Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΟι δικηγόροι αντιδρούν στην "ακορντεόν" λειτουργία των δικαστηρίων

Οι δικηγόροι αντιδρούν στην “ακορντεόν” λειτουργία των δικαστηρίων

Η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος αντιδρά, με σημερινή ανακοίνωσή της, στη συνεχή έκδοση Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ), με τις οποίες καθορίζεται ο τρόπος λειτουργίας των δικαστηρίων και τονίζει ότι αυτό το καθεστώς δεν μπορεί να συνεχιστεί καθώς οι αντοχές των δικηγόρων έχουν εξαντληθεί.
Παράλληλα, η Ολομέλεια ζητά μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των δικαστηρίων, όπως και την παράταση του δικαστικού έτους, όπως έγινε και το 2020, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης.
Αναλυτικά, η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, η οποία συνεδρίασε εκτάκτως μέσω τηλεδιάσκεψης, σε ανακοίνωσή της, επισημαίνει:
«Η 38η έκδοση “ΚΥΑ του Σαββατοκύριακου” αποτελεί τακτική που δεν συνάδει με το κύρος της Δικαιοσύνης και του συνόλου των λειτουργών και των συλλειτουργών της και όχι μόνο των δικηγόρων και ταυτόχρονα επιφέρει σοβαρή ανασφάλεια δικαίου.
Η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι η απονομή της Δικαιοσύνης είναι ένα σημαντικό ζήτημα της δημοκρατικής λειτουργίας και της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων και των κοινωνικών ελευθεριών, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται έγκαιρα και διακριτά και όχι ως μία ακόμη οικονομική ή διοικητική δραστηριότητα, στα πλαίσια μίας ενιαίας ΚΥΑ.
Οι παλινωδίες της κυβέρνησης δεν μπορούν να συνεχιστούν. Οι αντοχές των δικηγόρων έχουν εξαντληθεί.
Η λειτουργία της Δικαιοσύνης, με την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών και δικονομικών κανόνων, που εξασφαλίζουν τη δημόσια υγεία αλλά και την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών, αποτελεί πάγια θέση του δικηγορικού Σώματος.
Δυστυχώς, όμως, από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, η κυβέρνηση επέλεξε να εφαρμόσει σύστημα “ακορντεόν” στη λειτουργία των δικαστηρίων, ανοίγοντας και κλείνοντας λειτουργίες τους, χωρίς την απαιτούμενη προηγούμενη ad hoc εισήγηση των λοιμωξιολόγων, όπως αποδείχθηκε περίτρανα και τη στιγμή μάλιστα που τα δικαστήρια δεν είχαν αποτελέσει εστίες υπερμετάδοσης του ιού.
Η σταδιακή επαναλειτουργία των δικαστηρίων, που επιχειρείται με τη νέα ΚΥΑ, με τις όποιες ασάφειες και αντιφάσεις παρατηρούνται, έρχεται να αποκαταστήσει, εν μέρει, τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην απονομή της Δικαιοσύνης και στο δικαίωμα δικαστικής προστασίας του ελληνικού λαού, στο όνομα του οποίου και μόνο και ουδενός άλλου απονέμεται.
Η Ολομέλεια ζητά από την κυβέρνηση άμεσα:

  • Να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για την ενιαία ρύθμιση όλων των προθεσμιών, με αφετηρία ένα συγκεκριμένο χρονικό σημείο, για λόγους ασφάλειας δικαίου, ώστε να αρθούν τα ερμηνευτικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στις πολιτικές και ποινικές υποθέσεις από τη νέα ΚΥΑ σε συνδυασμό με τον νόμο 4790/2021.
  • Να παρατείνει σε μεταγενέστερο χρονικό σημείο την έναρξη διενέργειας των πλειστηριασμών, συνεκτιμώντας τη δυσμενή κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα, λόγω των συνεπειών της πανδημίας.
  • Να παραταθεί το δικαστικό έτος, όπως και το 2020, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης, λόγω της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων.
  • Για την ασφαλή λειτουργία των δικαστηρίων θα πρέπει να προταχθεί ο εμβολιασμός όλων των λειτουργών και συλλειτουργών της Δικαιοσύνης, σε προαιρετική βάση, να τηρούνται αυστηρά τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα και να υπάρχει χρονικός διαχωρισμός πινακίων προς αποφυγή συγχρωτισμού.
    Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Δικαιοσύνης οφείλει να υλοποιήσει άμεσα τα μέτρα πρόληψης και προστασίας, που δεσμεύτηκε κατά τη διευρυμένη σύσκεψη φορέων στις 31.3.2021 και συγκεκριμένα:
  • Διενέργεια δωρεάν rapid tests στους δικαστικούς σχηματισμούς της χώρας από τον ΕΟΔΥ σε προαιρετική βάση και θερμομέτρηση.
  • Παρουσία αστυνομικής δύναμης στους χώρους των δικαστηρίων για την τήρηση των μέτρων.
  • Προμήθεια αντισηπτικών υγρών και λοιπών μέσων ατομικής προστασίας (μάσκες κ.λπ.).
    Επιπρόσθετα, η Ολομέλεια ζητά την τοποθέτηση προστατευτικών διαχωριστικών στους χώρους των ακροατηρίων για όλους τους παράγοντες της δίκης.
    Η Ολομέλεια καλεί όλους τους δικηγόρους σε αυστηρή τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα μετάδοσης του ιού και να προστατευθεί η ατομική και δημόσια υγεία».

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εκφράζει την αντίθεσή της στη διεύρυνση του πλαισίου λειτουργίας των δικαστηρίων

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων(ΕΔΕ), εκφράζει την αντίθεσή της στη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη διεύρυνση του πλαισίου λειτουργίας των δικαστηρίων από αύριο, τη στιγμή που τα κρούσματα από covid βρίσκονται σταθερά. Στην ανακοίνωση της ΕΔΕ σημειώνεται, επίσης, ότι πρέπει να γίνει άμεσα εμβολιασμός όλων των παραγόντων της Δικαιοσύνης προκειμένου να λειτουργήσουν τα δικαστήρια.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:
«Μετά από πολλές παλινωδίες και αυτοαναιρέσεις χωρίς κανέναν προηγούμενο διάλογο με τις Δικαστικές Ενώσεις, το υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάσισε την διεύρυνση του πλαισίου λειτουργίας των δικαστηρίων από αύριο. Τη στιγμή που τα κρούσματα από covid βρίσκονται σταθερά πάνω από 3.000 ημερησίως, με το μεγαλύτερο αριθμό νεκρών τους τελευταίους μήνες και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας υπερπλήρεις, με πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα σε δικαστές την προηγούμενη εβδομάδα στο Πρωτοδικείο Πειραιά, η απόφαση του υπουργείου μοιάζει τουλάχιστον επικίνδυνη. Από αύριο θα βρίσκονται καθημερινά εκτεθειμένοι στην πανδημία χιλιάδες δικαστικοί λειτουργοί, δικαστικοί υπάλληλοι, δικηγόροι και πολίτες που θα μεταβαίνουν σε μεγάλα δικαστήρια της χώρας, χωρίς προηγούμενο εμβολιασμό.
Μια πρόχειρη εκτίμηση υπολογίζει πάνω από 2.000 τους πολίτες και τους παράγοντες της δίκης που θα συγκεντρώνονται καθημερινά στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Είναι η μεγαλύτερη και μαζικότερη συγκέντρωση ανθρώπινου προσωπικού. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σεβόμενη τις αποφάσεις των ειδικών της Υγείας δε ζήτησε ποτέ “ειδική μεταχείριση”, γι’ αυτό και τώρα που έφτασε η σειρά του εμβολιασμού του προσωπικού προτεραιότητας για τις κρίσιμες λειτουργίες του Κράτους, δικαιούται να ζητά την άμεση υλοποίηση του σχεδιασμού.
Δεν μπορούμε να δεχθούμε την διακινδύνευση της υγείας και της ζωής όσων καθημερινά θα συνωστίζονται στα Δικαστήρια. Είναι πλέον απαίτηση ο προηγούμενος εμβολιασμός όλων των παραγόντων της Δικαιοσύνης προκειμένου να λειτουργήσουν τα Δικαστήρια. Εντός της εβδομάδας θα συγκληθεί έκτακτο ΔΣ, ώστε να εκτιμήσει την κατάσταση και να καθορίσει την περαιτέρω δράση».

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ