don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Οι κωλοτούμπες της Γερτρούδης, οι… στερήσεις των Άγγλων, η έκτακτη εισφορά στα διυλιστήρια, η Credit Suisse και η ιστορία της, η πρώτη κίνηση της Attica Bank για την ισχυρή ElvalHalcor, το νόμιμο και ηθικό στην τραπεζική πρακτική και οι φωνές από το Μαξίμου

*Σημαντική για την ενότητα της Ευρώπης η σημερινή συνάντηση των ηγετών χωρών της ΕΕ στην Πράγα. Μία ομάδα χωρών- συμπεριλαμβανόμενης της Ιταλίας, Ελλάδας, Πολωνίας- συνέταξαν πρόταση για την εισαγωγή/εφαρμογή ενός “δυναμικού διαδρόμου τιμών” για το φυσικό αέριο. Από kolotoumba σε kolotoumba η Γερτρούδη Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς ξεκίνησε με τη διαπίστωση πως το πλαφόν είναι απαραίτητο για να την πάρει πίσω με το που αντέδρασε το Βερολίνο, για να ακολουθήσει η επιστολή της προς τους ηγέτες άλλαξε πάλι στάση. Ομολογώ, πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν πολύ αβρός μαζί της. Όχι σαν τον… Σουλτάνο, που την άφησε όρθια, έχουμε και μία αστική ευγένεια ως Έλληνες.

*Από το καλό στο καλύτερο οι φίλοι μας οι Άγγλοι. Σενάρια για ελεγχόμενες διακοπές ρεύματος. Δυσεύρετες οι εισαγωγές. Μία καλή ιδέα θα ήταν να απευθυνθούν στον Γιώργο Προκοπίου να φορτώσει μερικά LNG, με τους Γερμανούς τα πήγε ρολόι η DynaGas. Τα Transgas Force και Transgas Power, χωρητικότητας 174.000 κ.μ το καθένα, λειτούργησαν και ως μεταφορείς LNG και ως FSRU. Και μιας ο λόγος για τον διαπρεπή Greek του shipping: Σε συνέντευξη του-στην Handelsblatt- (τον Μάιο) είχε εκμυστηρευθεί πως “…σε ηλικία 6 χρονών δημιούργησε μία σχεδία από παλιές σανίδες στην παραλία της Γλυφάδας, οδηγώντας την στον Σαρωνικό. Από τότε ήξερε τι ήθελε να γίνει…”. Σοφά λόγια, να μαθαίνουν και οι “χαρτογιακάδες” του City.

*Θα μείνουμε στα σχετικά. Στον όμιλο Grimaldi το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, εξέλιξη που ομολογώ ότι δεν την περίμενα. Με 84,17 εκατ. ο Napuletano πήρε το 67% του ΟΛΗγ.

*Να υποθέσω, πως τώρα η προσοχή της Attica Συμμετοχών στρέφεται στον διαγωνισμό για το λιμάνι του Ηρακλείου. Το ενδιαφέρον, στον σχετικό διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, μεταξύ των διεκδικητών η Attica Συμμετοχών είναι μαζί με την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις με κύριο ανταγωνιστή τον όμιλο Grimaldi. Λέτε να έχουμε μοιρασιά, ο ένας σε Ιόνιο-Αδριατική και ο άλλος σε Αιγαίο. Αλλάζουν κάπως οι ισορροπίες.

*Στα κέρδη του 2022 η έκτακτη εισφορά σε διυλιστήρια- ΔΕΠΑ. Το Νοέμβριο θα γίνει ο καταλογισμός τι θα πρέπει να πληρώσει ο καθένας. Θυμίζω, πως στο δεύτερο εξάμηνο η πτώση της τιμής του πετρελαίου έχει επηρεάσει τις αποτιμήσεις των αποθεμάτων. Στα 300 εκατ. τα (πρόχειρο) υπολόγισε ο υπ.Οικ, Χρήστος Σταϊκούρας. Να υποθέσω πως Helleniq Energy και Motor Oil θα εγγράψουν προβλέψεις στους ισολογισμούς τους. Από τώρα, πριν την λήξη του έτους. Στα 6,49 (0,15%) η μετοχή του πρώτου, στα 16,83 (0,12%) του δεύτερου ομίλου. Δεν επηρεάστηκαν, κάθε άλλο. Ενδιαφέρον.

*Δεν θα κλείσει εύκολα η υπόθεση της Credit Suisse. Μία μικρή ανάπαυλα ήταν και ξανά την ανηφόρα τα CDS, με το spread των ομολόγων να εκτινάσσεται κατά 71 μ.β (στις 374 μ.β) από μόλις 55 μ.β αρχές του 2022. Εξαιρετικό το θέμα του Γιώργου Καραγιάννη (στο newmoney), αξίζει να αναζητηθεί-διαβαστεί. Προσώρας η διοίκηση αναζητεί στρατηγικό χρηματοδότη για εκχώρηση του investment banking. Spin off, μήπως και περιοριστεί-κάπως- η έκταση του προβλήματος. Θα σας γυρίσω μερικά χρόνια πίσω, στο 2013 όταν η ελβετική τράπεζα-επί της ουσίας- έδιωχνε Έλληνες καταθέτες με λογαριασμούς χαμηλότερους του 1.000.000 ευρώ. Μάλιστα είχε δημιουργηθεί- τότε- ένα θεματάκι, καθώς για να ανοίξει κάποιος λογαριασμό σε τράπεζα της Γενεύης ή της Ζυρίχης κ.α. θα έπρεπε να αποδείξει εγγράφως που βρήκε τα χρήματα, δηλαδή να καταθέσει τις φορολογικές δηλώσεις. Μέχρι τότε αρκούσε μόνο το διαβατήριο. Θυμίζω, πως η Credit Suisse χρηματοδότησε ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακές με 5,6 δισ.$.

*Η πρώτη σοβαρή χρηματοδότηση της Attica Bank σε εισηγμένη “μεγάλου εκτοπίσματος” με ισχυρή διεθνή παρουσία. Ο λόγος για την ElvalHalcor και η γραμμή 5 εκατ. για 5ετία. Το ποσό δεν είναι μεγάλο (για το ύψος δανεισμού του ευρύτερου ομίλου Viohalco) πλην όμως μπορεί να… ξεκλειδώσει για την Ελένη Βρεττού και άλλες σε θυγατρικές του ομίλου. Μπορεί να διεκδικήσει μερίδιο από τον ευρύτερο κλάδο και μόνο η εγγύηση του ονόματος Στασινόπουλου μετράει. Στα συν της νέας διευθύνουσας.

*Είδα χθες (στο mononews) για τον άνθρωπο που βράβευσε τους επιχειρηματίες του Κορυδαλλού. Για τον Παναγιώτη Παπάζογλου ο λόγος, μέχρι πρότινος επικεφαλής ελεγκτής της ΕΥ, θέση την οποία υπηρέτησε επί 12ετία. Επί θητείας του, η ΕΥ βράβευσε τους Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, ως επιχειρηματίες της χρονιάς. Μάλιστα από τους 8 επιχειρηματίες, που βράβευσε η ΕΥ στην Ελλάδα οι (εν λόγω) 2 πέρασαν 18 μήνες στον Κορυδαλλό.

*Γιατί το μεταφέρω από τον συνάδελφο; για τον επιπλέον λόγο, πως 4 και… χρόνια μετά η περιβόητη δίκη της (παλιάς) Folli-Follie πηγαίνει από αναβολή σε αναβολή. Κάτι οι απουσίες, λίγο οι δικηγόροι και αισίως η υπόθεση του σκανδάλου πάει για τον πέμπτο χρόνο. Και μετά επαίρονται οι αρμόδιοι για την αξιοπιστία της εγχώριας επενδυτικής κοινότητας, του Χρηματιστηρίου κ.λ.π

*Είδα το θέμα του Εμμ. Νότη, για τα ακριβότερα (σταθερά) επιτόκια του εγχώριου banking, πριν καν “μιλήσει” η ΕΚΤ. Στις 27 Οκτωβρίου αποφασίζουν στην Φρανκφούρτη (προεξοφλείται και άλλο 75 μ.β), αλλά από τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου το ξεκίνησαν οι τραπεζίτες μας. Νόμιμο είναι, ηθικό; Μετά μου λένε για τις παρεμβάσεις τους σε “Κύκλους Ιδεών” κ.λ.π. Άραγε ο επικεφαλής της ΕΕΤ, Βασίλης Ράπανος έχει κάτι να πει επ’ αυτού; Αλλά και η κυβέρνηση μήπως; Εκείνη η υπόθεση για τις υπερβολικές χρεώσεις (Δεκέμβριος 2020; ) κάπου θα ξεχάστηκε να υποθέσω, όπως και οι διαπρύσιες δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη.

*Αλήθεια, με το μπρος-πίσω για το ωράριο των καταστημάτων, το μπάχαλο (επιεικώς) που έγινε… όλα καλά; Γιατί μου έλεγαν τα παιδιά του Κατσούρμπου, πως οι φωνές από το Μαξίμου ακούγονταν μέχρι την Αμύντα, στην πλατεία Προσκόπων στο Παγκράτι.

*Διάβασα την ανασκόπηση της οικονομίας, που δημοσιεύει κάθε εβδομάδα το τμήμα ανάλυσης της Eurobank. Ανησυχία για τον υψηλό πληθωρισμό και την υψηλή ανεργία. Σημειώνεται, πως ο δείκτης ΡΜΙ (μεταποίησης) ήταν χαμηλότερα του ορίου των 50 μονάδων και τον Σεπτέμβριο, για τρίτο σερί μήνα. Η αύξηση του κόστους παραγωγής-λόγω του υπέρβαρου ενεργειακού- έχει ως συνέπεια τη μείωση της ζήτησης εργασίας από τις επιχειρήσεις.

*ΔΕΗ: Από τις λίγες του FTSE Large Cap, με αγοραστικό σήμα εδώ και 3 συνεδριάσεις, σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης. Στα 5,58-5,62 ευρώ οι κοντινές αντιστάσεις, προσοχή σε ενδεχόμενη απώλεια των 5,50 μπορεί να οδηγήσει προς τα 5,34 ευρώ.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask