don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Οι επενδύσεις Italgas, τα 500 της Metlen, οι συναλλαγές της ΚΑΡΕΛΙΑΣ, το εδραίο “πάτημα” της Cenergy Holdings, η Helleniq Energy και οι ναυτιλιακοί “παίκτες”, η μετοχή της Pfizer, ο Ψάλτης στην Κέρκυρα και much ado about nothing (ΠΑΣΟΚ)

*Διόρθωση στην Wall Street μετά τα νέα υψηλά της προηγούμενης εβδομάδας και υπό το βάρος των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή. Η καλύτερη από την αναμενόμενη έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ ξανά μειώνει την προοπτική επιθετικών μειώσεων στα επιτόκια από την Fed. Έχει προεξοφληθεί και από την DeA πως μέχρι τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου θα επιδιωχθεί η διατήρηση σχετικής σταθερότητας. Από την επομένη κιόλας- άλλωστε στις 6-7 Νοεμβρίου συγκαλείται η συνεδρίαση των μελών της Fed. Προς ώρας πάντως, σε αναμονή της δημοσίευσης των πρακτικών της τελευταίας, αλλά και από μεθαύριο της ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων τρίτου 3μηνου, με JPMC, BlackRock, Wells Fargo την Παρασκευή.

*Ενδιαφέρουσα εξέλιξη: Πονοκέφαλος ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για τον Μπουρλά της Pfizer. Ηedge fund πήρε θέση κόντρα στη μετοχή επιδιώκοντας αλλαγές. Πως ακριβώς έχει η κατάσταση, το Starboard Value έχει αποκτήσει συμμετοχή αξίας περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στην Pfizer επιδιώκοντας να ασκήσει πίεση ώστε ο αμερικανικός κολοσσός των φαρμάκων να κάνει αλλαγές οι οποίες θα ανατρέψουν την πτωτική πορεία της μετοχής. Η τιμή της μετοχής της εταιρείας υποχώρησε στα 28,58$ την Παρασκευή από 41 $ δολάρια το 2019 όταν ανέλαβε ο Μπουρλά. Ο Μπουρλά έχει επίσης επενδύσει σημαντικά σε εξαγορές, ξοδεύοντας περίπου 70 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2020. Αγόρασε τη Seagen για 43 δισεκατομμύρια δολάρια, τη Biohaven για 13 δισεκατομμύρια δολάρια, την Arena για 6 δισεκατομμύρια δολάρια, την Global Blood Therapeutics (GBT) για 5 δισεκατομμύρια δολάρια και την Trillium για 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Αλήθεια η…ξεχασμένη-σε ποιο συρτάρι- υπόθεση φον ντερ Λάιεν-Μπουρλά, πότε θα φτάσει στην ακροαματική διαδικασία. ΟΚ, ότι πείτε… Για να μην ξεχνιόμαστε, δηλαδή.

*Στην τελική φάση έχει εισέλθει η διαδικασία για την οριστικοποίηση της μετοχικής σύνθεσης του project ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου και σε επόμενη φάση το Ισραήλ, ενόσω εντείνονται οι επαφές με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Σταθερό και το ενδιαφέρον, από το Παρίσι. Δυνητικοί επενδυτές για τον Great Sea Interconnector το fund TAQA (ΗΑΕ), ο όμιλος Meridiam (Γαλλία) με ποσοστά ακόμη και πάνω από το 20% στο έργο ο καθένας, συν την Κυπριακή Δημοκρατία και το αναπτυξιακό ταμείο DFC των ΗΠΑ.

*Σήμερα ξεκινά η διαδικασία για την αμκ της Cenergy Holdings, ανώτατη τιμή τα 9,86 ευρώ/μτχ. Τα κεφάλαια (ύψους 200 εκατ.) θα χρησιμοποιηθούν πρωτίστως για τη χρηματοδότηση της πρώτης φάσης της σχεδιαζόμενης κατασκευής μονάδας παραγωγής καλωδίων από τον όμιλο στην Βαλτιμόρη/ Μέριλαντ. Το εδραίο “πάτημα” του ομίλου Cenergy Holdings στις ΗΠΑ. Πάγια εκτίμηση της DeA πως, ασχέτως νέου προέδρου, η Ουάσιγκτον θα ρίξει το βάρος της στις υποδομές, στις συνδέσεις και τα δίκτυα. Οπερ, πεδίον εργασιών λαμπρόν για την θυγατρική στις ΗΠΑ. Στα 9,87-9,64 ευρώ η μετοχή, μερική ρευστότητα “τράβηξαν” θεσμικοί διαχειριστές. Τα 10,18 ευρώ θα τα υπερβεί το “χαρτί” σε εύλογο χρόνο, κοινός τόπος ότι η αποτίμηση των 1,854 δισ. είναι deep under value.

*HelleniQ Energy, πρώιμο, και πολύ μάλιστα για εικοτολογία που θέλει είτε το Trafigura από κοινού με τον Γιώργο Οικονόμου για μέρος του ποσοστού που έχει το ΡΟ&ΙΗ και το ΤΑΙΠΕΔ. Θα είχε λόγο ο ιδρυτής των DryShips Inc, Ocean Ring και ιδιοκτήτης της Cardiff Marine να διεκδικήσει ποσοστό του μ.κ του ομίλου, όπως και άλλοι 2-3 από τον ευρύτερο κλάδο της ενέργειας, αλλά…για το Ταμείο προέχει η διάθεση/ή μη του 35% της ΔΕΠΑ Εμπορίας (ποσοστό της πλευράς HelleniQ Energy) συνδυαστικά με το 65% του Δημοσίου, το τι θα γίνει με την ElpEdison (θα μείνουν/θα φύγουν οι Ιταλοί) και μετά βλέπουν. Οι του Ταμείου θα ήταν ικανοποιημένοι εάν έληγε μέσα στο 2024 το πρώτο θέμα, καθότι απαιτούνται και νομοθετικές ρυθμίσεις. Πάντως έχει…γούστο, η κυβέρνηση που ενδιαφέρεται να αποκομίσει υπεραξίες- και μέσω της εκχώρησης ποσοστών λ.χ. του ομίλου HelleniQ Energy με ατυχείς ενέργειες όπως η επαναλαμβανόμενη έκτακτη εισφορά να “ρίχνει” κατά 400 εκατ. ευρώ την αποτίμηση του asset, που-υποτίθεται- ενδιαφέρεται να διαθέσει.

*Για τα ιταλικά συμφέροντα ωστόσο, επενδύσεις 1 δισ. σχεδιάζει η Italgas στην Ελλάδα. Θα προχωρήσουν την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου από 7.924 χιλιόμετρα το 2023 σε πάνω από 11.000 χιλιόμετρα.

*Βγαίνει στις αγορές με πράσινο 5ετές ομόλογο 500 εκατ. η Metlen. Mandate σε BNP Paribas, Citigroup και HSBC. Στόχος η χρηματοδότηση πράσινων projects και η αναχρηματοδότηση τίτλων με λήξη το 2024 ενάμιση μήνα νωρίτερα. Διατηρεί την αξιολόγηση ΒΒ+ για την εισηγμένη η Fitch. Προφανώς και μέσω του green energy βελτιώνεται ακόμη περισσότερο το rating του ομίλου. Υποθέτω πως, ο Χρήστος Γαβαλάς- Executive BoD Member-Chief Treasury & IR Officer και το team θα είναι “πνιγμένοι” αυτό το 2-3ήμερο.

*Οι χθεσινές συναλλαγές 265 μτχ της ΚΑΡΕΛΙΑΣ (στα 350 ευρώ η μετοχή) είναι τζίρος…μηνός. Κινητικότητα- για τα δεδομένα της εισηγμένης- οι μέτοχοι της οποίας θα πρέπει να εξεύρουν λύση στο θέμα του free float. Εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση να τα βρουν- στο συγκεκριμένο- τα εκατέρωθεν μετοχικά στρατόπεδα.

*Τι τρέχει με την Intertech; μαζεύει, όπως λέγεται ο Σπύρος Γιαμάς μέσω της αγοράς; σκοπεύει να αυξήσει το ποσοστό του στο 33% (από το υφιστάμενο 30% plus); Το να προχωρήσει σε Δ.Π μάλλον απίθανο, καθώς η CD Media θα μπορούσε να εισέλθει στο ΧΑ δια της πλαγίας. Όχημα; ενδεχομένως, εάν τα βρουν με τον Κωνσταντίνο Αμοιρίδη. Του ομώνυμου ομίλου-από την Βόρειο Ελλάδα- που ελέγχει το 28,45% του μ.κ της εισηγμένης. Στην Θεσσαλονίκη, από Κυριακή και 2-3ήμερο άνθρωπος της DeA, για επιτόπου ρεπορτάζ σε εταιρείες της συμπρωτεύουσας. Είδα και το συν 5,06% της MED στα 0,83 ευρώ (αλλά με συναλλαγές 1.000 τμχ). Για να δούμε.

*Papoutsanis και μόνο που ανακοίνωσε μεγέθη τρίτου 3μηνου αρκεί. Εδώ διοικήσεις άλλων εισηγμένων μόλις που πρόλαβαν του δευτέρου. Στα 2,30 ευρώ η μετοχή, στα 62,3 εκατ. η αποτίμηση της εταιρείας.

*Το να χάνει μία μετοχή 50% σε μία εβδομάδα και 75% σε ένα μήνα δεν το λες και λίγο. Ο λόγος για την Attica Bank, με τις ελπίδες των εγκλωβισμένων στο reverse split/και με την προϋπόθεση να (παρα)μείνουν/συμμετάσχουν στην αμκ. Ότι και να ειπωθεί…

*Αρέσει πολύ, σε γνωστό deal maker η συμφωνία Cosmote TV-NOVA με την αλληλοπροβολή αθλητικού περιεχομένου. Αφ’ ενός πιέζονται οι άλλοι πάροχοι, αφ’ ετέρου ενισχύεται η θέση των Νεμπή-Σταθόπουλου. Λίαν ενδιαφέρουσες προβολές προσεχώς, και στο βάθος. ΑΡΑΧ, απ’ όπου είχε κάνει την εξαγορά της ΤΙΜ Hellas ο μετέπειτα mr BCPartners.

*Στην Κέρκυρα χθες (και σήμερα) ο Βασίλης Ψάλτης, σε εκδήλωση στο Μουσείο Χαρτονομισμάτων Ιονικής Τραπέζης. Πάντως, ο ceo του ομίλου Alpha Bank συναντήθηκε με τον ομόλογο του της UniCredit την προηγούμενη εβδομάδα. Ο Andrea Orcel ήταν στην Αθήνα, νομίζω την προηγούμενη Τετάρτη-Πέμπτη.

*Ρώτησα 3 γνωστούς-και σημαντικούς fund managers- για το πως είδαν (και βλέπουν) τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις, μετά και την κάλπη στο ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ. Ο προβληματισμός τους εμφανής, ως προς το ποιος θα μπορούσε να είναι ο (δυνητικός) κυβερνητικός εταίρος, εάν και εφ’ όσον παραστεί ανάγκη συνεργασίας για την Ν.Δ. Η διακριτή ρευστότητα γενικά προβληματίζει πολλούς (και) στον επιχειρηματικό/επενδυτικό χώρο. 

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask