Έχοντας ήδη καλύψει το 50% του χρηματοδοτικού προγράμματος από το 1ο 15νθήμερο της νέας χρονιάς, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους αποκτά την πολυτέλεια του… χρόνου για τον σχεδιασμό των επόμενων κινήσεων.
Μεγάλο το κέρδος πόσο μάλλον όταν όλος ο πλανήτης προσπαθεί να … μαντέψει ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στις αγορές (και αυτής των ομολόγων) μετά τις πρώτες εξαγγελίες του νέου Αμερικανού προέδρου. Για την ελληνική πλευρά, όλα τα χαρτιά είναι πλέον πάνω στο τραπέζι. Χαρτί 1ο: Οι συνθήκες στην αγορά δεν επιδεινώνονται. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο Οργανισμός προχωρεί και σε νέα (ή νέες) εκδόσεις ομολόγων συγκεντρώνοντας από τις αγορές ακόμη και πάνω από 8 δις. ευρώ που προβλέπει το ετήσιο πρόγραμμα χρηματοδότησης.
Όχι για να αυξήσει το ονομαστικό ποσό του χρέους αλλά για να αυξήσει την εμπορευσιμότητα των ελληνικών τίτλων και το ποσό των πρόωρων αποπληρωμών. Το χρέος σε ονομαστικούς όρους δεν θα αυξηθεί ούτε μέσα στο 2025 και αυτό είναι απόφαση που έχει ληφθεί με στόχο η αποκλιμάκωση της αναλογίας του χρέους ως προς το ΑΕΠ να επιτυγχάνεται όχι μόνο από το κομμάτι του παρονομαστή (με την αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ) αλλά και από το κομμάτι του αριθμητή. Πρόωρες αποπληρωμές χρέους θα υπάρξουν ούτως ή άλλως εντός του 2025. Αυτό που θα εξεταστεί αν οι συνθήκες ευνοήσουν, θα είναι η αύξηση του ποσού πάνω από τα 5 δις. ευρώ.
Η επόμενη έκδοση είναι πιθανό να σχεδιαστεί για μετά τον Μάρτιο. Υπάρχει ανοικτό το ενδεχόμενο αναβάθμισης από τη Moody’s και επιστροφής της επενδυτικής βαθμίδας. Αν αυτό συμβεί, το αγοραστικό ενδιαφέρον θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο.
Αν οι συνθήκες στις αγορές επιδεινωθούν, ο ΟΔΔΗΧ θα έχει ούτως ή άλλως τη δυνατότητα να παίξει… άμυνα: περιορίζει τις εκδόσεις (ούτως ή άλλως μόνο με τις δρομολογημένες επανεκδόσεις και τη χθεσινή έκδοση φτάνει άνετα στα 6 δις. ευρώ) και περιμένει τη βελτίωση των συνθηκών. Με τα ταμειακά διαθέσιμα να φτάνουν ξανά κοντά στα 40 δις. ευρώ μετά και τη χθεσινή άντληση των 4 δις. ευρώ, οι αγορές γνωρίζουν πολύ καλά ότι για φέτος η Ελλάδα δεν θα τραβήξει ζόρι.