Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟι προβλέψεις της ΕΕ για την ελληνική οικονομία: Αύξηση του ΑΕΠ και...

Οι προβλέψεις της ΕΕ για την ελληνική οικονομία: Αύξηση του ΑΕΠ και ανάπτυξη

Η πτώση του πληθωρισμού αναμένεται να ελαφρύνει σταδιακά την επιβάρυνση του πραγματικού εισοδήματος των νοικοκυριών», προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις «χειμερινές οικονομικές προβλέψεις» της για την Ελλάδα.

   «Η ελληνική οικονομία κατέγραψε σταθερή ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο του 2022, αλλά ο αυξανόμενος πληθωρισμός επηρέασε την ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του έτους», τονίζει στην έκθεσή της για την Ελλάδα η Επιτροπή. 

Ωστόσο, σημειώνει, ότι o Mηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) παρείχε αξιοσημείωτη στήριξη στην οικονομία και τα κυβερνητικά μέτρα μείωσαν τον αντίκτυπο των τιμών της ενέργειας στο κόστος εισροών των επιχειρήσεων και στο πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. «Συνολικά, η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ αναμένεται να φτάσει το 5,5% το 2022», προβλέπει η Επιτροπή.

   Στη συνέχεια, η Επιτροπή τονίζει ότι «η πτώση του πληθωρισμού στην Ελλάδα αναμένεται να ελαφρύνει σταδιακά την επιβάρυνση του πραγματικού εισοδήματος των νοικοκυριών και να ωφελήσει την ιδιωτική κατανάλωση».

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή του εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRP) προβλέπεται να παραμείνει ο κύριος μοχλός της αύξησης των επενδύσεων, αντισταθμίζοντας εν μέρει την αποδυνάμωση των εταιρικών επενδύσεων λόγω των αυστηρότερων συνθηκών χρηματοδότησης.

Με το εξωτερικό περιβάλλον να βελτιώνεται αργά από το δεύτερο εξάμηνο του 2023, οι εξαγωγές αναμένεται να επιταχυνθούν το 2024. Οι εισπράξεις από τον διεθνή τουρισμό προβλέπεται να αυξηθούν το 2023 και το 2024. Συνολικά, το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,2% το 2023 και να αυξηθεί στο 2,2% το 2024.

   Για τον πληθωρισμό, η Επιτροπή σημειώνει ότι ο πληθωρισμός των τιμών της ενέργειας υποχώρησε μετά την κορύφωσή του το Σεπτέμβριο του 2022 και αναμένεται να μετριαστεί περαιτέρω ως το 2024, παράλληλα με την πτώση των τιμών ενέργειας.

Ωστόσο, «ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων αναμένεται να αποδειχθεί πιο επίμονος», κατά την εκτίμηση της Επιτροπής, «δεδομένης της καθυστερημένης μετακύλισης του υψηλού ενεργειακού κόστους στην παραγωγή τροφίμων». Μετά από μέσο όρο 9,3% το 2022, ο πληθωρισμός προβλέπεται να μειωθεί στο 4,5% το 2023 και στο 2,4% το 2024.

Η Επιτροπή σημειώνει, ωστόσο, ότι η ανακοινωθείσα αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα τεθεί σε ισχύ τον Απρίλιο του 2023, δεν έχει ληφθεί υπόψη σε αυτήν την πρόβλεψη, καθώς οι ελληνικές αρχές δεν έχει ακόμη καθοριστεί το πεδίο εφαρμογής του.

   Επισημαίνεται, τέλος, ότι οι προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας υπόκεινται σε καθοδικούς κινδύνους που σχετίζονται με τον πιθανό αντίκτυπο των γεωπολιτικών εντάσεων στον διεθνή τουρισμό. Όσον αφορά τους κινδύνους για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό, οι ανοδικοί κίνδυνοι σχετίζονται με την προαναφερθείσα αύξηση του κατώτατου μισθού, επισημαίνει η Επιτροπή.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ