don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και οι τιμές πετρελαίου, το εύρος τιμών στο placement της Εθνικής, οι “απώλειες” στο ΧΑ και το επιχειρηματικό ενδιαφέρον σε Παρίσι-Φρανκφούρτη

*Με την προσοχή στη Μέση Ανατολή οι επενδυτές στις ευρωπαϊκές αγορές. Προσεκτική η προσπάθεια διαχείρισης των τελευταίων εξελίξεων, με την πρώτη αντίδραση των επενδυτών αρκετά ψύχραιμη. Βγήκαν μπροστά και 3-4 οίκοι με καθησυχαστική ρητορική, ενδεικτική η εκτίμηση από την UBS. Γεγονός η ρευστή κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, με ακόμη μία-σοβαρότερη- παρόξυνση μετά την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων από την Τεχεράνη. Ωστόσο, το βασικό ενδεχόμενο του οίκου παραμένει αυτό του μη ολοκληρωτικού πολέμου Ισραήλ-Ιράν. Αλλοίμονο, και εάν…

*Πρώτη ημέρα αντίδρασης, μετά την ενέργεια των Ιρανών και ο συνήθης αυτοματισμός της στροφής προς τα θεωρούμενα ασφαλή assete για αυτό και κέρδισαν έδαφος το δολάριο, τα αμερικανικά ομόλογα και ο χρυσός. Πάντως δίχως να σημειωθούν τελικά ακραίες μεταβολές. Το γεγονός ότι η νέα εξέλιξη της κρίσης στη Μέση Ανατολή αξιολογείται ως ένα πολύ σοβαρό επεισόδιο από το διεθνές οικονομικό σύστημα φάνηκε περισσότερο στις τιμές του πετρελαίου, που έφθασε έως και 5% υψηλότερα/ακριβότερα το απόγευμα. Για να αποκλιμακωθούν στη συνέχεια. Παρατηρημένο πως, η αγορά “τιμολόγηση” του πετρελαίου λειτουργεί σαν ιμάντας μετάδοσης των συνεπειών της κάθε κρίσης που ξεσπάει στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

*Πάντως απόγευμα Τετάρτης (ώρα Ελλάδος) και ο VIX/CBOE διαμορφωνόταν στις 19,22 μονάδες. Είχε “τσιμπήσει” λίγο αλλά παρέμενε σταθερά χαμηλότερα του ορίου αναφοράς των 20 μονάδων. Στην περίπτωση που το Ισραήλ “χτυπήσει” τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν η διαταραχή στην αγορά θα αντιστοιχούσε σε απώλεια ενός εκατομμυρίου βαρελιών ημερησίως, σύμφωνα με την εκτίμηση του Κλέι Σιγκλ. Ο Τόμας Βάργκα (PVM) το προχωράει περισσότερο, στην ενδεχόμενη περίπτωση που οι πληρεξούσιοι της Τεχεράνης Χούθι επιχειρούσαν να στοχεύσουν προς τις εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας. Ενδεικτικά και μόνον σενάρια που “τρέχουν” συνδυαστικά με δεκάδες άλλα στα “αλγοριθμικά” συστήματα προβολών των JMC, Goldman Sachs, Morgan Stanley e.t.c. Σε κάθε περίπτωση είναι διακριτά τα συμβάντα καμπής, όπως τα χαρακτηρίζουν οι αναλυτές δηλαδή εκείνων που σηματοδοτούν αναβάθμιση ρίσκου, μεταβλητότητας, αντασφάλισης στην διαχείριση. Προσώρας ο VIX/CBOE μας κρατά σε συγκρατημένο alert (τι ορολογία και αυτή).

*Στα παράδοξα των ημερών, λ.χ. την Τρίτη στην συνεδρίαση του χρηματιστηρίου στο Παρίσι τη μεγαλύτερη διόρθωση είχαν οι μετοχές της Renault- για τους γνωστούς λόγους/προβλήματα που έχει γενικότερα η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία αλλά κυρίως μετοχές των luxury brands Hermes, LVHM e.t.c επειδή προβλέπονται μειωμένες πωλήσεις κυρίως στην αγορά της Κίνας. Σε κάθε περίπτωση οποιαδήποτε (παρ)όξυνση της κατάστασης επιβαρύνει μία ήδη βεβαρημένη οικονομία.

*Στα δικά μας, την Τρίτη ανακοινώθηκαν τα πρώτα στοιχεία για τον πληθωρισμό Σεπτεμβρίου, από την Eurostat. Στο 1,8% στην ευρωζώνη, στο 3% στην Ελλάδα (αλλά από 3,2% τον Αύγουστο). Παραμένει επίμονα υψηλός, απόρροια και των στρεβλώσεων της οικονομίας- αυξημένες εισαγωγές πρώτων υλών, παραγωγικό έλλειμμα- βαρύ ενεργειακό κόστος. Συν το σταθερά υψηλό/ακριβό κόστος χρήματος- σύμφωνα με την ΤτΕ- στο 0,54% το επιτόκιο καταθέσεων με 5,84% των δανείων. Διαφορά 5,30 (530 μ.β) η ευρύτερη “ψαλίδα” στις χώρες της Ε.Ε. Το επίσης ανησυχητικό, μετά από ένα σχετικά ισορροπημένο 4μηνο, καταγράφεται εκ νέου αύξηση/επιβάρυνση στις τιμές προϊόντων στα ράφια. Το συν 3% για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή ενισχύει τις επιφυλάξεις όσων υποστηρίζουν πως τα κυβερνητικά μέτρα έχουν περιορισμένο αποτέλεσμα.

*Που οδηγεί αυτό; αρχές Οκτωβρίου και μία…λύση είναι η διατήρηση ενός ήπιου κλίματος (όχι όμως να καίγεται και η…μισή Κορινθία). Ενδεχόμενη αποκλιμάκωση της έντασης με μείωση/επαναφορά του πετρελαίου προς τα 70$/βαρέλι, γενναία “πλάτη” των ηλεκτροπαραγωγών, ταχύτερες εκταμιεύσεις σε έργα που μπορεί να συντηρήσουν (σε κάποιο βαθμό) επί μέρους κλάδους και τοπικές αγορές. Ακόμη και μία μείωση της παραγωγής (λόγω μειωμένης ζήτησης) προϊόντων που χρειάζονται εισαγόμενες πρώτες ύλες θα συνέβαλε (σε κάποιο βαθμό).

*Μετρώντας όλα τα ανωτέρω- και όχι μόνο- ξανά βλέπω τα βασικά στοιχεία του Μεσοπρόθεσμου που παρουσίασε προχθές ο Κωστής Χατζηδάκης και παραμένω επιφυλακτικός. Μακάρι να διαψευστούν όσοι επιφυλάσσονται, αλλά… Παράλληλα παρακολουθώ την κυβέρνηση να επιχειρεί να επαναπροσεγγίσει κοινό της που έχει φύγει (κυρίως) προς τα δεξιότερα της. Πως όμως, με διαγραφές, ρυθμίσεις αγροτικών χρεών; και συλλόγων και φυσικών προσώπων; Συγγνώμη αλλά αυτές οι μέθοδοι χρησιμοποιούνταν από άλλους, χρόνια πολλά πριν. Επιπλέον τα “κόκκινα αγροτικά” υπολογίζονται σε 3,8 δισ. δηλαδή που θα γραφτούν στον…κάμπο της Λάρισας και στις εκβολές του Αξιού;

*Εάν υποθέσουμε ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών, οι εισηγμένες είναι “καθρέφτης” της επιχειρηματικότητας, τότε για τις 3 στις 4 εταιρείες τα οικονομικά αποτελέσματα δεν είναι και τα πιο ευοίωνα. Στην “ρηχότητα” του το ΧΑ εύκολα γίνεται πεδίο βολών από short παίκτες, όπως έγινε χθες. Ήταν το πρώτο στην Ευρώπη που η συνεδρίαση ξεκίνησε με απώλειες, και παρέμεινε με τις μεγαλύτερες μέχρι το τέλος.

*Το είδαμε και αυτό, αλλαγή του εύρους διάθεσης μετοχών- την δεύτερη μέρα του placement της Εθνικής-. Πρακτικά, Δευτέρα και Τρίτη οι επενδυτές είχαν ως γνώμονα το εύρος των 7,3-7,95 ευρώ, απόγευμα Τρίτης έγινε γνωστό πως θα αλλάξει/”στενέψει” για να ισχύσει το 7,4-7,65 στην αρχή της Τετάρτης μέχρις ότου “κλειδώσει” κάποια στιγμή (στις 14.00′) στα 7,55 ευρώ. ΟΚ εάν αυτά θεωρούνται σοβαρά και πως συνάδουν με αγορά που προορίζεται να αναβαθμιστεί στις αναπτυγμένες, πάσο.

*Από το πρωί της Τετάρτης αναχωρούσαν για το Παρίσι εκπρόσωποι εταιρειών για το road show της ΕΧΑΕ. Συμμετέχουν, Eurobank, Πειραιώς, Alpha Bank, Metlen, HelleniQ Energy, TITAN Cement International, ΔΕΗ και ΕΧΑΕ. Ομιλητές, Αλέξης Πατέλης και Γιάννος Κοντόπουλος. Διοργανώνεται με την Societe Generale, στο Park Hyatt Vendome Hotel (το booking δίνει στα 1.468 ευρώ την διανυκτέρευση). Για την ερχόμενη εβδομάδα είναι το προγραμματισμένο mid cap road show, στις 9 Οκτωβρίου στη Φρανκφούρτη. Είναι το δεύτερο από τα τρία mid cap road shows -το τρίτο είναι στις 9 Δεκεμβρίου στη  Γενεύη. Σε αυτό της 9/10 συμμετοχή έχουν δηλώσει οι εισηγμένες Μetlen, Motor Oil, HelleniQ Energy, Lamda Development, ΟΠΑΠ, Optima Bank, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, Premia, Profile και Πλαστικά Θράκης. Ενδιαφέροντες και οι δύο κύκλοι παρουσίασης που γίνονται, και λόγω της συγκυρίας, συνδυαστικά των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, του placement της Εθνικής και πριν τη συνεδρίαση της ΕΚΤ τη μεθεπόμενη εβδομάδα.

*Μία άσχημη συνεδρίαση για τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες η χθεσινή. Στο μείον 3,66% ο δείκτης Stoxx Europe Total Market Airlines. Δεν ξέφυγε από το στόχαστρο πωλήσεων ούτε η μετοχή της Aegean, έως τα 10,50 ευρώ. Ειρωνεία, την χρονιά που ο τουρισμός πηγαίνει για νέο ρεκόρ και τα μεγέθη της εταιρείας ομοίως ο κλάδος βρίσκεται σε περιδίνηση διεθνώς. 

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask