don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Οι ολιγάρχες και ο Βλαδίμηρος, η “εξαέρωση” των 256 δις και η έξωση; από τον MSCI, δύσκολα για Δαυίδ-Λεβέντη, κάποιοι “κράτησαν”, ο χωρατατζής για τα… 30 τον μήνα, τι έγινε τελικά πριν την αμκ της Πειραιώς, το “λιμενικό μέτωπο” και τα λόγια του Yuval Noah

*Η στήλη θα συνεχίσει να επικεντρώνεται (κυρίως) στα όσα διαδραματίζονται στο ευρύτερο οικονομικό πεδίο. Και σε αυτό θα περιοριστεί και σήμερα.

*Περισσότερο κινδυνεύει να πέσει εκ των… έσω ο Βλαδίμηρος, μου έλεγε επιχειρηματίας με γνώση των αγορών. Μου εξήγησε, πως σύμφωνα με το Bloomberg μόνο την προηγούμενη εβδομάδα “εξαερώθηκε” χρηματιστηριακή αξία 256 δισ$ από την κατάρρευση των μετοχών ρωσικών εταιρειών. Γεγονός, που προκάλεσε τις πρώτες ενστάσεις από την πλευρά 2-3 ολιγαρχών, της παρέας του Βλαδίμηρου.

*Επίσης, η Morgan Stanley εξετάζει το ενδεχόμενο να κάνει “έξωση” στις μετοχές ρωσικών εταιρειών που συμπεριλαμβάνονται στους δείκτες MSCI. Σε όρους τραπεζικής- κάτι τέτοιο- θα αντιστοιχούσε σε bank run. Ήδη τα ρωσικά assets είναι non ivestable- μη επενδύσιμα. Για να το παραλληλίσουμε με τα δικά μας: φανταστείτε “χρέος” (κρατικά ομόλογα, εταιρικές εκδόσεις), τραπεζικό σύστημα να χαρακτηρίζονται junk και η οικονομία να μην έχει investment grade. Κάτι σαν “τέλεια καταιγίδα” στα χρηματοπιστωτικά/επενδυτικά.

*Ο Δημήτρης Μελάς-επικεφαλής δεικτών της Morgan Stanley- ήταν σαφής: Ένα, επόμενο, φυσικό βήμα θα ήταν η αφαίρεση των μετοχών από τους MSCI Indeces.

*Για το ασταμάτητο sell off στη μετοχή της Coca Cola/HBC τα λέγαμε χθες, με αφορμή τις απειλές Μεντβέντεφ. Νέο ξεπούλημα και χθες, με 8,02% στα 23,52 ευρώ. Δύσκολες ώρες για τον όμιλο των Δαυίδ-Λεβέντη, απώλειες 2 plus δισ. σε χρηματιστηριακή αξία (από την αρχή του έτους) δεν τις λες και αμελητέες.

*Ξεχώρισαν και σχολιάστηκαν θετικά μετά το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης. Ο λόγος για ΤΙΤΑΝ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, Lamda Development, ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή. Αν μη τι άλλο “κράτησαν”, ενώ σε ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ και Lamda Development οι αγοραστές είχαν τον τελικό λόγο.

*Από τα χαρτιά της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ξεχώρισαν EpsilonNet και ΕΧΑΕ. Για την ΕΧΑΕ τα λέγαμε και χθες. Όπως και για την επιλογή της από την χρηματιστηριακή της Eurobank Equities.

*Και μέσα στον γενικότερο χαμό, αποφυλακίστηκαν οι Δημήτρης και Γιώργος Κουτσολιούτσος, με αυστηρούς περιοριστικούς όρους αλλά δεν είναι μέσα. Ρωτούσε χωρατατζής γνωστός, τι αξίζει: να μείνεις μέσα 18 μήνες κατηγορούμενος για 500 εκατ. ή 30 εκατ. το μήνα; Αυτά μόνον εδώ.

*Ακόμη περιμένουν κάποιοι-αφελείς θα έλεγα- την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ελέγχων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για όσα είχαν γίνει πριν την αμκ της Πειραιώς. Θα περιμένουν πολύ, θα έλεγα.

*Θέμα χρόνου θεωρούν επιχειρηματικοί παράγοντες την εναρμόνιση της Αθήνας με την κεντρική γραμμή των Βρυξελλών που θέτει στο στόχαστρο της, τους Ρώσους ολιγάρχες. Τι μπορεί να σημαίνει κάτι τέτοιο ρώτησα τον άνθρωπό μας στην Πρεσβεία (ΜΙΑ είναι) και μου απάντησε μονολεκτικά ΟΛΘ. Η κατηγορηματική απάντηση του ήρθε και έδεσε με τις πληροφορίες, που σας μεταφέρω καιρό τώρα από το “λιμενικό μέτωπο” και δη από Θεσσαλονίκη, Καβάλα και Αλεξανδρούπολη πλευρά. Το σίγουρο είναι, πως οι εξελίξεις και στα “λιμενικά” επιταχύνονται, ενδεχομένως ο ΟΛΘ να είναι η… αχίλλειος πτέρνα; Για τον μεγαλομέτοχο της Belterra πολλά φημολογούνται, προσωπικά σας μεταφέρω μόνον ότι έχω τη δυνατότητα να το 2πλοελέγξω.

*Αυτό, που με βεβαιότητα είχα μεταφέρει ήταν η πληροφορία, πως ο George Tsounis έχει “κυκλώσει” και την περίπτωση του ΟΛΘ- Belterra. Λέτε να το αναλάβει ο Father Alex, ο κατά κόσμο Καρλούτσο; Ο άνθρωπος μας, ο οποίος έχει νευραλγικό πόστο στην Πρεσβεία θα μας λύσει τις απορίες, μετά τη δεξίωση υποδοχής του νέου Πρέσβη των ΗΠΑ.

*Στο 30,1% του μ.κ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ υπολογίζεται η θέση των Greenhill Inestments και Kiloman (των Δ. Μπάκου και Γ. Καϋμενάκη) μετά τις τελευταίες αγορές (περίπου 800 χιλ. μτχ). Το Reggeborgh ελέγχει το 29,84%, το δε fund Atlas το 9,79% (πάντα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία).

*Ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στην Βασιλική Λαζαράκου και άμεση επιστροφή- με το καλό- στα σημαντικά καθήκοντα της στην Κολοκοτρώνη.

*Ανακοινώθηκαν στα στοιχεία Νοεμβρίου της ΕΛΣΤΑΤ για την “οικοδομή”. Αύξηση 70% με αυξητική τάση και τον Δεκέμβριο. Μάλλον για SIDMA, θα έβλεπα ως πρώτη επιλογή.

*Δεν πέρασε απαρατήρητο το χθεσινό 0,54% στα 12,95 ευρώ, για τη μετοχή του ΟΠΑΠ. Με αυξημένες συναλλαγές και μεθοδικό “μάζεμα” από τα 12,61 και κλείσιμο στα υψηλά ημέρας.

*Διόλου θα μου έκανε εντύπωση αν ξανά “άνοιγαν” με full capacity τα “λιγνιτικά” της ΔΕΗ. Η χθεσινή καλή εικόνα στο χρηματιστηριακό ταμπλό, εκτιμώ πως “κρύβει” είδηση.

*…για τα καταπιεσμένα έθνη, το μίσος είναι ένας κρυμμένος θησαυρός. Θαμμένο βαθιά στην καρδιά, μπορεί να διατηρήσει αντίσταση για γενιές… Yuval Noah Harari…

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask