Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΟι διεκδικητές του πρωταθλήματος εξαρτώνται από τις...πριμαντόνες!

Οι διεκδικητές του πρωταθλήματος εξαρτώνται από τις…πριμαντόνες!

Αυτή η αγωνιστική, η 11η της Stoiximan Super League, μας αποκάλυψε κάποια χρήσιμα συμπεράσματα για τους διεκδικητές του τίτλου. Για τη συνολική τους απόδοση, όπως και για το βαθμό εξάρτησης που έχει η κάθε ομάδα από τους ηγέτες της.

Ο Παναθηναϊκός κρατάει το ρόλο του οδηγού στη βαθμολογία έχοντας διδαχθεί να μη λυγίζει στα δύσκολα. Αυτό του συμβαίνει εφέτος, διότι έχει περισσότερες επιλογές στο ρόστερ αλλά και γιατί οι παίκτες του έχουν ένα μεγάλο “γαμώτο” από πέρυσι, αφού έχασαν την κατάκτηση του πρωταθλήματος στο τέλος.

Στο τωρινό πρωτάθλημα μοιάζουν να σκέπτονται, σε αγώνες που το σενάριο δυσκολεύει, πως: “Δεν θα μας το πάρει κανείς ξανά εφέτος“.

Τους βγαίνει προς το παρόν, διότι και ο προπονητής έχει “ψηθεί” ακόκη περισσότερο, με αποτέλεσμα να παίρνει ρίσκα που δεν τολμούσε στην προηγούμενη σεζόν. Καταρχάς ο χρόνος που κάνει ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς τις αλλαγές μαρτυρά μεγαλύτερο βαθμό αποφασιστικότητας, ενώ και ο επιλογές του είναι πιο…ελεύθερες.

Η ψυχολογία των ποδοσφαιριστών του επηρεάζεται θετικά, διότι εισπράττουν το κλίμα που προκύπτει από την αυτοπεποίθηση που αποπνέει ο πάγκος. Πρωταγωνιστές του προκύπτουν επομένως ανάλογα με τη συνθήκη των αγώνων.

Είναι ίσως η μόνη ομάδα από τις μεγάλες που αλλάζει ήρωες με τέτοια ευκολία.

Ο Μαντσίνι εχτές (12/11), ο Ιωαννίδης σε πολλές άλλες περιπτώσεις, ο Σπόραρ και φυσικά ο Παλάσιος, όλοι υποψήφοι πρωταγωνιστές κάθε εβδομάδα.

Μία απορία υπάρχει πάντως μετά τον αγώνα με την Κηφισιά. Ο Μπρινιόλι έμεινε εκτός για να πάρει ανάσες; Η μήπως για να πάρει χρόνο ο Λοντίγκιν; Η για να ξεκουραστεί ο ιταλός ψυχολογικά, μετά το λάθος του στη Γαλλία;

Ό,τι κι αν ισχύει, θεωρώ πως είναι λάθος, διότι στο ποδόσφαιρο τον τερματοφύλακα τον στηρίζεις. Εκτός εάν ο προπονητής αποφάσισε να δώσει περισσότερο χρόνο στον επίσης πολύ καλό Λοντίγκιν, που σημαίνει τότε πως θα πρέπει να είναι βασικός και στο επόμενο παιχνίδι.

Θα ξέρουμε σύντομα…

Ο Ολυμπιακός εξαρτάται, σε μεγαλύτερο του επιτρεπόμενου βαθμό, από τον Κώστα Φορτούνη. Ασφαλώς και δεν “χαλάει” τους πειραιώτες που ο έλληνας κάνει το καλύτερο πρωτάθλημα της καριέρας του, όμως αυτό το δεδομένο αποκαλύπτει ταυτόχρονα την αδυναμία των υπόλοιπων να λειτουργήσουν ομαδικά.

Ούτε ο Φορτούνης το καταφέρνει να συνδυάσει τους πάντες, γι’ αυτό και γίνεται αποτελεσματικός με ατομικές προσπάθειες. Απλά επειδή είναι μεγάλη κλάση κάνει τη διαφορά για όλους από μόνος του.

Έφτασε τα επτά γκολ και έχει μοιράσει εννέα ασίστ σε 17 αγώνες στην Ελλάδα και στην Ευρώπη μέσα στη σεζόν, ενώ έχει πλέον 90 γκολ με τη φανέλα του Ολυμπιακού και μπήκε στην πρώτη δεκάδα των σκόρερ στην ιστορία της ομάδας.

Θα είναι μεγάλη παράλειψη πάντως εάν δεν επισημανθεί ότι ο Έσε κρατάει την ισορροπία της ομάδας στη μεσαία γραμμή και την υποστηρίζει προκειμένου να επιτεθεί.

Η νηφαλιότητα του παρουσιάζει έναν ποδοσφαιριστή πιο μεγάλης ευρωπαϊκής εμπειρίας από τη δική του. Εϊναι όμως σπουδαίος παίκτης και ξεπερνάει κάθε αδυναμία.

Αυτός και ο Φορτούνης ηρεμούν με την κλάση τους τους υπόλοιπους, οφελώντας το σύνολο.

Η ΑΕΚ είδε το φως το αληθινό αφού…εμφανίστηκαν οι φορ της!

Σε λιγότερες τελικές προσπάθειες από εκείνες που είχε στις ισοπαλίες με Πανσερραϊκό και Κηφισιά, σκόραρε γρήγορα δύο γκολ κόντρα στη Λαμία, επειδή είχε στο γήπεδο μαζί Λιβάϊ Γκαρσία και Αραούχο.

Ο τελευταίος είναι μία κατηγορία μόνος του. Δεν είναι πολλοί οι παίκτες στο πρωτάθλημα που δεν έχουν συγκεκριμένη θέση η, για το πω αλλιώς, ανάλογα με τις κινήσεις τους, ορίζουν το ρόλο που έχουν στα παιχνίδια, από μόνοι τους.

Δημιουργεί χώρους, “διαβάζει” την ανάγκη της στιγμής, μοιράζει, ξεμαρκάρεται, εκτελεί!

Ο ΠΑΟΚ δεν εμφανίστηκε στο δεύτερο ημίχρονο με τον Παναιτωλικό, τελείωσε πάντως τη δουλειά όταν έπρεπε. Είναι πολύ σημαντικό για την ομάδα του Λουτσέσκου ότι υπάρχουν σταθερές.

Παίκτες που οδηγούν την ομάδα με σταθερότητα στην απόδοση. Εκτός του Ζίβκοβιτς, ο Μπάμπα ακόμη και όταν λείεπει δείχνει πως είναι αναντικατάστατος. Το ίδιο απαραίτητος πλέον είναι και ο Σαμάτα.

Όταν μπει στο παιχνίδι και ο Μάρκος Αντόνιο θα αλλάξει ταχύτητα ο ΠΑΟΚ από τη μέση και μπροστά και θα είναι ακόμη πιο δύσκολο να τον νικήσει οποιοσδήποτε.

Οι τέσσερις διεκδικητές του τίτλου, άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο, εξαρτώνται από συγκεκριμένα πρόσωπα, τα οποία καθορίζουν τον αγωνιστικό τους χαρακτήρα.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ