι ανακοινώσεις για την 3μηνιαία αναδιάρθρωση δεικτών MSCI, το βράδυ ο οίκος Fitch θα ανακοινώσει την ετυμηγορία για το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας (επενδυτική βαθμίδα ‘ΒΒΒ-’, σταθερή προοπτική).

*Πληθωρισμός ευρωζώνης σήμερα- οι πρόδρομοι δείκτες δεν είναι ενθαρρυντικοί- θα ακολουθήσει η ανακοίνωση του δείκτη για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης στις ΗΠΑ, ο προτιμώμενος δείκτης της Federal Reserve για τον πληθωρισμό.

*7 στις τελευταίες 8 συνεδριάσεις με αρνητικό πρόσημο, για τον τραπεζικό κλάδο. Profit taking, με συνέπεια ο Δείκτης Τραπεζών από τις 1.349,28 να διορθώσει-χωρίς ιδιαίτερες αντιστάσεις- έως τις 1.252,01 μονάδες χθες.

*Περί τα 100 ποντάκια “ταμείο” για τους short. Στα 13,10 εκατ. η αξία συναλλαγών με προσυμφωνημένες εντολές. Ξεχώρισα 4 πακέτα: Optima Bank, για 126.000 τμχ στα 11,82 ευρώ (15.56′), ΠειραιώςΧ2 για 606.000 τμχ και 1.000.000 τμχ στα 3,602 και 3,608 αντίστοιχα, και Eurobank για 1.46.000 τμχ στα 2,035 ευρώ. Άρεσαν: Cenergy Holdings (8,67), Viohalco (6,18), TITAN Cement International (3,95), Jumbo (27) περιπτώσεις window dressing.

*Οκτώ οι ενδιαφερόμενοι για τον φορέα λιμένος Λαυρίου, βλέπω ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΙΝΤΕΡΚΑΤ, κ/ξ Olympic Marine & MSC Cruises.

*Motor Oil: Εξαιρετικά ισχυρό χαρακτήρισε το πρώτο τρίμηνο η Optima, αναλύοντας τα οικονομικά μεγέθη που ανακοίνωσε ο όμιλος. Οι αναλυτές στέκονται στο σταθερά θετικό τοπίο στη διύλιση κατά τους τελευταίους 24 μήνες. Σημειώνουν ωστόσο ότι αυτή η τάση έχει ομαλοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό μέχρι στιγμής το δεύτερο 3μηνο, παραμένοντας ωστόσο σε υγιή επίπεδα, αρκετά πάνω από τον μέσο όρο του κύκλου. Η Optima επισημαίνει ότι η μετοχή τελεί υπό διαπραγμάτευση με ελκυστική αποτίμηση 3,5x EV/EBITDA και 5,0x P/E, με βάση την εκτίμηση για τη χρονιά και γι’ αυτό επαναλαμβάνει τη σύσταση «αγορά».

*Εντός εκτιμήσεων των αναλυτών τα μεγέθη της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής στο 3μηνο, με τα προσαρμοσμένα EBITDA αυξημένα στα 62,7 εκατ. ευρώ και την κερδοφορία να εκτινάσσεται στα 27 εκατ. ευρώ. Ακολούθησε χθες η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

*Συγκριτικό τεστ, με αφορμή την συμφωνία Κόκκαλη- Μακρόπουλου. Για να δούμε: Η “Ευρώπη” ΑΕΓΑ εξαγοράστηκε έναντι 46,5 εκατ. ευρώ, η Interlife αποτιμάται στα 90,6 εκατ. Η “Ευρώπη” αποτιμήθηκε υπερδιπλάσια σε σχέση με την περυσινή της παραγωγή (17,9 εκατ. ευρώ), ενώ η Interlife διαπραγματεύεται αρκετά κοντά στην περυσινή της παραγωγή (88,56 εκατ. ευρώ). Η “Ευρώπη” αποτιμήθηκε περίπου στο διπλάσιο της περυσινής καθαρής της θέσης (γύρω ή και λίγο πάνω από τα 20 εκατ. ευρώ), ενώ η Interlife διαπραγματεύεται αρκετά κάτω απ’ αυτήν (131 εκατ. ευρώ). Γιατί τα αναφέρω; επειδή η Interlife είναι εισηγμένη, η “νέα Ευρώπη” συν ότι άλλο συμπεριλάβει ο Πρόεδρος (ένας είναι) είναι προς εισαγωγή στο ΧΑ. Κυρίως όμως, για να ξανά θυμίσω πως η Εθνική ΑΕΓΑ πουλήθηκε αντί “πινακίου φακής” στο CVC Capital. Κατόπιν ασφυκτικών πιέσεων από την πλευρά των δανειστών/ Βρυξελλών/ Φρανκφούρτης. Για να μην ξεχνιόμαστε…

*Και μιας ο λόγος για Εθνική ΑΕΓΑ, που το 2023 είχε μείωση ιδίων κεφαλαίων- στα 776,5 από 839,5 εκατ. ( ! ) με τον CEO να αντικαθίσταται…νύχτα ( !! ) φημολογείται ότι σε υψηλόβαθμα στελέχη δόθηκαν μπόνους ( !!! ).

*Τις προοπτικές της τράπεζας από τώρα έως και το 2026 παρουσίασαν (Τετάρτη) ο πρόεδρος του ομίλου Γιώργος Χαντζηνικολάου και ο διευθύνων σύμβουλος Χρήστος Μεγάλου σε 600 στελέχη και εργαζόμενους του ομίλου. Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο του rebranding της τράπεζας. Η εταιρική εικόνα της Πειραιώς αλλάζει και μαζί της αλλάζουν τα σύμβολα, η επικοινωνία, ο σχεδιασμός των καταστημάτων και σύντομα η ονομασία ηλεκτρονικής τραπεζικής. Είχε προηγηθεί το βράδυ της Τρίτης η ειδική εκδήλωση με το ίδια θέμα, στην οποία παρευρέθηκαν μεγάλοι εταιρικοί πελάτες της τράπεζας. Μετά τον Γιάννη Στουρνάρα και ο Κωστής Χατζηδάκης ήταν δηκτικός ως προς τον ανταγωνισμό στο εγχώριο banking. Μιλώντας στην εκδήλωση για το rebranding της Πειραιώς, έριξε κι αυτός την “μπηχτή” πως «η κυβέρνησή μας θέλει ένα εύρωστο τραπεζικό σύστημα, με ανταγωνισμό μεταξύ των τραπεζών. Ένα τραπεζικό σύστημα που θα παρέχει ελκυστικές αποδόσεις στους αποταμιευτές και ρευστότητα στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά».

*Είπαμε, αρνητική πιστωτική επέκταση για ακόμη ένα μήνα. Έτσι δεν πάει όμως.

*Αλλά ούτε και…ευχολόγια, τι είπε ο Αριστοτέλης Παντελιάδης “….η πληθωριστική αύξηση των τιμών και του τζίρου, δεν είναι υγιής. Θέλουμε έναν καταναλωτή που έχει την οικονομική δυνατότητα να ψωνίσει. Για εμάς ευχή είναι να μειωθούν οι τιμές…”… Πρόεδρος της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ, επικεφαλής της Metro. Με ευχές… μάλιστα, μην αρχίσω τα “γαλλικά”, Σ.Κ έρχεται. Υπομονή και καρτερία…

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask