Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΟι ευκαιρίες της πράσινης ενέργειας και τα «καμπανάκια» για τις περικοπές

Οι ευκαιρίες της πράσινης ενέργειας και τα «καμπανάκια» για τις περικοπές

Σε υψηλό δεκαετίας βρέθηκε η συμμετοχή των ΑΠΕ και των μεγάλων υδροηλεκτρικών μαζί, στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής κατά το πρώτο πεντάμηνο του έτους με βάση τα στοιχεία από τη μηνιαία ανάλυση του GreenTank για τις τάσεις ηλεκτροπαραγωγής. 

Πιο συγκεκριμένα το πρώτο πεντάμηνο του έτους, η καθαρή ενέργεια έφτασε τις 11,460 GWh, που είναι η υψηλότερη της δεκαετίας, αυξημένη κατά 19.8% σε σχέση με το πρώτο πεντάμηνο του 2023 (9,566 GWh). Μάλιστα, ξεπέρασε κατά 1,844 GWh την ηλεκτροπαραγωγή από τα τρία ορυκτά καύσιμα μαζί (9,615 GWh), η οποία σημείωσε μικρότερη αύξηση κατά 15.8% σε σχέση με την ίδια χρονική περίοδο. Η διαφορά των 1,844 GWh υπέρ της καθαρής ενέργειας διευρύνθηκε το 2024 σε σχέση με το 2023, όταν η καθαρή ενέργεια είχε ξεπεράσει τα ορυκτά καύσιμα για πρώτη φορά κατά 1,265 GWh.

Η καθαρή ενέργεια κάλυψε για πρώτη φορά στο πρώτο πεντάμηνο του έτους περισσότερη από τη μισή ζήτηση (53.8%), ενώ το μερίδιό της στην καθαρή ηλεκτροπαραγωγή ήταν 54.4%. Οι ΑΠΕ (κυρίως αιολικά και φωτοβολταϊκά) κυριάρχησαν στην κάλυψη της ζήτησης με μερίδιο 47.2%, ενώ τα μεγάλα υδροηλεκτρικά είχαν μερίδιο 6.7%. Την πρωτοκαθεδρία στην κάλυψη της ζήτησης ανάμεσα στα ορυκτά καύσιμα είχε το ορυκτό αέριο με μερίδιο 33.4%, το οποίο αποτελεί και το μεγαλύτερο μερίδιο της δεκαετίας για την περίοδο του πενταμήνου. Ακολούθησε ο λιγνίτης με 6.1% και το πετρέλαιο με 5.6%. Οι καθαρές εισαγωγές κάλυψαν μόλις το 1% της ζήτησης, το χαμηλότερο μερίδιο της δεκαετίας.

Ο Μάιος ήταν ο δεύτερος συνεχόμενος καθαρά εξαγωγικός μήνας ενώ αν είχαν αποφευχθεί οι περικοπές ενέργειας η Ελλάδα θα ήταν για πρώτη φορά στο πεντάμηνο καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το GreenTank το μερίδιο των ΑΠΕ θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο αν δεν υπήρχαν περικοπές. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της διαδικασίας του ενοποιημένου προγραμματισμού που δημοσιεύει καθημερινά ο ΑΔΜΗΕ, περικόπηκαν 430 GWh ΑΠΕ συνολικά το πρώτο πεντάμηνο του έτους. Από αυτές 122 GWh απορρίφθηκαν τον Μάιο, ενώ τον Απρίλιο περικόπηκε η περισσότερη καθαρή ενέργεια (259 GWh) συγκριτικά με τους υπόλοιπους μήνες του έτους, αλλά και με το σύνολο των περικοπών του 2023 (228 GWh). Οι υπόλοιπες 49 GWh περικόπηκαν τον Μάρτιο.

Οι περικοπές

Να σημειωθεί ότι “ρεκόρ” περικοπών με βάση τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, έγινε για το Μάιο, στις 5 Μαΐου με 23.8 GWh, ενώ στη δεύτερη θέση ήταν οι περικοπές της 1ης Μαΐου (20.5 GWh)

 Η αποφυγή αυτών των περικοπών κατά το πρώτο πεντάμηνο του έτους θα ήταν ικανή να εξαλείψει πλήρως τις καθαρές εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, εφόσον το πεντάμηνο του 2024 οι συνολικές καθαρές εισαγωγές (203 GWh) ήταν χαμηλότερες από τις περικοπές.

Το “καμπανάκι”

Ωστόσο, τούτων δοθέντων, αποκτά ιδιαίτερη σημασία το μήνυμα, που εξέπεμψαν σε πρόσφατη δημοσιογραφική συνάντηση στελέχη του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΣΗΑΠΕ) και της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) για την ανάγκη ανασχεδιασμού της αγοράς των ΑΠΕ ώστε να μην βρεθεί τα επόμενα χρόνια σε αδιέξοδο. Η αναθεώρηση του σχεδιασμού για τον τομέα των ΑΠΕ κρίνεται αναγκαίος προκειμένου να συνεχίσει να προσελκύει ξένα κεφάλαια, να στηρίξει το όραμα της χώρας για μετατροπή της σε εξαγωγέα «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας και να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των έργων.

«Υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες, πρέπει όμως να αναγνωρίσουμε ότι πολλά σημεία προκαλούν προβληματισμό. Η αγορά έχει μια ανησυχία για το πως θα εξελιχθεί η ενεργειακή μετάβαση από εδώ και πέρα. Λάθος δράσεις και πολιτικές τα επόμενα χρόνια μπορεί να αντιστρέψουν το κλίμα», σημείωσε ο ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ κ. Παναγιώτης Λαδακάκος,.

Οι περικοπές πράσινης ενέργειας, σύμφωνα με ΕΣΗΑΠΕ και ΕΛΕΤΑΕΝ, πρέπει να αποτελούν το έσχατο μέσο για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του ηλεκτρικού συστήματος. Η Πολιτεία, σύμφωνα με τον κ. Λαδακάκο, πρέπει να οριστικοποιήσει άμεσα τις αποφάσεις για το μόνιμο πλαίσιο των κανόνων περικοπών, με βάση τις επιταγές του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. «Πρέπει να λήξει η αβεβαιότητα για τις περικοπές. Έχουν δοθεί εννέα μήνες προθεσμία στην ειδική επιτροπή του ΥΠΕΝ για να προσδιορίσει το πλαίσιο. Ακόμη και αυτό το διάστημα δημιουργεί μια μεγάλη περίοδο αβεβαιότητας, για επενδύσεις που είναι έτοιμες να υλοποιηθούν. Το αποτέλεσμα αυτής της εργασίας του ΥΠΕΝ πρέπει να δώσει ξεκάθαρη επενδυτική ορατότητα ώστε οι επενδυτές να γνωρίζουν τους κανόνες, πόσο θα περικόπτεται η ενέργεια και το τι αποζημιώνεται ώστε να εκτιμήσουν εάν τα business plan βγαίνουν», σημείωσε.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ