don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Οι προειδοποιήσεις Παπαλεξόπουλου-Μυτιληναίου, οι εναλλακτικές των…μεγάλων, το μέρισμα των συστημικών, το “παρδαλό κατσίκι” (σκάνδαλο Folli Follie), συνέχεια ανόδου για ΤΙΤΑΝ και ο…παλιός είναι αλλιώς

*“H Ευρώπη αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις που προκύπτουν από τον γεωπολιτικό κατακερματισμό, την επιβράδυνση της ανάπτυξης της παραγωγικότητας και την κλιματική αλλαγή…” και “…η αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων και προκλήσεων θα απαιτήσουν πρωτοφανείς επενδύσεις και χρηματοδότηση που υπερβαίνει τις δυνατότητες των σημερινών κατακερματισμένων αγορών κεφαλαίου…”. Ποιος τα λέει αυτά; η Κριστίν Λαγκάρντ- επικεφαλής της ΕΚΤ- που τα λέει; στην εκδήλωση του Οργανισμού Εποπτείας της Κεφαλαιαγοράς/ESMA. Νομικός- και όχι οικονομολόγος- η Γαλλίδα, πλην όμως παραδέχεται το οικονομικό αδιέξοδο της Ευρώπης. Πρακτικά, χρήμα αρκετό δεν υπάρχει, για να μπορέσει η “γηραιά ήπειρος” να (παρ)ακολουθήσει τις τεκτονικές αλλαγές που συντελούνται διεθνώς. 

*Άκρως ενδιαφέρουσα η εκδήλωση του ΣΕΒ (χθες Πέμπτη) με θέμα: Ο Κόσμος αλλάζει, η Ευρώπη μπορεί; εύλογα, το ερώτημα και το ερωτηματικό. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος- πρόεδρος ΣΕΒ/αντιπρόεδρος ERT και Ευάγγελος Μυτιληναίος- αντιπρόεδρος ΣΕΒ/πρόεδρος Eurometaux- μόνο αισιόδοξοι δεν ήταν. Ειδικότερα ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο οποίος προειδοποιεί εδώ και καιρό-από τους πρώτους πανευρωπαϊκά- για τα κάθε λογής αδιέξοδα. Η Ευρώπη είναι το σπίτι μας, αλλά σ’ έναν κόσμο που αλλάζει γρήγορα πασχίζει να βρει κατεύθυνση, τόνισε ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος συζητώντας με τον Ευάγγελο Μυτιληναίο με αφορμή τις ευρωεκλογές. Ενδεικτικά:

*Δημήτρης Παπαλεξόπουλος: Έχουμε πολλές ενδείξεις ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά, μακροχρόνια απώλεια ανταγωνιστικότητας και ρυθμούς ανάπτυξης πολύ χαμηλότερους από τον υπόλοιπο κόσμο. Μοιάζει να έχει χάσει τις ελπίδες να είναι τεχνολογικά στην κορυφή του κόσμου και έχει αδυνατίσει γεωπολιτικά. Χρειάζεται μια ευρωπαϊκή επανεκκίνηση», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ. «Προϋπόθεση για ισχυρή Ευρώπη είναι η ανάπτυξη».

*Ευάγγελος Μυτιληναίος: πηγαίνει κάθε μήνα στις Βρυξέλλες, ως πρόεδρος της Eurometaux, αλλά βρίσκει «ώτα μη ακουόντων». «Ο τρόπος που είναι δομημένη η ΕΕ ήταν καλός για τη Λισαβόνα του 2007. Είμαστε στο 2024 και έχουμε μια Κομισιόν που δεν έχει καμία λογοδοσία, μια ενιαία αγορά που αποσυντίθεται. Οι χώρες βλέποντας ότι δεν ανταποκρίνεται το σύστημα κάνουν ό,τι θέλουν», επισήμανε. Ερωτήθηκε γιατί δεν υπάρχουν greenfield investments και κατέγραψε προβλήματα όπως το red tape, η γραφειοκρατία και οι επιδοτήσεις. «Στην Ευρώπη όλα είναι politics και διαιωνίζεται ένα Brussels Βubble που αμείβονται πλουσιοπάροχα ασχολούμενοι με κάποια πράγματα. Το πρόβλημα είναι δομικό».

*Το πιο ωραίο: Πρόκειται για τη χειρότερη Επιτροπή που υπήρξε ποτέ στην Ευρώπη, κατήγγειλε ο Ευάγγελος Μυτιληναίoς. «Είχαν ως μοναδικό θέμα την πράσινη μετάβαση, αλλά τα έκανα μαντάρα. Στο νέο πρόγραμμα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρώτο θέμα είναι η άμυνα και δεύτερο η ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας. Όλα τα αντίθετα δηλαδή». «Θα ήταν σημαντικό να αναλάβει ρόλο ο Μάριο Ντράγκι». «Το πρόβλημα δεν είναι ότι η Ευρώπη έχει μόνο μικρό προϋπολογισμό για την άμυνα, είναι ότι είναι και κατακερματισμένος. Είμαστε στο πουθενά», επεσήμανε ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος. «Είμαι ιδιαίτερα απαισιόδοξος για το αν θε έχει η Ευρώπη ενιαία αμυντική πολιτική τα επόμενα 15 χρόνια».

*Τι κράτησα: το πιο hard ύφος του προέδρου του ΣΕΒ, χωρίς τις “γωνίες” του παρελθόντος.

*Τα 700 μέλη του Συνδέσμου, θα κρίνουν ποιος εκ των Σπύρου Θεοδωρόπουλου ή Ιουλίας Τσέτη, θα μπορούσε να ασκήσει ουσιαστική προεδρεία. Η πηγή της DeA επιμένει και για 3η υποψηφιότητα, το κρατώ. Στην πρώτη σειρά της εκδήλωσης ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος αλλά και ο Θεόδωρος Φέσσας όπως και η Βασιλική Λαζαράκου, Νίκος Βέττας κ.α.

*Δυστυχώς, ενώ στις Βρυξέλλες καθεύδουν και περί άλλων τυρβάζουν (για τις “καρέκλες”/αμοιβές ο λόγος) η Ευρώπη φθίνει, σμικρύνεται και επιχειρηματικά/οικονομικά. Από αυτή την άποψη μονόδρομος η είσοδος της Mytilineos στο LSE/FTSE100, η προοπτική ΙΡΟ της ΤΙΤΑΝ America σε χρηματιστήριο των ΗΠΑ, ο σχεδιασμός της Cenergy Holdings για δημιουργία παραγωγικής βάσης στις ΗΠΑ κ.ο.κ. Όσοι-μεγάλοι, προσώρας- διαθέτουν εναλλακτικές (και ικανούς συμβούλους) την…κάνουν με ελαφρά…από την Ε.Ε. 

*Σήμερα στην Φλωρεντία ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, σε ανάλογη εκδήλωση.  

*Κατ’ αρχήν θετική εξέλιξη όσον αφορά στο νέο κανονισμό της ΕΧΑΕ για νέες εισαγωγές/εισηγμένες κ.λ.π. Προς την σωστή κατεύθυνση η πρωτοβουλία Κοντόπουλου, στον χρόνο που ακολουθεί μέχρι την εφαρμογή του θα γίνουν και οι απαραίτητες τροποποιήσεις/συμπληρώσεις. Η ΕΧΑΕ δεν μπορεί να συνεχίσει αυτόνομα, δεδομένο. Προς τα που θα πάει είναι το ερώτημα. Euronext; Η Morgan Stanley τι προτείνει; 

*Αρχές Ιουνίου η απάντηση της Claudia Buch, δηλαδή το ΟΚ του SSM, στο τελικό ύψος του μερίσματος που θα διανείμουν οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών.

*Με Ν.Δ από 31% plus και πάνω, το placement της Εθνικής θα μπορούσε να προχωρήσει ακόμη και στο πρώτο 15νθήμερο του Ιουλίου. Θα επισπευσθεί ( ; ) και το επόμενο-δεύτερο- στην HelleniQ Energy. Θα μπορούσε το ΤΑΙΠΕΔ να διαθέσει μεγαλύτερο ποσοστό. 

*Με την επικείμενη εξαγορά της ΗΛΕΚΤΩΡ από τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η Motor Oil μετατρέπεται στον ισχυρότερο όμιλο διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα και έναν από τους σημαντικότερους της ευρύτερης περιοχής. Ο όμιλος της Motor Oil μέσα σε λίγους μήνες θα έχει αποκτήσει τους δύο από τους ισχυρότερους ομίλους στην Ελλάδα στη διαχείριση απορριμμάτων. Είχε προηγηθεί ο Θαλής. Στα 114 εκατ. η προσφορά, τα 55 εκατ. τα έχει-ήδη- από την επιστροφή κεφαλαίου. Σε αναμονή και των οικονομικών μεγεθών Q1 (28/5) που σύμφωνα με την UBS θα υπερβούν τις προβλέψεις.

*“Θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι…”, έλεγε σε ομήγυρη χρηματιστών-παράγων με γνώση του βαθέος παρασκηνίου- όσον αφορά στο σκάνδαλο Folli-Follie. “Αυτό είναι…χάδι…”, συμπλήρωσε “χτύπημα στην πλάτη”. Πλέον, αυτό που μένει είναι η συνέχιση του υπόγειου “πολέμου” σε βάρος της διοίκησης της νέας FF/ΟpsCo. Τουλάχιστον ας (ξανα)σκεφτούν τους 1.100 εργαζόμενους, το γεγονός πως με την διοίκηση Σάμιου καταβάλλονται φόροι/εισφορές κ.λ.π

*Περαιτέρω μείωση τζίρου χθες, στα 98,5 εκατ., τα 7,9 εκατ. προσυμφωνημένες εντολές. Και τα 28 εκατ. σε Mytilineos, Εθνική. 

*Σε απάντηση επιστολής της Επ. Κεφαλαιαγοράς, η Eurobank διέψευσε φήμες για πιθανό ενδιαφέρον του Ομίλου, απόκτησης της Βουλγαρικής Τράπεζας “First Investment Bank AD”.

*Τέταρτη ανοδική συνεδρίαση για την μετοχή του ομίλου ΤΙΤΑΝ Cement International. Στα 32,30 ευρώ, ιστορικά υψηλά από τότε που άλλαξε έδρα (Euronext) ή υψηλά 16,5 ετών. Αποτίμηση στα 2,522 δισ ευρώ, είπαμε “καρφί” για τον MSCI Greece Standard, στην επόμενη 3μηνιαία αναθεώρηση των δεικτών MSCI. 

*ElvalHalcor, Quest με ισχυρές απώλειες, με αφορμή την ανακοίνωση του Q1.  Αντιθέτως, Viohalco στα 6,58 (4,11%) και Cenergy Holdings στα 9 (4,05%) νέο ιστορικό υψηλό. Αλλά και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 16,72 (2,70%), Motor Oil στα 28,56 (2,66%) νέο υψηλό-καθότι ενισχύεται τα μέγιστα με την απόκτηση της ΗΛΕΚΤΩΡ. Α! και ΕΛΛΑΚΤΩΡ στα 2,67 (2,30%).

*Επειδή ο παλιός είναι αλλιώς, Profile στα 5,22 (3,98%). Επενδύει πολύ στην ΑΙ τεχνολογία ο Χαράλαμπος (Μπάμπης) Στασινόπουλος.

*Doppler, μια χαρά πηγαίνει με το SMERC- του Νικόλα Καραμούζη- αισίως στα 13,4 εκατ η αποτίμηση. Στα 20 εκατ. υποθέτω θα έχουμε νεότερα. Στις 31/5 η τακτική γ.σ, στις 14/6 η έκτακτη. Έκτακτα. Ο ΟΑΚ τα έλεγε/και τα λέει, και εμείς απλώς τα μεταφέρουμε. 

*CairoMezz με απόδοση 118,68% ( ! ) από την αρχή του έτους. Πως είπατε; 

*Από τις 13/5 έχει να οπισθοχωρήσει το ΚΡΙ-ΚΡΙ, σταθερά ανοδικά στα 11,30 ευρώ. Όσοι προεξοφλούσαν πως ο Παναγιώτης Τσινάβος θα προχωρήσει σε placement σε χαμηλότερες τιμές βάζουν το χέρι στην τσέπη. 

*Σ.Κ έρχεται, ευκαιρία: Σε πλήρη λειτουργία το Stelios Conference Hall στην Πλάκα με τον ιστορικό θερινό κινηματογράφο να ανοίγει ξανά τις πόρτες του μετά από τέσσερα χρόνια υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Cinobo.

*Δευτέρα, η εταιρική παρουσίαση της Noval Property, στο συγκρότημα γραφείων Οrbit- στον χώρο του Warehouse Assemblage. Στη Λεωφόρο Κηφισίας 115 (στις 13.00′).

*Σήμερα, αποτελέσματα της AEGEAN. Τρίτη, η σειρά της Motor Oil.     

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask