Κυριακή, 5 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΟι εκτιμήσεις για επενδύσεις στις ΑΠΕ έως το 2030

Οι εκτιμήσεις για επενδύσεις στις ΑΠΕ έως το 2030

Πακτωλός επενδύσεων εκτιμάται ότι θα κατευθυνθεί στις ΑΠΕ με βάση τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ).

Πιο συγκεκριμένα ενώ με βάση το ΕΣΕΚ και τις ενεργειακές  επιχειρηματικές επενδυτικές προτάσεις που έχουν καταγραφεί, οι συνολικές επενδύσεις έως το τέλος της δεκαετίας υπολογίζονται σε ένα εύρος από 67,5 δισεκ ευρώ έως 95 δισ. ευρώ. Εξ αυτών οι  επενδύσεις στις ΑΠΕ εκτιμάται ότι θα είναι το 1/3 με κατώφλι στο βασικό σενάριο τα   24,5 δισεκ. ευρώ.

Αυτό βέβαια με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα στην εξαετία θα ακολουθεί πορεία ανάπτυξης και όχι ύφεσης με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 1.5%.

Αναλυτικά σε  χερσαία και υπεράκτια αιολικά  οι επενδύσεις εκτιμώνται σε 11 δις ευρώ, 9 δις σε φωτοβολταϊκά στα οποία περιλαμβάνονται κεντρικές μονάδες αυτοπαραγωγών, εγκαταστάσεις Φ/Β στις στέγες και συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Περί τα 2,6 δις ευρώ υπολογίζονται οι επενδύσεις στον τομέα του πράσινου υδρογόνου και στις μονάδες CCUS ενώ το υπόλοιπο 1,7 δις ευρώ αφορά σε επενδύσεις σε μικρά υδροηλεκτρικά (150 εκατ. ευρώ),   συγκεντρωτικά θερμικά ηλιακά συστήματα (300 εκατ. ευρώ), βιομάζα,  συμπεριλαμβανομένων υγρών βιοκαυσίμων (750 εκατ. ευρώ) και  γεωθερμία, υψηλής και χαμηλής ενθαλπίας (500 εκατ. ευρώ).

Σύμφωνα με το ΙΕΝΕ θα απαιτηθούν σημαντικές επενδύσεις για την αποθήκευση ενέργειας, τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων και την ανάπτυξη νέων υποδομών, όπως το LNG και τα δίκτυα διανομής ηλεκτρισμού.Τα δύο βασικά προβλήματα που απειλούν τις επενδύσεις, σύμφωνα με τον ΙΕΝΕ

Στα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης περιλαμβάνεται η εκτίμηση πώς εντοπίζονται δύο βασικά προβλήματα που απειλούν τις επενδύσεις. Το ένα είναι ο ηλεκτρικός χώρος, όπου οι δύο διαχειριστές, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ έχουν προϋπολογίσει σημαντικές επενδύσεις για τα αμέσως επόμενα χρόνια και το δεύτερο είναι οι περικοπές έγχυσης ηλεκτρικής ενέργειας που ήδη το 2024 αναμένεται να φτάσουν κοντά στο 5% της πράσινης παραγωγής με τάσεις περαιτέρω ανόδου μελλοντικά. Στην περίπτωση αυτή, βασική λύση είναι η αποθήκευση ενέργειας μέσω των μπαταριών και της αντλησιοταμίευσης.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ