Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΟι… κερκόπορτες του πληθωρισμού στην Ελλάδα

Οι… κερκόπορτες του πληθωρισμού στην Ελλάδα

Την Παρασκευή θα ανακοινωθούν από την Eurostat τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού μέσα στον Μάρτιο. Το ότι τα βλέμματα όλης της Ευρώπης θα είναι στραμμένα στην συγκεκριμένη ανακοίνωση είναι περιττό να το πει κανείς καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει διαμηνύσει ότι οι αποφάσεις της από εδώ και πέρα όσον αφορά στην πορεία των επιτοκίων θα καθορίζονται με βάση τα τρέχοντα στοιχεία.

Μια αποκλιμάκωση από το επίπεδο του 8,5% του Φεβρουαρίου επομένως θα δώσει μια βαθιά ανάσα και ενδεχομένως να δώσει μια… ανάσα στην ανοδική πορεία των επιτοκίων. Εκτός από το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον, υπάρχει και το αντίστοιχο ελληνικό. Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών στην Ελλάδα αποκλιμακώνεται τους τελευταίους μήνες και πλέον έχει υποχωρήσει κάτω και από το 7%.

Όμως, υπάρχουν δύο στοιχεία που εντείνουν τον προβληματισμό καθώς δείχνουν ότι υπάρχουν ισχυρές αντιστάσεις στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης των τιμών. Το πρώτο ανησυχητικό στοιχείο είναι η πορεία των τιμών στα τρόφιμα. Ο σχετικός δείκτης εξακολουθεί να τρέχει με διψήφια ποσοστά και η πολυπόθητη αποκλιμάκωση στον ρυθμό αύξησης των τιμών ακόμη δεν έχει έρθει. Τον Μάρτιο επομένως, το οικονομικό επιτελείο θα ήθελε να δει κάτι καλύτερο από το +15% που καταγράφηκε τον Φεβρουάριο. Μένει να αποδειχθεί στην πράξη.

Το δεύτερο σημείο ανησυχίας έχει να κάνει με τον λεγόμενο δομικό πληθωρισμό ο οποίος έχει σκαρφαλώσει στα υψηλότερα επίπεδα από το μακρινό 1995-1996. Μέχρι τώρα ο «πυρήνας» του πληθωρισμού (σ.σ ο οποίος περιλαμβάνει τα πάντα εκτός από την ενέργεια και τα τρόφιμα) δεν ανέβαινε με ουσιαστικό ρυθμό. Όμως, τους τελευταίους μήνες καταγράφεται σημαντική άνοδος και πλέον ο πυρήνας αυξάνεται με μεγαλύτερη ταχύτητα από τον γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή. Αν αυτό συνεχιστεί, θα ανακοπεί η πτωτική πορεία η οποία τροφοδοτείται κυρίως από την αποκλιμάκωση των τιμών στα τρόφιμα.

Ένα είναι βέβαιο: η μάχη με τον πληθωρισμό δεν έχει τελειώσει ούτε στην Ευρώπη ούτε στην Ελλάδα. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ