*Παρακάμπτοντας τις πολιτικού χαρακτήρα εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η DeA θα επικεντρωθεί στις-κυρίως- οικονομικού. Κατ’ αρχήν από το σημειολογικό της επίθεσης της Χαμάς, καθότι 50 χρόνια μετά τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, που πυροδότησε την πρώτη πετρελαϊκή κρίση (σε μία εβδομάδα τριπλασιάστηκε η τιμή του βαρελιού). Μισός αιώνας πετρελαϊκής κρίσης και το πρώτο που θα αποτυπωθεί στις αγορές είναι ο “μαύρος χρυσός”, άμεσα θα φανεί προς τα που στρέφεται για ασφάλεια το “χρήμα” και ποιος μπορεί να είναι ο αντίκτυπος από μία ενδεχόμενη εμπλοκή στην προσπάθεια σύγκλησης Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας. Οι πρώτες ενδείξεις, από futures, CDS, ETFs e.t.c δεν παραπέμπουν στην παρόξυνση του 1973 πλην όμως οι αναλυτές επιφυλάσσονται ανάλογα με την διάρκεια και την κλιμάκωση. Σε πρώτη φάση, καθώς κοινή είναι η εκτίμηση πως, η σοβαρότητα/σφοδρότητα της επίθεσης της Χαμάς θα αφήσει το αποτύπωμα της για αρκετό χρόνο. Θα φανεί…
*Σε ανάλογες περιπτώσεις (λ.χ. εισβολή Ρωσίας, η πλέον πρόσφατη) μέρος του “χρήματος” στρέφεται στον χρυσό, στο δολάριο, στα αμερικανικά ομόλογα. Όσον αφορά στο κρατικό χρέος ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είχε ενδιαφέρον, καθώς οι αποδόσεις τους έρχονται μετά από το επιθετικό sell off των τελευταίων ημερών. Ενδεχόμενη στροφή προς το δολάριο θα είχε ενδιαφέρον και ως προς την ισοτιμία του έναντι του ευρώ. Και η συγκεκριμένη σχέση με τιμές χαμηλότερα του 1,0425 αφορά την Ευρώπη, ενδιαφέρει προφανώς και την Ελλάδα.
*Δύο παράμετροι που συνεκτιμώνται από τους διαχειριστές funds: η αντιπαράθεση στο εσωτερικό των ΗΠΑ- ακόμη και εντός των Ρεπουμπλικάνων- δημιουργεί αστάθεια, όπως επίσης η κατάσταση στην Ευρώπη που ουδεμία σχέση έχει “γεωπολιτικά” με την προ 50ετίας. Συν το γεγονός πως, η ευρωπαϊκή οικονομία είναι εξασθενημένη (και) από την ανερμάτιστη και μονόπλευρη τακτική που ακολουθεί η ΕΚΤ.
*Περίεργη η επιμονή της Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς σε αυτή την συγκυρία με συνέντευξη της (στην La Tribune Dimanche) επαναλαμβάνει την προσήλωση για μείωση του πληθωρισμού στο 2%. Σαφής για τις προθέσεις της η Γαλλίδα “…τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ έχουν φτάσει σε επίπεδα (σ.σ 4%) που εάν διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου μας…”. Αυτονόητο ότι, ενδεχόμενη διατήρηση των επιτοκίων σε αυτά τα ύψη, για μεγάλο χρονικό διάστημα (πόσο; ) θα δοκιμάσει περισσότερο τις αντοχές της επιχειρηματικότητας, της οικονομίας. Για παράδειγμα, ενεργειακό, νομισματικό, κίνδυνος ύφεσης θα αποτελέσουν την χαριστική βολή στην ευρωπαϊκή μεταλλουργία.
*Μέσα σε όλα και ετούτες οι 2 εξελίξεις: “πράσινο φως” εργαζομένων για απεργία σε εγκαταστάσεις LNG (Chevron) στην Αυστραλία, αλλά και φόβοι για διαρροή κλείνουν αγωγό φ/α μεταξύ Φινλανδίας-Εσθονίας.
*Την Πέμπτη η ανακοίνωση στοιχείων πληθωρισμού Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ. Οτιδήποτε χαμηλότερο του 4,3% (ετησιοποιημένο) θα ενίσχυε τα μέλη της FOMC που εισηγούνται “παύση” στην αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων. Στις 31/10-1/11 η συνεδρίαση της Fed. Στο συγκεκριμένο- όπως και σε πολλά άλλα ενδιαφέροντα- αναφέρεται ο Μάνος Χατζηδάκης στο WeekEnder της ΒΕΤΑ ΑΕΠΕΥ. Αναρτημένο στο finupnews, με πλήθος (και) τεχνικών στοιχείων. Σερί 6 στις 6 εβδομάδες με διόρθωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αρνητικό ρεκόρ που ανάλογο του είχε σημειωθεί πέρυσι το φθινόπωρο. Μόνο που τότε ο Οκτώβριος είχε ξεκινήσει με τις θετικότερες ενδείξεις και συνεδριάσεις με ισχυρό αγοραστικό ενδιαφέρον. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει φέτος- προς ώρας- την πρώτη εβδομάδα του μηνός. Και δίχως να διαφαίνεται- άμεσα- διέξοδος από το πτωτικό κανάλι. Πάντως η DeA εδώ και πολλές μέρες “παίζει” το short ενδεχόμενο, προειδοποιούσε για την συνέχιση της διόρθωσης.
*Στα 79,5 δισ. μειώθηκε η αποτίμηση των εισηγμένων από 90 δισ. τέλη Ιουλίου. Εκτός club billionaire η Aegean, καθώς οι απώλειες 20,73% σε ένα μήνα “έριξαν” την χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας στα 901,6 εκατ. Πλέον κινδυνεύει να χάσει και τα 9 δισ. η Coca Cola/3E. Ούτε την εποχή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία τέτοια κατάσταση.
*Ποια εισηγμένη έχει παρουσία στο Ισραήλ, στην προοπτική ανάπτυξης της επένδυσης είχε επενδύσει αρκετά; η Jumbo. Στα 3,398 δισ. η χρηματιστηριακή αξία της.
*Θα την πω την…κακιούλα (είπα να μην αλλά…) ο ανηψιός πρόλαβε να πουλήσει ή θα γίνει επενδυτής; Μετά και το νέο μείον 7,31% στα 2,41 ευρώ, της Παρασκευής.
*Αφιερωμένο από την στήλη στον επικεφαλής της ΕΧΑΕ: στο μείον 29,17% και τα 0,238 ευρώ το προνόμιο της Ξυλεμπορίας, με την…τεράστια συναλλακτική δραστηριότητα του ενός (1) τεμαχίου, την Παρασκευή. Γράφτηκε στο ταμπλό, αξία συναλλαγών 23 λεπτών. Και εις ανώτερα…
*Διόλου θεωρητικό το ερώτημα: τα έργα που υλοποιούνται για λογαριασμό της Lamda Development στο Ελληνικό βασίζονται σε μελέτες της εισηγμένης ή λ.χ. με ευθύνη της κατασκευάστριας εταιρείας. Θα έπρεπε να έχουν συνταχθεί από την Lamda Development; και εάν ναι, γιατί δεν έχει γίνει; Επαρκές (και εξειδικευμένο) προσωπικό υπάρχει για τα συγκεκριμένα έργα; Πόσους υπεύθυνους έχει αλλάξει η εταιρεία σε ενάμιση χρόνο; 3; 4; 5; και γιατί δεν στεριώνουν στην θέση τους. Εάν χρειαστεί θα επανέλθω με περισσότερα…
*Στην συνάντηση των επιτελών του ΟΛΠ με την ηγεσία του υπ. Ναυτιλίας τέθηκε το ζήτημα της μη σιδηροδρομικής διασύνδεσης, σωστά; Η πλευρά της Cosco έθεσε ψηλά το ζήτημα, καθώς μειώνει την ανταγωνιστικότητα του μεταφορικού έργου; επενεργεί και σε ότι αφορά την αποθήκευση/διαμετακόμιση;
*Χωρίς το δικαίωμα στην αμκ της Intralot η μετοχή. Στα 0,63 την Παρασκευή.
*ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με 2,42% στα 13,52 ευρώ και ΓΕΚ με 0,16% στα 12,26 ευρώ οι 2 από τις μόλις 3 μετοχές του FTSELargeCap με θετικό πρόσημο την Παρασκευή. Η τρίτη ήταν η ΕΥΔΑΠ στα 5,60 (1,82%). Ενδιαφέρον το ότι η 1 από τις μόλις 4 του FTSE20MidCap ήταν η ΕΥΑΘ στα 3,09 (0,98%).
*Πιθανότατα την Πέμπτη η (επανα)κτηση του 1,4% της Eurobank από το ΤΧΣ. Διαψεύδεται-ανεπίσημα- πως θα πάει πίσω η απο-επένδυση του Ταμείου από την Εθνική. Είμαι περίεργος για πόσο, με την αποτίμηση να έχει περιορισθεί στα 4,632 δισ. Μέχρι και Στέφανος (ένας είναι) θα φωνάζει για ξεπούλημα. Και ένα δίκιο θα το έχει.
*Μου έλεγε φίλος-γνώστης- των γεωπολιτικών με ειδίκευση στη Μέση Ανατολή. Οι συνέπειες μιας ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας, υπό τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών, θα ήταν δυνητικά καθοριστικές για την περιοχή. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, όπως φαίνεται, το Ιράν ανέτρεψε τη διαδικασία. Από την πλευρά του, το Ιράν ήταν καιρός να δείξει ότι η επιρροή του κατά μήκος της παλαιστινιακής διαχωριστικής γραμμής είναι ισχυρότερη από ποτέ, καθώς οι συνομιλίες ΗΠΑ – Ισραήλ – Σαουδικής Αραβίας κέρδιζαν έδαφος. Το Ιράν έχει αρκεστεί κυρίως στην επιρροή του στο Ιράκ, στη Συρία και στον Λίβανο (μέσω της Χεζμπολάχ). Για να συμπληρώσει πως, ο ψυχολογικός αντίκτυπος για τους Ισραηλινούς συγκρίνεται μόνο με το σοκ της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.