don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Οι επιλογές των Βρυξελλών, η (leader) Protergia, η πτήση της AEGEAN, το μέρισμα του ΟΠΑΠ, ο νέος Deputy CEO της Alpha Bank, η έκδοση του ΟΔΔΗΧ και τα δυσάρεστα τα νέα από Γερμανία

*Στις Βρυξέλλες- η νέα ( ; ) ηγεσία προτιμά την Κάμαλα Χάρις για την προεδρία των ΗΠΑ. Σωστά, διαπρύσια υποστηρικτής (και) της woke ατζέντα, αλλά κυρίως υπέρμαχος του Δόγματος του Νέου Ψυχρού Πολέμου μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Από την άλλη ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται πλησιέστερα στην λογική της μείωσης της συνεισφοράς των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ (ενδεχόμενο που “καίει” και οικονομικά το Βερολίνο) και της άμεσης έναρξης ειρηνευτικών επαφών με τη Μόσχα.

*Στις Βρυξέλλες- η νέα ( ; ) ηγεσία επιλέγει την παρόξυνση της κρίσης-παρά τις μέχρι τώρα ολέθριες συνέπειες- για την ευρωπαϊκή οικονομία, ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Θα περίμενε κάποιος πως, ειδικά στο Βερολίνο θα γνώριζαν τα στοιχειώδη του Καρλ φον Κλάουζεβιτς και την θεωρία του Πρώσσου στρατιωτικού και συγγραφέα περί ολοκληρωτικού πολέμου.

*Στις Βρυξέλλες- η νέα ( ; ) ηγεσία ουδέν γνωρίζει για την 50ετή κατοχή εδάφους της Κύπρου- κράτους μέλους της- ουδόλως ενοχλούνται από την αναθεωρητική πολιτική της “συμμάχου” Τουρκίας κ.ο.κ. Προέχουν τα business as usual, τα πράσσειν άλογα κ.λ.π

*Με αφορμή την περίπτωση της Κάσου, ο Παναγιώτης Κονδύλης τα έχει αναλύσει εξαιρετικά στα περί “του πρώτου πλήγματος”. Ενδιαφέρουσα- από όλες τις πλευρές- η στάση της Αθήνας, για να δούμε… Πάντως, το μήνυμα της Άγκυρας πιο ξεκάθαρο δεν γίνεται: δεν πρόκειται να καθίσουν με “σταυρωμένα χέρια” στη ΝΑ Μεσόγειο, είτε πρόκειται για East Med, είτε για διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας, είτε για από/προς Αίγυπτο. Τι σημαίνει αυτό, θα περιοριστώ στο καθαρά επενδυτικό/επιχειρηματικό: Αφ’ ενός αυξάνεται/επιβαρύνεται το ρίσκο (ασφάλισης), αφ’ ετέρου ένας “τρίτος” επενδυτής λ.χ. Ιταλός το ξανά σκέφτεται δεύτερη και τρίτη φορά. “Μέτριας έντασης” γκριζοποίηση- κατ’ αρχήν- επενδυτικών projects- για όσο μένουν εκτός παιδιάς τα τουρκικά συμφέροντα. Για τα άλλα- και πιο σοβαρά- θέλω να πιστεύω πως, έχουν γνώση οι φύλακες-.

*Δυσάρεστα τα νέα από την Γερμανία: Για τις ανησυχίες του Γιοακίμ Νάγκελ- επικεφαλής της Bundesbank- αναφερόμαστε εκτενέστερα- με αφορμή και το mid black out του CrowdStrike-, για τα οικονομικά αποτελέσματα 3μηνου της Deutsche Bank που ήταν αρνητικά- ζημίες 143 εκατ.- κυρίως όμως για τον ρυθμό ανάπτυξης της μεγαλύτερης οικονομίας της Ε.Ε. Για πρώτη φορά χαμηλότερα του ορίου 50 μονάδων-διαχωριστικού μεταξύ συρρίκνωσης/ανάπτυξης- . Άραγε τα στοιχεία της έκθεσης των S&P Global και HCOB (Εμπορική Τράπεζα Αμβούργου) τα κοιτούν στις Βρυξέλλες ή… Και με την γαλλική οικονομία χαμηλότερα- στις 49,5 μονάδες-.

*Στον αντίποδα, ειδικότερα στην “περιφέρεια-νότο” οι προβλέψεις είναι-συγκριτικά πάντα- καλύτερες. Για την Αθήνα- σαφώς λιγότερα τα προβλήματα- η χθεσινή έκδοση λαϊκών εντόκων από τον ΟΔΔΗΧ ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Στην προηγούμενη έκδοση εντόκων εξάμηνης διάρκειας τον Μάιο, το επιτόκιο ήταν 3,55% και προχθές διαμορφώθηκε χαμηλότερα αλλά σαφώς παραπάνω από το 0,03% των επιτοκίων ταμιευτηρίου. Τα-σχεδόν- μισά από τα 9 δισ (εντόκων) είναι στα χέρια “φυσικών προσώπων”-ιδιωτών.

*Η Protergia απορροφά όλη την αύξηση στα τιμολόγια Αυγούστου. Σταθερά διατηρεί τις τιμές ρεύματος και τον Αύγουστο, η εταιρεία του ομίλου Metlen Energy & Metals, για οικιακούς και μικρούς επαγγελματικούς πελάτες. Έτσι είναι, όταν είσαι leader. Το πως θα μπορούσε να φτάσει τον στόχο του 30% (στη λιανική) είναι το ενδιαφέρον.

*Στην Ιονία Οδό, από Αντίρριο μέχρι Ιωάννινα, ο οδηγός συναντά 5 ΣΕΑ, με την εξής σειρά AVIN, Shell, Shell, Shell και AVIN. Εάν ο οδηγός τυγχάνει να είναι, έστω, αρχάριος επενδυτής εύκολα καταλήγει σε εκτιμήσεις. Άλλωστε, οι 2 όμιλοι Motor Oil/Bαρδινογιάννης- ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ/Περιστέρης έχουν στενή συνεργασία σε σημαντικά projects.

*Όλο και πιο…μακριά στοχεύουν Βασιλάκης- Γερογιάννης. Και δεν αναφέρομαι στην προσθήκη του προορισμού προς Αμπου Ντάμπι αλλά στον νέο-από τέλη Φεβρουαρίου 2025- προς Κανάρια/Λας Πάλμας. Διάρκεια πτήσης 5,5 plus ώρες, στον Ατλαντικό.

*Από τη μία περιπτώσεις όπως λ.χ. του Καρέλια, από την άλλη τα jump up νεοσσών SoftWeb δεν βλέπω να εφαρμόζονται οι νέες νόρμες της ΕΧΑΕ για ελεύθερη διασπορά, ελάχιστη αποτίμηση και τα συναφή.

*Attica Συμμετοχών, μην το ξανά γράφω: Σε όρους αποτίμησης 634 εκατ. ουδεμία συζήτηση για στρατηγική συνεργασία ή άλλα συναφή μπορεί-καν- να ξεκινήσει. Από το ένα (1) δισ. και εάν και εφ’ όσον, Strix θελούσης και Πειραιώς επιτρεπούσης.

*ΟΠΑΠ: Το «cash cow» του ΧΑ, που το γνωρίζουν καλά οι επενδυτές, το πιστοποιεί και η στην τελευταία της έκθεση για τη μετοχή. Η χρηματιστηριακή υπογραμμίζει ότι αναμένει γενναιόδωρη διανομή μερίσματος, στο 100% των καθαρών κερδών, οδηγώντας σε μέρισμα από 1,25 ευρώ (για τη φετινή χρήση) έως 1,36 ευρώ (για το 2026), με τη μέση μερισματική απόδοση να διαμορφώνεται στο 8%, μια από τις υψηλότερες στην εγχώρια αγορά. Ειδικότερα, η NBG βλέπει τη μερισματική απόδοση της φετινής χρήσης στο 7,8% ενώ αναμένει 8,2% το 2025 και 8,5% το 2026. 

*Πραγματοποιήθηκε εχθές (24/7) η γενική συνέλευση των μετόχων της Alpha Bank με βασικό θέμα τη διανομή μερίσματος αλλά και την παρουσίαση του Λάζαρου Παραγαρυφάλλου ως deputy CEO. Ο λόγος για τον πιο στενό συνεργάτη του Βασίλη Ψάλτη με την αναβάθμισή του κοινό μυστικό εδώ και καιρό, ειδικότερα μετά το deal με την ιταλική UniCredit. Όσον αφορά στην συνεργασία με τον ιταλικό όμιλο, οι συνέργειες με την Αlpha Bank στις χρηματοδοτήσεις ξένων εταιρειών αλλά και στις εργασίες του Asset Management έχουν αρχίσει να αποδίδουν.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask